İran Uluslararası Kısıtlamalara Maruz Kalabilir - Son Dakika
Güncel

İran Uluslararası Kısıtlamalara Maruz Kalabilir

İranlı hukukçu Sebah Zengene, ülkesinin Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Konvansiyonuna (CFT) katılmaması durumunda uluslararası kısıtlamalara maruz kalacağını söyledi.

19.06.2018 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İranlı hukukçu Sebah Zengene, ülkesinin Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Konvansiyonuna (CFT) katılmaması durumunda uluslararası kısıtlamalara maruz kalacağını söyledi.

İran Öğrenci Haber Ajansı ISNA'ya konuşan Zengene, teröre finansal desteğin engellenmesine yönelik yasada değişiklik yapılmasına dair hazırlanan ve meclisin onayına sunulacak yasa tasarısını değerlendirdi.

İran'ın terörün tanımının yapılarak CFT'ye katılması gerektiğini belirten Zengene, "Terörizmin tanımı ortaya konulmadan yapılacak her türlü para transferi sorgulanmak suretiyle ülkeye baskıya neden olabilir." dedi.

Birleşmiş Milletler tarafından terörizmin ortak bir tanımının olmadığını söyleyen Zengene, bunun konvansiyonla ilgili temel sorunu oluşturduğunu belirtti.

CFT'nin temel hedefinin mali işlerin kontrolünü sağlamak ve terör örgütlerinin mali sistemi kullanmasının önüne geçmek olduğunu hatırlatan Zengene, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu, konvansiyonun olumlu ve iyi yanı ancak terörün tanımının belirlenmemesi temel sorun olarak ortaya çıkıyor. Terörizmin tanımı yapılmazsa her ülke kendi muhaliflerini terör örgütü olarak tanıtabilir."

İran'ın dünya ile sağlıklı ilişkilerini sürdürmesi için CFT'ye katılmasının önemli olduğuna dikkati çeken Zengene, "Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Konvansiyonu'na bağlanılmaması durumunda İran, uluslararası kısıtlamalarla karşılacaktır." ifadesini kullandı.

ABD'nin terör finansmanıyla suçladığı İran'a uyguladığı yaptırımların bu ülkenin uluslararası finans sistemine girişini kısıtlaması ve buna bağlı olarak yabancı yatırımların sekteye uğraması nedeniyle Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümeti, CFT'yi de kapsayan Kara Para Aklamanın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu'na (FATF) üyeliği gündeme taşımıştı.

Bu karar muhafazakarlar arasında ülkenin "hassas finansal bilgilerinin düşmanlara açılacağı ve devrimci güçlere yardımın engelleneceği" şeklindeki tepkilere neden olmuştu. Meclisin gündemine alınan tasarının onay süreci tepkiler üzerine 10 Haziran'da mecliste yapılan oylama sonucunda iki ay ertelenmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran Uluslararası Kısıtlamalara Maruz Kalabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement