Işid Etkisiyle Irak İhracatta Üçüncü Sıraya Düştü - Son Dakika
Güncel

Işid Etkisiyle Irak İhracatta Üçüncü Sıraya Düştü

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul'u işgal etmesiyle yükselen iç savaşın, Türkiye'nin ihracatı üzerinde olumsuz etkileri ortaya çıkmaya başladı.

01.07.2014 14:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul'u işgal etmesiyle yükselen iç savaşın, Türkiye'nin ihracatı üzerinde olumsuz etkileri ortaya çıkmaya başladı. Türkiye'nin ikinci büyük pazarı Irak'a ihracat Haziran'da yüzde 21 geriledi ve ülke üçüncü sıraya düştü.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Haziran ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.6 artışla 12 milyar 544 milyon dolar oldu. Yılın ilk 6 aylık toplam ihracatı yüzde 7.3 artışla 79 milyar 935 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birlik kaydından muaf ihraç kalemleri hariç net mal ihracatı da ilk 6 ayda yüzde 6.7 yükseldi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Gök'ün davetlisi olarak geldiği Kırıkkale Rafinerisi TÜPRAŞ Sosyal Tesisleri'nde Türkiye'nin ihracat rakamlarını açıkladı. Programa Büyükekşi ile birilkte TİM Başkan Vekili Mustafa Çakıroğlu, Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Güleç, Kırıkkale Valisi Ali Kolat, Ticaret Odası üyeleri ve iş adamları katıldı.

Konuşmasında Kırıkkale'nin silah ve savunma merkezi olduğunu hatırlattan TİM Başkanı Büyükekşi, yatırım teşvik sisteminde 4. bölgede bulunan Kırıkkale'ye iş adamlarını yatırım yapmaya davet etti. Büyükekşi, " Merkez Bankası'nın piyasa dinamiklerinin gerisinde kalmadan kademeli faiz indirimlerine pro-aktif bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Yüksek faiz firmaların yatırım iştahını negatif etkiliyor" dedi.

"ORTADOĞU'DAKİ DURAKLAMAYI AB PAZARIYLA TELAFİ EDECEĞİZ"

IŞİD'in Musul'u ele geçirmesi nedeniyle Irak'a olan ihracatta sıkıntılar yaşandığını belirten Büyükekşi, "Haziran ayı bazında Irak en fazla ihracat yaptığımız 3. ülke konumuna düştü. Şu aşamada sadece alternatif Kerkük yolu üzerinden sınırlı miktarda ticaret yapılabiliyor" dedi.

Büyükekşi, Irak'ta yaşanan son gelişmelerin kendilerini endişeye sevk ettiğini, IŞİD'in 80 Türk vatandaşı kaçırmasına üzüldüklerini belirtirken, Musul'u ele geçirmesi nedeniyle Irak'a olan ihracatta sıkıntılar yaşanmaya başlandığını söyledi. Alternatif Kerkük yolu üzerinden çok sınırlı miktarda ticaret yapılabildiğini belirten Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Irak, yıllık 12 milyar dolar ihracat ile Almanya'nın ardından ikinci büyük ihraç pazarımız. 2014'ün ilk 5 ayında Irak'a ihracatımız yüzde 11 artışla 5 milyar 40 milyon dolara yükseldi. Ancak Haziran ayında aylık ihracat yüzde 21 geriledi. Suriye'de de benzer şekilde krizle beraber ilk dönemde ihracatımız ciddi şekilde düştü, ancak doğal olarak gerçekleşen talep ve ihtiyaçları karşılamak üzere ihracatımız tekrar artarak rekorlar kırıyor. Irak'ta oluşan kaybımızı yeni hedef pazarlardaki performansımızla telafi edeceğiz, Nasıl ki 2009'da Avrupa pazarındaki krizi Orta Doğu pazarıyla aştıysak, Şu anda Orta Doğu'da yaşanan duraklamayı da canlanan AB pazarı ile telafi edeceğiz."

"FAİZ İNDİRİMLERİNİN DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ"

Merkez Bankası'nın son toplantısında borç verme faizini 0.75 puan indirerek yüzde 8.75'e çektiğini hatırlatan Büyükekşi, "Biz Merkez Bankası'nın piyasa dinamiklerinin gerisinde kalınmadan kademeli faiz indirimlerinin pro-aktif bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Yüksek faiz oranı bilhassa tüm sektörlerdeki firmaların yatırım iştahını negatif etkiliyor. Faiz düşüşünün devamıyla rekabetçi kur seviyelerinin korunması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.

Büyükekşi, "AB-28 ülkelerinin ilk 4 aylık ithalatı yüzde 2 geriledi, 13 milyar Euro daraldı. Biz aynı dönemde AB'ye ihracatımızı yüzde 14 artırdık. Talebin daraldığı bir pazara daha fazla hacimde ihracat yapmak, belirgin bir fiyat baskısı yaratıyor. Bu da kurların belli bir seviyede tutunmasını gerektirir" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Işid Etkisiyle Irak İhracatta Üçüncü Sıraya Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.


Advertisement