İran Seçimlerinde Akıllara Kazınacak Kare - Son Dakika
Güncel

İran Seçimlerinde Akıllara Kazınacak Kare

İran yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. Seçim günü objektiflere ilginç kareler de takıldı. O karelerden birinde siyah giyinmiş kadınların yanındaki rengarenk kıyafetli kız çocuğu dikkat çekiyor.

19.05.2017 10:34  Güncelleme: 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran, yeni cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başında. Oy verme işlemi yerel saatle 08.00'da başladı. Seçmenler, akşam 20.00'ye kadar oy kullanabilecek. Ülkedeki 56 milyon kayıtlı seçmen için 130 bin sandık kuruldu.

RUHANİ EN BÜYÜK FAVORİ

Cumhurbaşkanlığı yarışı, reformistler ve muhafazaklar arasında geçiyor. Reformistler ve ılımlı muhafazakarların adayı, halihazırda Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Hasan Ruhani. Dört yıl önce cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduğunda çok sayıda özgürlük vaadinde bulunan Ruhani henüz sözlerini tutamamış olsa da bu seçimin de en büyük favorisi.


RUHANİ KADINLARA VERDİĞİ SÖZÜ TUTAMADI

Dört yıl önceki büyük farkla kazanan Ruhani'yi daha fazla özgürlük ve Batı'yla uzlaşma sözü zafere götürdü. Özellikle genç seçmenler ve kadınların desteğini alan ılımlı aday, vaat ettiği kadınlardan sorumlu Aile Bakanlığı'nı kuramadı, kadın bakan seçemedi. Kadınların giyiminin kontrol edildiği ülkede, Ruhani sokaktaki baskıyı sona erdireceğini söylemişti ancak bu da gerçekleşmedi.


MUHAFAZAKARLARIN GÜÇLÜ ADAYI

Muhafazakarların güçlü adayı ise İbrahim Reisi. İran'ın dini lideri Ali Hamaney'e yakın ismi, Razavi Vakfı'nı yöneten muhafazakâr kanat destekliyor. Ülkenin en büyük ticari işletmesi sayılan vakfa İran ve yurt dışından para akıyor.


Öne çıkan diğer adaylar, Mustafa Mirselim ve Mustafa Haşimiteba.

HAMANEY HALKI SANDIĞA DAVET ETTİ

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, Sabah erken saatlerde oyunu ullandı ve halktan sandığa gitmesini istedi. Hamaney, "Cumhurbaşkanlığı ve il meclis seçimleri önemli seçimlerdir. Halkımızı oy vermeleri için sandığa davet ediyorum" dedi.


İran İslam Cumhuriyeti'nin hayat boyu lideri olan Hamaney'in sözleri, yasa sayılıyor. Seçilen cumhurbaşkanı, savunma, haberleşme, içişleri, kültür ve dışişleri gibi önemli bakanlıkları dini liderin onayı ile seçebiliyor.


TEK RENK KIZ ÇOCUĞUNDA

Öte yandan İran seçimlerinde ilginç kareler de objektiflere yansıdı. Bir fotoğraf karesinde siyah giyinmiş kadınların yanında bir tek renkli kıyafetin kız çocuğunda olduğu görülüyor

İran Seçimlerinde Akıllara Kazınacak Kare

Son Dakika Güncel İran Seçimlerinde Akıllara Kazınacak Kare - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement