İranlı Siyasetçiden Yönetime "Anayasaya Aykırı Davranma" Eleştirisi - Son Dakika
Güncel

İranlı Siyasetçiden Yönetime "Anayasaya Aykırı Davranma" Eleştirisi

İranlı Siyasetçiden Yönetime "Anayasaya Aykırı Davranma" Eleştirisi

İran Meclis Başkan Yardımcısı Ali Mutahhari, babasının devletin idam politikasını eleştiren ses kayıtlarını yayınlaması gerekçesiyle Ahmed Muntazeri'nin tutuklanmasının, Mir Hüseyin Musevi, Mehdi Kerrubi gibi muhalif liderler ve eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'ye yönelik cezaların...

24.02.2017 16:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Meclis Başkan Yardımcısı Ali Mutahhari, babasının devletin idam politikasını eleştiren ses kayıtlarını yayınlaması gerekçesiyle Ahmed Muntazeri'nin tutuklanmasının, Mir Hüseyin Musevi, Mehdi Kerrubi gibi muhalif liderler ve eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'ye yönelik cezaların anayasaya aykırı olduğunu belirtti.

İran Öğrenci Haber Ajansının (ISNA) haberine göre, Demokrasi Partisi'nin başkent Tahran'da düzenlediği 15'inci Genel Kongresi'nde konuşan Mutahhari, "Halk ev hapsi, medya yasağı ve Ahmed Muntazeri'nin hapse konulması gibi anayasaya aykırı konular hakkında şikayetçi ve bu ihlallerin sona erdirilmesini istiyor." dedi.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in, geçen hafta yaptığı bir konuşmada, 2011'den bu yana ev hapsinde tutulan muhalif liderlerin serbest bırakılmasını içeren "milli barış" planına karşı çıkmasına da değinen Mutahhari, şunları söyledi:

"Halk küs değil ancak 88 olaylarının (2009'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra çıkan olaylar) ardından halkın, devlete karşı rahatsızlıkları oldu. Bu süreçte anayasaya aykırı bir takım girişimlerde bulunuldu. Halk, bunların ortadan kaldırılmasını talep ediyor."

Mutahhari, muhalif liderler Musevi ve Kerrubi'nin ev hapsinde tutulması, eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'ye medya yasağı ile babası Ayetullah Muntazeri'nin 80'li yıllarda devletin idam politikasını eleştiren ses kaydını sosyal medyada paylaştığı gerekçesiyle oğul Muntazeri'nin tutuklanmasını da "dar görüşlülük" şeklinde nitelendirerek, bunların anayasaya aykırı kararlar olduğunu vurguladı.

Hüccetülislam Ahmed Muntazeri, babası Ayetullah Hüseyin Ali Muntazeri'nin 1988'de rejim karşıtı Halkın Mücahitleri Örgütü mensuplarının idamını eleştirdiği ses kaydını sosyal medyada paylaştığı gerekçesiyle dün tutuklanmıştı.

Ne olmuştu?

İran'da 12 Haziran 2009'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarına itiraz eden cumhurbaşkanı adaylarından Musevi, eşi Rahneverd ve Kerrubi seçimlerden sonra çıkan olaylara destek verdikleri gerekçesiyle ev hapsine mahkum edilmişti.

Ülkedeki reformcu kanat, söz konusu kişilerin 2011'den bu yana herhangi bir yargılama yapılmaksızın ev hapsinde tutulmalarının kanuna aykırı olduğunu savunuyor. Haziran 2013'te göreve gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin seçim vaatlerinden biri de ev hapsinin kaldırılmasıydı.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney de geçen hafta yaptığı bir konuşmada, reformist kimliğiyle tanınan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin 2011'den bu yana ev hapsinde tutulan muhalif liderlerin serbest bırakılmasını içeren "milli barış" planına karşı çıkarak, "Halk birlik içindedir. Neden 'milli barış' diyorlar, halk birbiriyle küs müdür? Halk, Aşura günü devrimci gençleri sokaklarda döven fitnecilerle küs ve onlarla barışmayacak." ifadelerini kullanmıştı.

Tahran Başsavcılığı tarafından 2015 Ocak'ta Hatemi'nin fotoğraf ve görüntülerinin medyada yayınlanmasına yasak getirilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İranlı Siyasetçiden Yönetime 'Anayasaya Aykırı Davranma' Eleştirisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement