İran ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları Tahran'da "ikili ilişkileri" görüştü - Son Dakika
Güncel

İran ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları Tahran'da "ikili ilişkileri" görüştü

Basın toplantısına gelinmesi Abdullahiyan ile Bayramov'un ortak basın toplantısında konuşması İran ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları Tahran'da "ikili ilişkileri" görüştü TAHRAN (AA) – İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, "ikili...

04.07.2022 14:45  Güncelleme: 16:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Basın toplantısına gelinmesi

Abdullahiyan ile Bayramov'un ortak basın toplantısında konuşması İran ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları Tahran'da "ikili ilişkileri" görüştü

TAHRAN (AA) – İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, "ikili ilişkiler ve bölgesel meseleleri" değerlendirdi.

Abdullahiyan, resmi temaslarda bulunmak için ülkesini ziyaret eden Azeri mevkidaşı Bayramov ile başkent Tahran'daki Dışişleri Bakanlığı binasında bir araya geldi.

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Abdullahiyan, Azeri mevkidaşıyla "ikili konuları ele alarak görüş alışverişinde bulunduklarını, güven ve çıkar temelinde iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi üzerinde durduklarını" söyledi.

Ülkelerin toprak bütünlüğüne önem verdiklerini kaydeden Abdullahiyan, "Dağlık Karabağ sorununun barışçıl çözümüne vurgu yaptık. Çatışmanın başlangıcından itibaren İran, krizi diyalog yoluyla çözmeye hazır olduğunu açıkladı." diye konuştu.

Abdullahiyan, geçen aylarda iki ülke arasındaki ticaret hacminde bir sıçrama kaydedilmesinden memnun olduklarını, bugünkü görüşmelerin de ticari ve ekonomik ilişkileri ilerletmesini umduğunu dile getirdi.

Daha önce yaşanan "yanlış anlaşılmaları aştıklarını" ifade eden Abdullahiyan, "Şimdi iki ülkenin çıkarları doğrultusunda çok yönlü ilişkilerin geliştirilmesi aşamasındayız." açıklamasında bulundu.

İran-Azerbaycan- Türkiye toplantısı Tahran'da yapılacak

Abdullahiyan ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile geçen hafta Ankara'da yaptığı görüşmeye değinerek, "İran, Azerbaycan ve Türkiye'nin Tahran'da Dışişleri Bakanları düzeyinde üçlü bir görüşme yapması konusunda mutabık kaldık." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Tahran ziyareti planına da değinen Abdullahiyan, resmi ziyarete ilişkin önerileri bugün değerlendireceklerini kaydetti.

Zengezur- Nahçıvan bağlantısı

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov da 2021 yılında ticari ilişkilerde yüzde 30'luk bir artış sağlandığını ancak kapasitelerin bu rakamın üzerinde olduğunu belirtti.

Bayramov, mart ayındaki Karma Ekonomik Komisyonu toplantısında, Zengezur ekonomik bölgesinin İran toprakları üzerinden Nahçıvan'a bağlanması projesinin önerildiğini ifade etti.

Projenin teknik görüşmeler ve yeri konusunda mutabık kalındığını aktaran Bayramov, "Allah'ın izniyle bölgedeki ilk köprünün inşaatına yakın zamanda başlanacak." dedi.

Bayramov ayrıca Azerbaycan- Ermenistan ilişkilerine de değinerek, "Azerbaycan savaştan sonra Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirmek istiyor ve bu konuda adımlar attı." açıklamasında bulundu.

İran ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları Tahran\'da "ikili ilişkileri" görüştü
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları Tahran'da 'ikili ilişkileri' görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.


Advertisement