İran Meclis Başkan Yardımcısı'ndan Ev Hapsi Açıklaması - Son Dakika
Güncel

İran Meclis Başkan Yardımcısı'ndan Ev Hapsi Açıklaması

İran Meclis Başkan Yardımcısı Ali Mutahhari, ülkedeki muhalif liderlerin ev hapsinde tutulmasının anayasaya aykırı olduğunu savundu.

18.02.2017 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Meclis Başkan Yardımcısı Ali Mutahhari, ülkedeki muhalif liderlerin ev hapsinde tutulmasının anayasaya aykırı olduğunu savundu.

İran Öğrenci Haber Ajansı'nın (ISNA) haberine göre, Mutahhari, muhalif liderlerin ev hapsine alınma kararının birçok yetkili kurumun ortak aldığı "milli karar" olduğunu savunan Tahran Başsavcısı Abbas Caferi Devletabadi'ye bir mektup yazdı.

Mutahhari, mektubunda, "Ev hapsi milli bir karar değildir. Çünkü böyle bir karar ancak halkın ya da milletvekillerinin doğrudan verdikleri oyla alınabilir." dedi.

Ev hapsindeki muhalif liderler Mir Hüseyin Musevi, eşi Zehra Rahneverd ve Mehdi Kerrubi'nin mahkeme kararı olmadan ev hapsinde tutulduğuna işaret eden, Mutahhari, bunun anayasaya aykırı olduğunu savundu.

Tahran Başsavcısı Devletabadi, muhalif liderlerin ev hapsinde tutulmasını eleştiren kesimlere tepki göstererek, bunun birçok yetkili kurumun ortak aldığı "milli karar" olduğunu iddia etmişti.

İran'da 12 Haziran 2009'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarına itiraz eden cumhurbaşkanı adaylarından Musevi, eşi Rahneverd ve Kerrubi seçimlerden sonra çıkan olaylara destek verdikleri gerekçesiyle ev hapsine mahkum edilmişti. Ülkedeki reformcu kanat, söz konusu kişilerin 2011'den bu yana herhangi bir yargılama yapılmaksızın ev hapsinde tutulmalarının kanuna aykırı olduğunu savunuyor. Haziran 2013'te göreve gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin seçim vaatlerinden biri de ev hapsinin kaldırılmasıydı.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, çarşamba günü yaptığı bir konuşmada, reformist kimliğiyle tanınan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin 2011'den bu yana ev hapsinde tutulan muhalif liderlerin serbest bırakılmasını içeren "milli barış" planına karşı çıkarak, "Halk birlik içindedir. Neden 'milli barış' diyorlar, halk birbiriyle küs müdür? Halk, Aşura günü devrimci gençleri sokaklarda döven fitnecilerle küs ve onlarla barışmayacak." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran Meclis Başkan Yardımcısı'ndan Ev Hapsi Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement