İş Kadınları Adana'da Buluştu - Son Dakika
Yerel

İş Kadınları Adana'da Buluştu

İş Kadınları Adana\'da Buluştu

TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu’nun bu dönem üzerinde çalıştığı girişimlerden biri olan “Kadının Çok Yönlü Güçlendirilmesi” projesi Adana’da hayata geçti.

25.12.2015 14:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu'nun bu dönem üzerinde çalıştığı girişimlerden biri olan "Kadının Çok Yönlü Güçlendirilmesi" projesi Adana'da hayata geçti. Bu kapsamda projenin ilk toplantısı, Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) ve ÇUKUROVA SİFED ev sahipliğinde Sheraton Otel'de düzenlendi.

Sheraton Otel'de düzenlenen ve büyük ilginin görüldüğü toplantıya Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, Çukurova SİFED Başkanı Süleyman Sönmez, İŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Belgin Özçelik, Mersin Gişkad Başkanı Müge Sungur Enön ve Adana Giad Başkanı Sefa Noyaner katıldı.

ÖZÇELİK: "ADANA KADINLAR İÇİN ÖNEMLİ ADIMLAR ATIYOR"

Toplantının açılış konuşmasını İŞKAD Başkanı ve TÜRKONFED Kadın Komisyonu Başkan Yardımcısı Belgin Özçelik yaptı. Projenin Adana'da başlamasından ve ev sahipliği yapmamızdan dolayı mutluluğunu belirten Başkan Özçelik, " TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu'nun "Kadının Çok Yönlü Güçlendirilmesi" projesini Türkiye'nin bir numaralı şehrinde başlaması bizi çok mutlu etti. Başka taleplerde vardı ama bizi kırmadılar. Adana kadının güçlenmesi anlamında önemli adımlar atıyor. Yapmamız gereken şey biraz çaba göstermek. Kadınlar ve erkekler sayı olarak eşit ama her alanda eşit olmamız gerekiyor" dedi.

SÖNMEZ: "KADININ İŞ GÜCÜNE KATILMA ORANI ARTMALI"

TÜRKONFED'in üzerinde yoğunlaştığı 'Kadının Çok Yönlü Güçlendirilmesi' projesi toplantısının Çukurova SİFED'in üye kuruluşu İŞKAD ev sahipliğinde dolayı mutlu olduğunu belirten Çukurova SİFED Başkanı Süleyman Sönmez şunları söyledi. 'TÜİK tarafından son olarak 2015 yılında açıklanan verilere göre 77 milyon 695 bin 904 olan Türkiye nüfusunun yüzde 49.8'i yani 38 milyon 711 bin 602 kişi kadınlardan oluşuyor. Türkiye'de 2014 yılında toplam kadın nüfusun yüzde 71.3'ü 18 ve daha yukarı yaşta iken bu oran erkek nüfusta yüzde 69.9 olarak öne çıkıyor. Bu veriler Türkiye'de kadının işgücüne katılabilme oranının erkeklerden daha yüksek olduğuna işaret ediyor ancak TÜİK verileri iş gücünde erkek egemenliğini bariz bir şekilde ortaya koyuyor. Türkiye genelinde yüzde 50.8'lik iş gücüne katılım oranının yüzde 71.5'ini erkekler oluştururken maalesef kadınlarda bu oran yüzde 30.8'lerde kalıyor. Okuma yazma bilmeyen kadın nüfus oranımızın da erkeklerden 5 kat fazla olduğu belirtiliyor. Yüksekokul veya fakülte mezunu olan toplam nüfus oranı yüzde 12.9 olup, bu oran erkeklerde yüzde 15.1, kadınlarda da yüzde 10.7 olarak göze çarpıyor. Son 2 yıl içerisinde kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 3'lık artış göstermesine rağmen bu oranların yetersiz olduğunu vurgulamakta fayda görüyorum.

Kamusal alanda üst düzey kadın yönetici oranı erkeklerin çok gerisinde seyrediyor. Siyaset dünyasında yine istediğimiz oranlarda kadın sayısına rastlayamıyoruz. Adanamızda 3 kadın milletvekilimiz olmasına sevinmemize rağmen bu oranın yetersiz olduğunu biliyoruz. Bir kadın bakanımızın Adana'dan çıkması üzüntümüzü bir nebze olsun azaltıyor"

AÇIK: "YETKİ VE KARAR AŞAMASINDA KADINLAR YER ALMALI"

TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık 'Bölgelerarası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması ve yerel kalkınmanın sağlanabilmesi için toplumun yarısını oluşturan kadınların sosyal, ekonomik, siyasal ve kültürel alanlar gibi yaşamın tüm alanlarında erkeklere benzer oranlarda ve etkinlik düzeyinde yer almaları gerektiğini vurgularken günümüz dünyasında, kadının toplumsal statüsü, sağlığı ve ekonomik yaşamdaki yeri olması gerekenin ve özlenenin çok gerisindedir. Kadına yönelik şiddet, kız çocuklarının okullaşma oranının düşüklüğü, yetki ve karar alma aşamasındaki mesleklerde kadınların yeterince yer almaması bu önemli sorunların bazılarıdır" şeklinde konuştu.

KADOOĞLU: "PROJEYE ADANA'DAN BAŞLADIĞIMIZ İÇİN MUTLUYUZ"

Projenin ilk toplantısını Adana'da yaptıkları için çok mutlu olduğunu belirten TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu "Türkiye, birçok fırsatı ve riskleri içinde barındıran bir dönemden geçiyor. TÜRKONFED de bu fırsatlardan bahsederken, riskler karşısında neler yapılması gerektiğini de her ortamda dile getiriyor. Bağımsız, gönüllülük esasıyla çalışan bir iş dünyası örgütü ve düşünce kuruluşu olarak bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarını azaltmak, ulusal ve sektörel düzeyde rekabet gücümüzü artırmak, kadınların sosyal ve iş hayatına katılımını geliştirmek, Türkiye'nin demokratifleşmesi, hukukun üstünlüğü, çözüm süreci ve bütün bunları destekleyen Avrupa Birliği üyeliği konularında net duruşlar sergiliyor ve bu süreçleri destekliyoruz. Ev sahipliği içinde İŞKAD'a ve Çukurova SİFED'e teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

SÖZLÜ: "KADINLAR SÖZ SAHİBİ OLMALI"

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü "Toplumun yarısı kadınlardan oluşuyor. Kadınların ya oğlu ya kızı oluyoruz. Çocuklarının babasıyız. Ben bir şeye yürekten inanıyorum ki zengin, gelişmiş olan toplumların hepsinde kadının yeri tartışılmaz şekilde sağlamdır. Hak ettiği yeri almıştır. En azından bizden iyidir. Erkek egemen zihniyetinin de sonuna gelip kadınlarımıza da yer vermeli ve onlarında söz sahibi olacağı yerlere gelmesini sağlamak gerekiyor" ifadesini kullandı.

VALİ BÜYÜK: "ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJE"

Projenin çok önemli olduğunu belirten ve her zaman destek vereceklerini belirten Adana Valisi Mustafa Büyük emeği geçen herkese teşekkür etti. Kadınların asla ezilmediği şiddete tabi tutulmadığı, istismar edilmediği bir dünya hayaline katkı sağlayan bir toplantı olduğunu belirten Vali Büyük sözlerini şöyle tamamladı. "Bu sorumluluğu gerçekleştirmek adına bir şeyler yapma ihtiyacını hissediyoruz. Kadının daha güçlü olması hak ettiği yere ve değere sahip olması için geleceğe daha güvenli bakabilmek için hepimizin gayret göstermesi gerekiyor" dedi.

'Bölgenin Başarılı İş Kadını Ödülü'nün verildiği toplantıda Bölgeden Seçilmiş Girişimci Kadın ve Mentorluk Yapacak İş İnsanının Lansmanı da yapıldı. Günep Grup Yönetim Kurulu Üyesi Emine Nargile ve Borgip Projesi Kapsamında Bölgenin Desteklenen İş Kadını Gül Kıstak da başarı öykülerini anlatırken başarılarından dolayı plaket verildi.

Yapılan konuşmaların ardından TOBB Makina İmalat Meclis Baskanı Merih Eskin'in moderatörlüğünü yaptığı Bölgesel Kalkınmada Kadın Girişimcinin Rolü isimli panelde, Gürallar Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, Mazlum Boru Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Zehra Aslanboğa, Eski Devlet Bakanı ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayfer Yılmaz ile Gazeteci Gülgün Feyman konuşmacı olarak katıldı.

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayfer Yılmaz, TOBB Makine İmalat Meclisi Başkanı Merih Keskin, Gürallar Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, Mazlum Boru Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Zehra Aslanboğa, Türkonfed İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Yasemin Açık, Tükkonfed Yönetim Kurulu Üyesi Gülümsün Adalı ve Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve Çukurova SİFED Başkanı Süleyman Sönmez'e katkılarından dolayı teşekkür plaketi verildi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İş Kadınları Adana'da Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement