İran Sınırına Modern Köy - Son Dakika
Güncel

İran Sınırına Modern Köy

İran Sınırına Modern Köy

İran sınırının sıfır noktasında bulunan Osmanlı Köyü'nün modern bir köy haline getirilmesi için çalışmalar sürüyor.

03.06.2011 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'ın Çaldıran İlçesi'nin İran sınırının sıfır noktasında bulunan Osmanlı Köyü'nün modern bir köy haline getirilmesi için çalışmalar sürüyor. KÖYDES projesiyle yolları asfatlanan, su şebekesi yenilenen köyün tüm sokakları da parke taşıyla döşeniyor. Doğunun en ücra köşesinde modern bir köy oluşturmak için yapılan çalışmalarda, köy okulunun bahçesine de öğretmenler tarafından voleybol, basketbol sahası yapıldı.

İlçeye 20 kilometre uzaklıkta bulunan 250 hane, bin 100 nüfuslu Osmanlı Köyü, Çaldıran Zaferi'nde Osmanlı Orduları'nın bir süre konakladığı yer olarak tarihteki yerini alırken, şimdi de örnek bir köy olma yolunda. İran'a sıfır noktada bulunan Osmanlı Köyü, KÖYDES projesi kapsamında pilot köy seçilerek, modern bir görünüme kavuşturuluyor. Yolu asfaltlanan, bütün evlerine şebeke suyu çekilen köyün şimdi de ara sokakları parke taşıyla döşeniyor.

Köyde parke taşı döşenmesi heyecana yol açarken, bu durum ençok kadın ve çocukları sevindirdi. Çamurdan kurtulmanın sevincini yaşayan çocuklar parke taşlarının üzerinde oynamanın keyfini çıkarıyor. Çalışmaları yerinde inceleyen, kimi zaman da parke taşı döşeyen Çaldıran Kaymakamı İbrahim Dündar, parke taşı uygulamasının bölgede ilk olduğunu söyledi. Köyleri AB standartlarına uydurmaya çalıştıklarını anlatan Kaymakam Dündar şu bilgileri verdi:

"Köye toplam olarak 8 bin 500 metrekare parke taşı döşeyeceğiz. Bunun maliyeti 400 bin TL olacak. Bu uygulamayla birlikte Osmanlı Köyü ilçemizde ve ilimizde örnek bir köy olacak. Bu uygulama sadece Van'da değil, aynı zamanda bölgede de bir ilktir. Uygulamanın, diğer ilçelerde oluşturulacak örnek köylerin ardında ilerleyen yıllarda tüm köylere götürülmesi hedefleniyor. Yakın bir zamanda üyesi olacağımızı ümit ettiğimiz Avrupa Birliği üyeliği gerçekleştiği zaman, bu köyümüz Avrupa Birliği'nin standartlarını yakalayan doğudaki bir sınır köyü olacak. "

Bu arada 507 öğrencili 21 öğretmenin görev yaptığı Osmanlı İlköğretim Okulu öğretmenleri de köyün standartlarına uyabilmek için kendi çaplarında çalışmalar yürütüyor. Okullarının önüne kendi elleriyle parke taşı döşeyip, fidan diken öğretmenler, yaptıkları basketbol, voleybol ve hentbol sahasıyla da köye ayrı bir renk kattı. - Van

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İran Sınırına Modern Köy - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement