İsa'nın Çilesi'nde Türk Oynar Mı? - Son Dakika
Güncel

İsa'nın Çilesi'nde Türk Oynar Mı?

İsa\'nın Çilesi\'nde Türk Oynar Mı?

'İsa'nın Çilesi' dünyanın en büyük amatör tiyatrosu. 2000 yılında 500 bin, 2010'da 515 bin ziyaretçi çekti.

24.10.2018 10:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'İsa'nın Çilesi' dünyanın en büyük amatör tiyatrosu. 2000 yılında 500 bin, 2010'da 515 bin ziyaretçi çekti. Biletler 180 euroya kadar çıkıyor.

Oyunun tarihi, 1633'te yaşanan veba salgınına kadar uzanıyor.

Köylüler veba salgınının bir daha köye uğramaması için dua amacıyla her 10 yılda bir Hz. İsa'nın yakalanıp çarmıha gerilişine kadar yaşadığı son 5 günlük çilesini köyde canlandırmaya karar veriyor.

Veba bir daha köye uğramıyor ve köylüler sözlerini bugüne kadar da tutuyor.

Oberammergau köylüleri oyunu 2020'de, 16 Mayıs-4 Ekim tarihleri arasında 42'nci kez sahnelemeye hazırlanıyor.

KÖYLÜLER OYNUYOR

Oyunda rol alabilmek için ya o köyde doğmuş ya da 20 yıldır o köyde yaşıyor olmak gerekiyor. Dışarıdan kimseye rol verilmiyor. Unesco'nun Dünya Kültür Mirası listesindeki 'İsa'nın Çilesi' adlı oyunu 4'üncü kez yönetecek olan Christian Stückl, tabuları kırarak olay yaratmayı seven biri. Stückl, 1990'da ilk kez bir Proteston mezhebinden birine Hz. İsa rolünü verince, yer yerinden oynamıştı.

O zamanki Oberammergau papazı karara, "Dünyanın sonu geldi" diye tepki göstermişti.

Stückl, 2020'de sergilenecek oyunun ikinci yönetmenliğine Türk ve Müslüman olan Abdullah Kenan Karaca'yı getirdiğinde de kıyamet kopmuştu.

Şimdi de oyuncu seçimiyle yeni bir olay patladı.

1830 KİŞİ ARASINDAN SEÇTİ

Tüm köylülerin rol almak için can attığı oyunda Hz. İsa başrolünden sonraki ikinci büyük rol olan İsa Peygamber'in en sevdiği havarisi 'Yahuda'yı bir Türk oynayacak.

Stückl, bin 830 başvuru içinden Yahuda rolünü oynaması için 18 yaşındaki Cengiz Görür'ü seçti. Kumral, yeşil gözlü Cengiz Görür, Oberammergau doğumlu. Görür ailesi 1971'den beri Oberammergau'da yaşıyor. Bursalı baba Erol Görür köyün tarihi otellerinden 'Ammergauer Hof'u işletiyor. Cengiz Görür 'İsa'nın Çilesi'nde oynamak için şartları yerine getiriyor.

Ama tartışma Türk ve Müslüman olması üzerine. Yahuda rolünü oynamak isteyen çok insan var. Yahuda bir öpücükle Hz. İsa'yı ele veriyor, ama İsa'nın da en sevdiği havarisi.

CENGİZ ÇOK MUTLU

Tartışmalar üzerine yönetmen Stückl, oyuncu seçerken bir kışkırtma amacı taşımadığını, yeteneğe göre karar verdiğini vurguladı.

Cengiz Görür lise bitirme sınavlarına hazırlanıyor. Daha önce iki tiyatro oyununda sahne almış ve oyunculuk deneyimi var.

Telefonla görüştüğüm Cengiz, kendisine ikinci büyük rolün verilmesinden çok mutlu.

"Bir rol alacağımı bekliyordum. Ama böyle önemli bir rolün bana verileceğini hiç beklemiyordum. Benim için de sürpriz oldu. Şimdi arkadaşlarla birlikte kutlamaya gidiyoruz" dedi.

Oyun çalışmalarına gelecek yılın ilk aylarında başlanacak.

Eğer yönetmen Stückl, aynı oyunu 10 yıl sonra da yönetirse, İsa Peygamber rolünde bir Türk ve Müslümanı oynatarak tüm tabuları yıkmaya çalışırsa, hiç şaşırmayın.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel İsa'nın Çilesi'nde Türk Oynar Mı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement