"İran Kültür Günleri" - Son Dakika
Güncel

"İran Kültür Günleri"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Ne yakın komşularımızın sıkıntıları, sorunları ne uzak dostlarımızın zorlamaları ve hesapları, Türkiye ile İran arasındaki yüzyıllara uzanan bu dostluğu bu barış ortamını asla bozmayacaktır" dedi.

27.06.2012 16:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Ne yakın komşularımızın sıkıntıları, sorunları ne uzak dostlarımızın zorlamaları ve hesapları, Türkiye ile İran arasındaki yüzyıllara uzanan bu dostluğu bu barış ortamını asla bozmayacaktır" dedi.

Atatürk Kültür Merkezi'ndeki "İran Kültür Günleri"nin açılışına katılan Günay, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ve İran'ın, aynı coğrafyada, aynı tarihin, aynı kültürün, aynı inancın içinde yoğrulmuş bir büyük medeniyetin iki büyük temsilcisi olduğunu söyledi.

İran ile Türkiye'nin sahip olduğu kültürel ortak değerlerin, hiçbir çatışmanın, hiçbir siyasi münakaşanın, hiçbir tartışmanın yıkamayacağı, çok sağlam ve çok ebedi köprüler oluşturduğunu belirten Günay, Hazreti Mevlana'nın, bu kültürel ortak değerlere verilebilecek en güzel örneklerden birisi olduğunu dile getirdi.

Mevlana'nın Farsça söylediğini ancak Türkçe yaşadığını hatırlatan Günay, şöyle konuştu:

"O, bugün dünyanın en çok bildiği ve saydığı mütefekkir mutasavvıflardan birisidir. Büyük İslam Alimi Molla Cami, onun için 'öyle büyük bir insan görmedim ki peygamber değil amma kitabı var' demiştir. Böyle arasında büyük kültür köprüleri olan iki halkın dostluğunu, kardeşliğini hiçbir şey bozamaz. Nitekim 400 yıla yakın zamandan bu yana, ülkelerimizin içinde çeşitli sorunlar, sıkıntılar yaşanırken, ülkelerimizin arasında hiçbir münakaşa, hiçbir ihtilaf olmamıştır. Şimdi de bütün kalbimle inanarak söylüyorum ne yakın komşularımızın sıkıntıları, sorunları ne uzak dostlarımızın zorlamaları ve hesapları Türkiye ile İran arasındaki yüzyıllara uzanan bu dostluğu, bu barış ortamını asla bozmayacaktır. İki ülkenin kültürünün ortak özelliklerini barındıran 'Ali Bizim Şahımız, Kabe kıblegahımız, adı güzel Muhammed, O bizim padişahımız" diye güzel bir halk şiiri var.

Birbirimizin kültürünü, halkını, günlük yaşamını, sofrasını, müziğini, şehrini daha yakından tanımalıyız. Her yıl 1 milyon civarında İranlı kardeşimizi ülkemizde misafir ediyoruz. Ama Türkiye'den de çok sayıda kardeşimiz İran'a gitsin diye gönülden arzu ediyorum. Çünkü İran görülmesi gereken müstesna bir vatandır. Biz bütün olarak İsfahan, İstanbul, İzmir, Şiraz, Tebriz, Ankara, Antalya'yı bir araya getirdiğimiz zaman inşallah kültürümüzle, gelen misafirlere gösterdiğimiz hürmetle, soframızın bereketiyle, insanımızın ahlakıyla bütün dünyanın ziyaret etmek istediği ortak bir turizm merkezi oluşturabiliriz."

İran'ın Türkiye'de, Türkiye'nin de İran'da daha çok tanıtım yapması gerektiğini vurgulayan Günay, bunun her iki ülkenin de turizmine, ekonomisine, kültürüne ve geleceğine çok büyük katkı yapacağını dile getirdi.

-İkili ticaret hacmi bu yıl, 21 milyar doları aşacak"

İran Kültür Günleri'nin açılışına katılan İran İslam Cumhuriyeti Kültür ve İslami İrşad Bakanı Seyit Muhammed Hüseyni de İran Kültür Günleri'nin düzenlenmesine sağlanan imkanlardan dolayı Türk hükümetine teşekkür ederek, artan kültürel ilişkilerin diğer alanlara da yansıyacağını söyledi.

"Kültür Günleri iki ülke arasında umarım yeni bir mevsime yol açar" diyen Konuk Bakan, 2013'ün Türkiye'de İran yılı, 2014'ün de İran'da Türkiye yılı olacağını, bu çerçevede pek çok alanda çeşitli faaliyetler düzenleneceğini kaydetti.

İranlı Bakan Hüseyni, konuşmasını "Gönül ne çay ister ne çayhane, gönül muhabbet ister çay bahane" diyerek Türkçe deyimle bitirdi.

İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour konuşmasında, iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin siyasi ve ekonomik ilişkilerin gelişmesinin de güvencesi olduğunu söyleyerek, ikili ticaret hacminin son 4 yılda 5,5 milyar dolardan 16,5 milyar dolara çıktığını, bu rakamın bu yıl 21 milyar doları aşacağını dile getirdi.

Hosseinpour Türkiye ile İran'ın ilişkileri geliştirmek için birçok kapasiteye sahip olduğunu belirterek, mevcut bu kapasitelerden birinin de İslam dini olduğunu, bu faktörden ortak etkinliklerle daha çok yararlanmak gerektiğini bildirdi.

Hassainpour, Kültür Günleri'nin iki ülke arasındaki dostluk ağacının daha güçlü ve verimli hale gelmesine katkı sağlamasını umduğunu belirtti.

Muhabir: Şenay Ünal - Gülsen Solaker

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'İran Kültür Günleri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement