Işid'in Suriye'e Elinde Tuttuğu Son Yer Olan Baghuz'a Yeni Saldırı - Son Dakika
Dünya
BBC

Işid'in Suriye'e Elinde Tuttuğu Son Yer Olan Baghuz'a Yeni Saldırı

Işid\'in Suriye\'e Elinde Tuttuğu Son Yer Olan Baghuz\'a Yeni Saldırı

Suriye'de, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin, IŞİD'in ülkede elinde tuttuğu son yer olan Bahguz köyüne yeni bir saldırı başlattığı belirtildi.

11.03.2019 04:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'de, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG), IŞİD'in ülkede elinde tuttuğu son yer olan Bahguz köyüne yeni bir saldırı başlattığı belirtildi.

SDG Sözcüsü Mustafa Bali, Twitter'da paylaştığı mesajda SDG güçlerinin "doğrudan ve şiddetli " çatışmaların içinde olduğunu bildirdi.

IŞİD militanları, Suriye'nin doğusundaki Baghuz köyünde sıkışmış halde.

Köy alındığında, ABD ve müttefikleri, resmen IŞİD'in 2014'te ilan ettiği "halifeliğin" sona erdiğini duyuracak.

IŞİD, elindeki toprakları kaybetmişolmasına karşın, hala bölgede ve dünya genelinde saldırılar düzenleyebilecek büyük bir güvenlik tehdidi olarak görülüyor.

Beş yıl önce IŞİD, Suriye'nin batısından, Irak'ın doğusuna uzanan 88 bin kilometrekarelik alana hükmediyordu. Yaklaşık sekiz milyon kişiyi yöneten örgüt "halifelik" ilan etmiş petrol satışı, tehdit, soygun ve adam kaçırmadan milyarlarca dolarlık gelir elde etmişti.

Suriye'nin doğusunda neler oluyor? Beş yıl süren şiddetli çatışmaların ardından, Batılı ülkeler tarafından desteklenen yerel güçler, IŞİD'i Suriye ve Irak sınırındaki birkaç yüz metrekarelik alan hariç, bölgeden sürdü.

Saldırının dün akşam saatlerinde başladığı ve silah depolarını hedefleyen hava saldırıları düzenlendiği bildirildi.

SDG ve koalisyon uçaklarının saldırısı sonucu, IŞİD militanlarının kampının alevler içinde olduğu kaydedildi.

Ancak SDG daha önce de "nihai saldırıda" bulunulduğunu açıklamıştı. 1 Mart'taki yoğun hava ve topçu saldırılarının ardından, SDG "canlı kalkan olarak tutulan az sayıda sivil nedeniyle" saldırının yavaşlatıldığını açıklamıştı.

Geçen Pazartesi günü Baghuz'dan 3 bin kişi tahliye edilmiş, daha sonra da 500'ü IŞİD militanlarından oluşan 3500 kişi Salı günü köyden çıkarılmıştı.

Reuters Habar Ajansı, Çarşamba günü de 2 bin kişinin tahliye edildiğini duyurdu.

Tahliye edilenlere SDG kontrol noktasında, aranıp sorgulanmalarının ardından yiyecek ve su verildi.

Bali, Reuters'a yaptığı açıklamada, Cumartesi gününden bu yana Baghuz'dan sivil tahliyesi olmadığını belirtti.

Geçen ay 4 bin militanın da teslim olduğunu belirten Bali, IŞİD'in rehin tuttuğu beş SDG üyesinin de serbest bırakıldığını söyledi.

Ancak Bali, aralarında İtalyan Ralip Paolo Dall'Oglio ve Lübnanlı gazeteci Samir Kassab'ın da bulunduğu diğer rehinelerin akibetinin bilinmediğini ifade etti.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Işid'in Suriye'e Elinde Tuttuğu Son Yer Olan Baghuz'a Yeni Saldırı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    00:25 Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, Malatya'nın Battalgazi ilçesinde saat 00.09'da 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği ise 9.28 kilometre olarak ölçüldü.

  • Muğla'nın Datça ilçesinde batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen kurtarıldı
    23:58 Muğla'nın Datça ilçesinde batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen kurtarıldı

    Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında, batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen ekiplerce kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, lastik botun su alarak batma tehlikesi geçirdiği bilgisi üzerine harekete geçti. Aralarında çocukların da bulunduğu 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Ayrıca, ilçe açıklarında tespit edilen başka bir lastik bot içerisinde ise 34 düzensiz göçmen yakalandı ve İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi
    20:59 Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi

    Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. Göstericiler, Almanya'nın Filistin Kongresi'ni sonlandırmasına tepki gösterdi.

  • Muğla'da 34 düzensiz göçmen yakalandı, 25'i kurtarıldı
    20:49 Muğla'da 34 düzensiz göçmen yakalandı, 25'i kurtarıldı

    Muğla'nın Datça ilçesinde iki ayrı düzensiz göçmen olayında 12'si çocuk 34 düzensiz göçmen yakalanırken, 13'ü çocuk toplam 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Lastik botun su alarak batma tehlikesi yaşaması üzerine Sahil Güvenlik ekipleri müdahale etti ve 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Ayrıca, başka bir lastik bot da durdurularak içindeki 34 düzensiz göçmen yakalandı.

  • Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi
    20:28 Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi

    Birleşik Arap Emirlikleri'nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Dubai Uluslararası Havalimanı'nı sular altına kalırken, uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi. Uçuşlar 25 dakika süreyle askıya alındı, birçok uçuş iptal edildi veya komşu havalimanlarına yönlendirildi.

BBC

Advertisement