Irkçılığa Karşı Hoşgörü Maratonu - Son Dakika
Güncel

Irkçılığa Karşı Hoşgörü Maratonu

Irkçılığa Karşı Hoşgörü Maratonu

Almanya'da 2000-2006 yılları arasında ırkçılar tarafından öldürülen sekizi Türk, biri Yunan dokuz kurban için Dortmund'dan Düsseldorf'a kadar "Irkçılığa karşı hoşgörü maratonu" koşuldu.

21.03.2012 21:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'da 2000-2006 yılları arasında ırkçılar tarafından öldürülen sekizi Türk, biri Yunan dokuz kurban için Dortmund'dan Düsseldorf'a kadar "Irkçılığa karşı hoşgörü maratonu" koşuldu. Irkçı cinayetleri gündemde tutmak için yapılan koşuda 9 kurban için 9 istek dile getirildi.

ALMANYA'da NSU çetesi tarafından öldürülen sekizi Türk, biri Yunan dokuz kurban için "Irkçılığa karşı hoşgörü maratonu" gerçekleştirildi. 4 Nisan 2006 tarihinde katledilen Mehmet Kubaşık'ın işlettiği büfe önünde start alan koşu, Düsseldorf Parlamentosu önünde son buldu. Mehmet Kubaşık'ın hemşehrisi ultramaratoncu İbrahim Şahin, ırkçı cinayetleri unutturmamak için yaklaşık 70 kilometrelik koştu.

Irkçılığa karşı hoşgörü maratonu, 25 Şubat 2012 tarihinde Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti'ndeki çeşitli dernek ve organizasyonlar tarafından oluşturulan "Irkçılığa Karşı Girişim İttifakı" tarafından organize edildi. 21 Mart Uluslararası Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Günü'nde düzenlenen koşuya NRW Uyum Müsteşarı Zülfiye Kaykın, Essen Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Sezai Ekiz, Yeşiller Partisi Eyalet Milletvekili Arif Ünal, Sol Parti Eyalet Milletvekili Ali Atalan ile çeşitli dernek ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

9 cana 9 istek

Irkçılığa Karşı Girişim İttifakı tarafından okunan bildiride koşunun ırkçı cinayetlerin unutulmaması için yapıldığını hatırlatılarak Mehmet Kubaşık'ın öldürüldüğü caddeye isminin verilmesi istendi. İttifak adına Bilgehan Fonk ve Nazlı Özdemir tarafından Türkçe ve Almanca olarak okunan bildiride siyasilerin ırkçı cinayetleri bir an önce aydınlatmaları istendi. Öldürülen 9 kişi için dile getirilen 9 talep şöyle:

1- İşlenen cinayetlerin arka planında meydana gelen tüm olayların eksiksiz bir şekilde aydınlatılması.

2- Alman güvenlik makamlarının cinayetler karşısında aciz duruma düşmesinden sorumlun olan ve cinayetlere karışan tüm suçluların ortaya çıkarılması ve cezalandırılması

3- 30 yıl içerisinde meydana gelen tüm aşırı sağ terör cinayetlerinin resmi listesinin çıkarılması

4- Kişilerin, göçmen kurum ve dernekleri ile İslam kuruluşlarının güvenliğinin arttırılması

5- Aşırı sağcı akıma karşı özellikle belediye, kamu kuruluşlarında bu yönde önlemlerin alınması ve düzenlemelerin yapılması

6- Okullarda "Kültürlerarası eğitim" adı altında zorunlu bir dersin okul müfredatlarına alınması

7- Toplumda yaşanan ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı bulunan maddelerin yasamada güçlendirilmesi

8- Basın ve medyada, yabancı kökenli insanların köken, dil ve dinine yönelik olan saldırgan ve karalayıcı tutum değiştirilmesi

9- Göçmenlerin, seçim dönemlerinde siyasi malzeme olarak kullanılmasından vazgeçilmesi

ÖNLEM ALINSIN

Etkinlikte konuşan Essen Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Sezai Ekiz, yaşanan Möln, Solingen, Ludwigshafen acılarına rağmen Almanya'da hala ırkçı saldırı ve tutumların sürdüğünü belirterek,gelecekte bu tür saldırıların önlenmesi için yetkililerin önlem almasını istedi.

ÖNERGE SUNULDU

Irkçı cinayetlere kurban gidenlerin bir dönem suçlu olarak şüphe altında bırakıldıklarını dile getiren NRW Uyum Müsteşarı Zülfiye Kaykın, eyalet hükümeti olarak federal meclise Çarşamba günü cinayetlerin aydınlatılması için Önerge verdiklerini söyledi. Irkçılığa karşı hoşgörü maratonunu birlik ve beraberlik için "uyum yolu" olarak nitelendiren Kaykın, bu yolu Almanya'da yaşayan tüm insanların omuz omuza ve el ele gitmeleri gerektiğini söyledi.

SİNYAL VERMEK İSTİYORUM

Ultra Maratoncu İbrahim Şahin ise üzerinde "Barışa Doğru koşu - Unutturmamak için" yazılı tişörtle koşarak tüm Almanya'ya bir sinyal vermek istediğini söyledi. Şahin, "Dilinden, dininden, renginden, ırkından dolayı horlananları, dövülenleri, öldürülenleri, bunları destekleyenleri kınıyorum" dedi. Bu yıl ilki düzenlenen Irkçılığa Karşı Hoşgörü Maratonu'nun önümüzdeki yıllarda daha fazla katılımcı ile geleneksel hale getirileceği açıklandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Irkçılığa Karşı Hoşgörü Maratonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement