İranlı Turistler Bayramda Van'ı Tercih Etti - Son Dakika
Ekonomi

İranlı Turistler Bayramda Van'ı Tercih Etti

Ramazan Bayramı öncesinde alışveriş için Van'ı tercih eden İranlılar, çarşı ve otellerde doluluğu artırdı.

13.06.2018 11:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CEMAL AŞAN - Ramazan Bayramı öncesinde alışveriş için Van'ı tercih eden İranlılar, çarşı ve otellerde doluluğu artırdı.

İran'daki yurt dışına çıkış harçlarının astronomik oranda yükseltilmesi nedeniyle ülkelerinden çıkmakta zorlanan turistlerin, yeniden Van'a gelmeye başlaması kentteki tüm kesimleri sevindirdi.

Başta alışveriş merkezleri ve mağazalar olmak üzere cadde ve sokaklarda yoğunluğun yaşanmasına neden olan İranlı turistler, yaptıkları alışverişle de kentteki esnafa erken bayram yaşattı.

Kapıköy Sınır Kapısı'ndan geçişlerde, geçtiğimiz hafta bir günde 2 bin 737 yolcu girişiyle son zamanların en yüksek rakamlarından birine ulaşıldı.

"Yolcu sayıları tekrar normale döndü"

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kapıköy Sınır Kapısı'nda başlattıkları modernizasyon çalışmalarının ticaretin yanı sıra turizm alanında da hareketliliği artırdığını söyledi.

Kapıköy Sınır Kapısı'ndan 2016'da 238 bin, geçen yıl da 500 bine yakın turist girişi olduğunu anlatan Çiftci, geçen günlerde İran'ın aldığı kararla ulusal çapta yurt dışı çıkış harçlarının ciddi oranda artırıldığını kaydetti.

Bu durumun ister istemez Van'ı etkilediğini dile getiren Çiftci, "Bunun sadece Kapıköy'de yapıldığı gibi bir algı oluştu ancak bu doğru değil. Bütün kapıları kapsayan bir karardı. Bu biraz olumsuz etkiledi ancak yolcu sayıları bu günlerde tekrar normale döndü. Geçtiğimiz hafta son ayların en büyük yolcu girişi oldu. 2 bin 737 yolcu, 178 ticari araç girişi gerçekleşti. Bu ciddi rakamdır ve Van'daki esnaf ve tüccarlar için önemlidir." diye konuştu.

İran'ın Hoy kenti ve çevresi için harçların yeniden değerlendirilerek uygun bir rakama indirilmesi konusunda bir çalışmanın başlatıldığını vurgulayan Çiftci, bunun sevindirici bir gelişme olduğunu, rakamın düşürülmesiyle kente gelen turist sayısının sürekli artacağına inandığını söyledi.

Van'ın bölgenin cazibe merkezi olduğunu, hükümetlerinin de Van'a önem verdiğini belirten Çiftçi, yapılacak yeni çalışmalarla kentin her alanda gelişeceğine inandığını aktardı.

"Son girişler aradaki açığı kapatıyor"

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise 15 Nisan'dan itibaren İran devletinin yurt dışına çıkan vatandaşlarına yönelik çıkış harçlarını artırdığını anımsattı.

2017'de Kapıköy'den gelen İran turist sayısının 500 bine ulaştığını ifade eden Takva, harçların yükseltilmesinden olumsuz etkilenen kentlerin başında Van'ın geldiğini belirtti.

Takva, Van'da bir kaç yıldır İran hedef pazarına yönelik çalışmaların neticesinde önemli bir başarının elde edildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Harçların yükselmesiyle İranlı turistin ilimizi ve ülkemizi ziyaretlerinde düşüş yaşandı. Ancak İranlıların kendi hükümetlerine yönelik tepkiyi gevşettiğini ve tekrar önemli oranda girişin olduğunu gözlemliyoruz. 15 Nisan'dan bu yana yaşanan açığı son bir hafta içinde kapatma düzeyine geldik. Son zamanlarda kentin sokaklarında İranlı turist sayısında büyük bir artış var. Sadece Van'ı değil bütün turizm bölgelerini ilgilendiren bir konu. Bu anlamda topyekün bir çalışma yapmamız gerektiğini ifade ettik. İran büyükelçisini ziyaret ederek bu konuları görüştük ve bir ay içinde harçların indirilmesi konusunda önemli bir gelişme olacağı müjdesini verdi. Ama bir gevşeme olduğunu ve İranlıların ülkemizi birinci sırada tercih ederek ilimize giriş yaptıklarını görüyoruz."

Van'ın ticaretini etkileyen İranlı turist girişinin bundan sonra da aksamadan devam edeceğini tahmin ettiğini belirten Takva, "Hedef pazarımızı çeşitlendirmemiz gerekiyor. Azerbaycan, Gürcistan, Kuzey Irak ve Arap ülkelerinde önümüzdeki günlerde yeni girişimlerde bulunacağız. Turizm hedef pazarımızı çeşitlendirme konusunda Van TSO olarak üzerimize düşeni yapacağız." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İranlı Turistler Bayramda Van'ı Tercih Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement