IRCICA 10. Uluslararası Hat Yarışması jürisi toplandı - Son Dakika
Güncel

IRCICA 10. Uluslararası Hat Yarışması jürisi toplandı

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi tarafından klasik İslam hat sanatının korunması ve geliştirilmesi amacıyla onuncusu düzenlenen IRCICA Uluslararası Hat Yarışması'nın değerlendirme toplantıları başladı.

10.05.2016 16:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ödüle layık görülen eserler 17 Mayıs'ta açıklanacak.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)'nın ilk kültürel araştırma merkezi IRCICA tarafından, klasik İslam hat sanatının korunması, yaşatılması ve geliştirilmesi için sanatkârları teşvik etmek amacıyla düzenlenen 10. Uluslararası Hat Yarışması'nın sonuçları belli oluyor. Jüri üyeleri yarışmaya katılan eserler arasından kazananları değerlendirmek için 9 Mayıs itibariyle toplantılarına başladı. Dokuz gün sürecek değerlendirme sürecinin ardından yarışmada ödüle layık görülen eserler jüri tarafından 17 Mayıs'ta açıklanacak. IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, Uluslararası Hat Yarışması'nın sanatçılar için birleştirici bir zemin oluşturduğunu belirterek, bu şekilde hattatlar arasında ortak anlayışın oluşmasının sağlandığını ifade etti.

Yarışmaya Uluslararası Jüri

IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren'in Tertip Heyeti Başkanlığını üstlendiği yarışmanın uluslararası jürisi şu isimlerden oluşuyor; Irak'tan Dr. Abdurrida Behiye, İran'dan M. Celil Resuli, Türkiye'den Fuad Başar, Mısır'dan Mus'ad Hudayr el-Bursaidi, Suriye'den Ubeyde Muhammed Salih el-Benki, Fas'tan Belaid Hamidi, Türkiye'den Davud Bektaş. Yarışmanın Şeref Üyeleri ise Suudi Arabistan'dan Ahmed Ziya İbrahim, Türkiye'den Hattat Hasan Çelebi, Hattat Uğur Derman ve Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Cezayir'den Dr. Muhammed Şerifi.

137 bin dolar tutarında ödül dağıtılacak

Yarışmada ödüle layık görülen eserlere toplam 137 bin dolar tutarında ödül takdim edilecek. Eser sahiplerine Celi Sülüs, Sülüs, Nesih, Muhakkak-Reyhani, Celi Ta'lik, Ta'lik, Celi Divani, Divani, Kufi, Rik'a ve Magribi türlerindeki 11 farklı yazı dalında toplam 66 ödül ve mansiyon dağıtılacak.

Yarışma Hafız Osman'a ithaf edildi

IRCICA, her yıl yarışmayı hat sanatının önde gelen bir üstadına ithaf ediyor. Böylece, hem günümüz hattatlarının, ustaların yolundan gitmelerinin teşviki, hem de değerli hat sanatkârlarının bu yarışma ile anılması amaçlanıyor. IRCICA'nın bu geleneği kapsamında 10. Uluslararası Hat Yarışması, büyük hattat ve mutasavvıf Hafız Osman adına düzenlendi. Yarışmaya adını veren Hafız Osman, 1642-1698 yıllarında İstanbul'da yaşadı. Zamanının önemli hocalarından hat öğrendi. Yazdığı mushaflar geçen yüzyılda bastırılarak bütün İslam alemine yayıldı. Osmanlı Padişahlarından Sultan II. Mustafa ve Sultan III. Ahmet'in de hat hocası. Sülüs-nesih ve rika yazılarında etkileri bugünde devam eden bir çığır açtı.

Büyük üstatlar yâd edildi

1986 yılında merhum Hamid Aytaç (1891-1982) adına düzenlenen ilk yarışmadan sonraki diğer yarışmalar da büyük hat üstatları adına düzenlenerek hem kendilerini yad etmek ve hem de genç hattatların onların yolundan gitmelerini teşvik etmek hedeflendi. IRCICA'nın bu gayeyle düzenlediği diğer yarışmalar ise Yakut el-Mustasımî'ye (ö. 1298), üçüncüsünü (1992) İbnü'l-Bevvab'a (ö. 1022), dördüncüsünü (1997) Şeyh Hamdullah'a 1429-1520), beşincisini (2000) Seyyid İbrahim'e (1897-1994), altıncısını (2003) Mir İmad el-Haseni'ye (1554-1615), yedincisini (2006) Haşim Muhammed el-Bağdadî'ye (1917-1973), sekizincisini (2010) Muhammed Bedevî el-Diranî'ye (1894-1967) ve dokuzuncusunu (2013) Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu'na ithaf edildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel IRCICA 10. Uluslararası Hat Yarışması jürisi toplandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement