İş Dünyasına Şekil Veren Koçlar - Son Dakika
Güncel

İş Dünyasına Şekil Veren Koçlar

İş Dünyasına Şekil Veren Koçlar

ICF Türkiye, her biri alanında deneyimli konuşmacıları ve Türkiye'nin önde gelen koçlarını bir araya getirdi.

28.11.2012 10:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İŞ DÜNYASINA ŞEKİL VEREN KOÇLAR, '2. KOÇLAR BULUŞMASI'NDA BİRARAYA GELDİ…

Dünyanın önde gelen koçluk organizasyonu ICF - International Coach Federation - Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği'nin Türkiye yapılanması Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye), her biri alanında deneyimli konuşmacıları ve Türkiye'nin önde gelen koçlarını bir araya getirdi. 27 Kasım 2012 tarihinde İstanbul Nişantaşı'ndaki The Sofa Hotel'de 'Ustalığa Yolculuk' temasıyla düzenlenen organizasyonda; koçluk mesleğinin bugünü ve yarını incelendi. Etkinlikte bir konuşma yapan ICF Türkiye Başkanı Velidedeoğlu Kavuncu, "Koçluk mesleğinin en büyük tehdidi eğitimi yeterli olmayan kişilerin kendini koç olarak tanıtması" dedi.

Dünyadaki en prestijli koçluk organizasyonu olarak gösterilen ICF - International Coach Federation - Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği'nin Türkiye yapılanması Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye), ikincisini düzenlediği 'Koçlar Buluşması'nı, 27 Kasım'da gerçekleştirdi. Bu yıl 'Ustalığa Yolculuk' temasıyla start alan etkinlik, her biri alanında deneyimli konuşmacıları ve Türkiye'nin önde gelen koçlarını İstanbul Nişantaşı'ndaki The Sofa Hotel'de bir araya getirdi.

Kendini koçluk mesleğini geliştirmeye adamış ICF, 100'den fazla ülkede 19 binden fazla profesyoneli temsil ediyor. Profesyonel koçluk sanatını ve uygulamalarını ilerletmek için dünya çapında çalışmalar yürüten ICF, oluşturduğu eğitim programları ve standartlarla koçluk mesleğinin gelişmesine katkıda bulunuyor. Derneğin Türkiye yapılanması Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye) ise düzenlediği organizasyonlarla bu değerli mesleğin tanıtımı ve yaygınlaşması için önemli organizasyonlar yapıyor.

Panel ve çalıştaylar ilgiyle izlendi…

Bu yıl ikincisi düzenlenen 'Koçlar Buluşması'nda koçluk ve yönetici arasındaki farklardan anı yaşamaya, koçluk eğitiminin öneminden meslek suiistimaline kadar pek çok konuya değinildi. Etkinliğin açılış konuşması Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye) Başkanı Psikolog Dr. Nur Velidedeoğlu Kavuncu tarafından yapıldı. Ardından sözü tiyatro sanatçısı Nedim Saban aldı. Etkinliğin de teması olan 'Ustalığa Yolculuk' konulu bir konuşma yapan Saban'ın sonrasında eş zamanlı olarak gerçekleştirilen panel ve çalıştaylarla alana ilişkin tüm güncel araştırma ve bilgiler masaya yatırıldı. Etkinlikte 'ICF Onaylı Okulların Koçluk Yaklaşımları' başlıklı panel ve Gila Şeritçioğlu'nun katılımıyla 'Güçlü Bir Prezans'a Yönelik Somatik Yaklaşımlar' içerikli çalıştay düzenlendi. Öğle yemeğinin ardından katılımcılar 'Kurumsal Koçluk' Konulu sunumuyla Dost Can Deniz'i ve DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü Kurucusu Psikolog Emre Konuk ile DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü Proje Yöneticisi, Kurumsal Eğitmen, Koç Burcu Çanacık'ı dinledi.

Yoğun programı ile dikkat çeken 2. Koçlar Buluşması'nda öğleden sonra da gündem tüm hızıyla akmaya devam etti. Pozitif Psikoloji – Demet Uyar, Danışan Koç – Hasan Tahsin Güngör ve Transaksiyonel Analiz – Fatma Torun Reid düzenlenen panellerde katılımcılarla deneyim ve birikimlerini paylaştı.

Yüksek katılım…

2. Koçlar Buluşması'nın gördüğü ilgiden dolayı çok mutlu olduklarını anlatan Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye) Başkanı Psikolog Dr. Nur Velidedeoğlu Kavuncu, "Koçluk günümüzde gelişen bir meslek dalı olmaya devam ediyor. Biz de ICF Türkiye olarak hem düzenlediğimiz organizasyonlar hem de eğitim programlarımızla bu mesleği daha geniş kitlelere ulaştırmaya devam ediyoruz. Geçen sene ilk defa düzenlediğimiz koçlar buluşmasının bu sene ikincisini düzenlerken yine aynı coşkuyla programımızı hazırladık. 2. Koçlar buluşması temamızı ustalığa yolculuk olarak belirlerken bir kez daha kişisel gelişimin önemini vurgulamak istedik" dedi.

Koçluk mesleğini en çok tehdit eden unsurun 2012 ICF Global araştırmasına katılan 11 binden fazla koçun yüzde 43'ünün hemfikir olduğu hiçbir eğitimi olmayan kişilerin kendilerini koç olarak tanıtması olduğunu anlatan Velidedeoğlu Kavuncu, "Koçluk mesleği uzun süreli eğitim gerektiren bir meslektir. ICF de koçlarının gelişimine oldukça önem veren bir kurum olarak eğitim ve unvan süreci üzerinde büyük bir hassasiyetle durmaktadır. 2009 ICF Global koçluk müşteri araştırmasına göre koçluk hizmeti alan kişilerin yüzde 90'ı kendilerine güven anlamında olumlu değişim yaşadıklarını yüzde 85'i kişisel ve iletişim becerilerinde gelişme gösterdiklerini yüzde 82'si iş performansı ve iş yönetiminde gelişme olduğunu yüzde 81'i ise özel yaşam dengesi konusunda geliştiklerini belirtmişlerdir.

İnsan hayatında bu değişimleri yaratabilen koçların kendi kişisel gelişimleri de önem taşımaktadır. Bugünkü organizasyonumuzda da mesleğimizle ilgili gelişmeleri ve uluslararası verileri koçlarla paylaştık. Hem konuşmacılarımıza hem de katılımcılara gösterdikleri ilgiden dolayı çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Nedim Saban'dan renkli sunum…

2.Koçlar Buluşması'nda 'Ustalığa Yolculuk' teması ile açılış konuşmasını yapan usta tiyatrocu Nedim Saban ise günün en ilginç oturumlarından birine imza attı. Saban konuşmasında "Rol model oluşturmak nedir? Sahnede karakter yaratmak ile yaşamda karakter yaratmak benzerlik gösterir mi? Aristoteles'ten bu yana karakterleri hedeflerine ulaştırma konusunda çaba içinde olan tiyatro, sinema ve televizyon sektörü aslında koçların yaptıklarını mı yapıyor?" gibi konulara değindi.

Etkinliğin her geçen gün büyüyen koçluk sektörü için çok faydalı bir organizasyon olduğunu anlatan Saban, "Koçlar da aynı tiyatro ve sinema sanatçıları gibi bireyleri hayata şekil verecek karakterlere hazırlıyor. Ben de bu buluşmada hayatımıza şekil veren anı yaşamanın önemine değinmek istedim. Bireyleri yönlendiren koçlar aslında danışanlarına rol model oluyor. Bugün toplumları incelediğinizde özellikle sanal dünyanın da etkisiyle pek çok kişi sanal kimliklerinin ardına gizlendiğini görüyoruz. Siber alemde bireyler hiç gitmedikleri konserlere gidip, eylemlere katılıyor. Çoğu zaman hiç inanmadıkları düşüncelerin altına bile bu sahte kimlik üzerinden imza atıyor.

Bence koçluk mesleği kaosa dönmüş 21. yüzyılda insanların yoluna ışık tutan en önemli mesleklerden biri. Tıpkı sanat gibi. Bu anlamda her iki meslek dalının ortak noktaları olduğunu düşünüyorum. Kişinin kariyerinde çok önemli olan beden dilinden ses tonuna hatta farklı bakış açısı edinmeye kadar pek çok unsuru danışmanlık yaptıkları kişilere aşılayan koçların, iş yaşamını farklı ufuklara taşıyacakları yadsınamaz bir gerçek" dedi.

Koç ve yönetici arasındaki fark nedir?

Etkinliğin ilgiyle takip edilen bir diğer oturumu ise DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü'den Kurucu Başkan, Uzman Klinik Psikolog ve Koç Emre Konuk ile Proje Yöneticisi, Kurumsal Eğitmen ve Koç Burcu Çanacık'ın "Değişim: Teoriler, Görüşler, Haritalar" başlıklı çalıştayı idi. Sunumunda yönetici ile koç arasındaki farka değinen Emre Konuk; koçluğun temel hedefi olan değişimi ve bu konuda gelişen görüşleri aktardı. Katılımcıların koçluk kavramındaki yenilikleri sorgulamalarını sağlayan Konuk, "Bir yönetici yönetir ve yönlendirir, bir koç ise yönlendirir ancak asla danışanlarını yönetmez. İki disiplin arasındaki en temel fark budur" dedi.

Organizasyonunu Dekon Congress&Tourism'in üstlendiği 2. Koçlar Buluşması'nın iletişim çalışmalarını TIME Public Relations(TimePR) yürüttü. Konferansın ürün ve hizmet sponsorları arasında ise Erickson College International, Elemental, Eurasian Gestalt Coaching Program, DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü ve İş Kavramları Danışmanlık Hizmetleri bulunuyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İş Dünyasına Şekil Veren Koçlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement