İran Pazarı Daha Etkin Değerlendirilmeli" - Son Dakika
Yerel

İran Pazarı Daha Etkin Değerlendirilmeli"

İran Pazarı Daha Etkin Değerlendirilmeli"

Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Bilgin Aygül, İran’ın cazip ama zor bir pazar olduğunu belirterek, Türkiye’nin özellikle sanayi ürünleri ihracatını artırması durumunda 2-3 yıl içerisinde iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 30 milyar dolara ulaşabileceğini ifade etti.

28.01.2017 12:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye- İran İş Konseyi Başkanı Bilgin Aygül, İran'ın cazip ama zor bir pazar olduğunu belirterek, Türkiye'nin özellikle sanayi ürünleri ihracatını artırması durumunda 2-3 yıl içerisinde iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 30 milyar dolara ulaşabileceğini ifade etti. Aygül, "Adana da tekstil, mobilya, ayakkabı, makina ve tarım ürünlerini öne çıkararak İran pazarına mutlaka girmelidir" diye konuştu.

Adana Ticaret Odası, üyelerine farklı dış pazarları tanıtmak ve bu pazarlarda yeni ticaret olanakları yaratmak için belirli aralıklarla düzenlediği ülke tanıtım toplantılarına bu kez İran'ı ekledi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-İran İş Konseyi işbirliği ile ATO Meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıya yoğun ilgi gösterildi.

Toplantının başlangıcında konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Şahbaz, her geçen gün artan rekabet şartları altında ülkeler arası ikili işbirliklerinin daha da önem kazandığını söyledi.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de dış ticaretinde komşu ülkelere yoğunlaşmasının her anlamda avantaj yaratacağına değinen Mehmet Şahbaz, "İran ülkemizin en büyük sınır komşusu olmasına karşın ihracatımızda 10. sırada yer almaktadır. Demek ki İran ile ticarette daha çok mesafe almamız gerekmektedir. Adana ile İran arasında 25 milyon dolarlık ihracat, 18 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirilmiş. İki büyük komşu ilişkisine Adana'nın müthiş potansiyelini de eklediğimizde bu miktarın çok düşük olduğunu görüyoruz. Adana, İranlı dostlarımız için hem yatırım, hem de ticaret için Türkiye'nin en cazip şehirlerden biridir. Şu andaki verilere göre Adana'da, sadece 4 adet İran sermayeli şirket bulunmaktadır. Oysa tekstil, plastik, tarım, gıda, makine, inşaat ve madencilik alanlarında büyük çaplı işbirliği fırsatlarımız olduğunu düşünüyorum. İran'da nüfusun yüzde 26'sı Türkçe konuşmaktadır. Tarihsel geçmişimiz ve komşuluk ilişkilerimiz de güçlüdür. Bu bakımdan İran pazarında üyelerimiz için cazip imkanlar olacağını düşünüyorum. Özellikle son dönemde ambargonun kalkmasıyla İran'a ilgi giderek artmaktadır. İran'daki önemli fırsatları biliyoruz. Adana olarak geç kalmadan İran'a gitmeli ve fırsatları yerinde keşfetmeliyiz" ifadelerini kullandı.

DEİK Türk-İran İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Osman Aksoy da konuşmasında Türkiye ile İran arasındaki dış ticaret hacminin 30 milyar doları aşacağına inandığını ifade ederek, "Önerim Türk firmalarının İran'da konuşlanması. İran'da para transferlerinde sorun var ancak bu sorunun çözümleri de var. Ama yine de güvene dayalı mal satmamayı öneriyorum. Risk almayın. Bedeli tahsil edilmeden, vadeli alışveriş yapmayın ki, ödeme konusunda bazı firmalar gibi sorun yaşamayın. Büyük yatırımlarda mutlaka Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümet işin bir yerinde olmalı. İran'da iş yapılacak sektörlerin başında telekomünikasyon, fast food, AVM inşaası, mobilya, otel, ambalaj ve POS sistemleri geliyor" diye konuştu.

Toplantının bir diğer konuşmacısı Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Oğuzhan Kökosmanlı ise ambargoların kalkmasıyla birlikte tüm dünyanın dikkatini İran'a çevirdiğini, bu ilginin 3-4 yıl daha süreceğini vurguladı. Kökosmanlı, "Bu sürecin sonunda yapılacak yatırımlarla birlikte ortaya bambaşka bir İran çıkmış olacak. Halen Türkiye'nin dış ticaretinin yarısı kadar ticaret yapan İran, 3 yıl sonra bizi yakalayacak. 80 milyonluk nüfusa sahip olan İran nüfusunun yüzde 70'i çalışma yaşı aralığında. İran, ucuz iş gücü, zengin yeraltı kaynakları, yüksek öğrenim kalitesi ve üretim alışkanlığının yanı sıra, Orta Doğu, Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan konumunun transit ticaret, gümrük, vergi düzenlemeleri ve yatırımlarla güçlendirilmesi halinde önemli bir pazar potansiyeli taşıyor ve bu da yatırımcıların oldukça dikkatini çekiyor" dedi.

Toplantının son bölümünde katılımcıların İran ile ilgili sorularını yanıtlayan konuşmacılara, ATO Başkan Vekili Mehmet Şahbaz tarafından Adana Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan rölyef hediye edildi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İran Pazarı Daha Etkin Değerlendirilmeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement