Işid Irak'ta 5 Milyon Kişinin Yaşadığı Yerleri Terk Etmesine Neden Oldu' - Son Dakika
Dünya
BBC

Işid Irak'ta 5 Milyon Kişinin Yaşadığı Yerleri Terk Etmesine Neden Oldu'

Işid Irak\'ta 5 Milyon Kişinin Yaşadığı Yerleri Terk Etmesine Neden Oldu\'

Birleşmiş Milletler, Irak Şam İslam Devleti örgütünün 2014 yılında Irak'ta giriştiği saldırılarla başlayan süreçte bugüne kadar 5 milyon fazla Iraklının yaşadığı yerleri terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

11.10.2017 09:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün 2014 yılında Irak'ta giriştiği saldırılarla başlayan süreçte, bugüne kadar 5 milyon fazla Iraklının yaşadığı yerleri terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Irak İnsani Yardım Temsilcisi Lise Grande, geçtiğimiz üç yılda yaklaşık 5.4 milyon Iraklının ülke içinde yer değiştirdiğini söyledi.

Açıklama, IŞİD'in Irak'taki son büyük kalesi Havice'nin örgütten geri alınmasının hemen ardından geldi.

<a class='keyword-sd' href='/isid/' title='Işid'>Işid</a> Irak'ta 5 Milyon Kişinin Yaşadığı Yerleri Terk Etmesine Neden Oldu'

IŞİD Irak'ta şu anda sadece Suriye sınırındaki bazı yerleri kontrol ediyor.

Örgüt, en fazla toprağın kontrolüne eriştiği dönemde Musul dahil olmak üzere Irak'ın kuzey ve orta bölgesindeki çok geniş bir alanı elinde tutuyordu.

Irak hükümeti ve hükümet yanlısı milisler Musul da dahil olmak üzere birçok kenti geçtiğimiz aylarda örgütten geri aldı.

Ancak çatışmalar yüzbinlerce insanı daha yaşadığı yerleri terk etmek zorunda bıraktı.

Yalnızca Musul'da, IŞİD'in kenti ele geçirmesi ardından yaklaşık yarım milyon sivilin yaşadığı yerlerden ayrıldığı aktarılıyor.

Işid Irak'ta 5 Milyon Kişinin Yaşadığı Yerleri Terk Etmesine Neden Oldu'

Son aylardaki Musul operasyonu sırasında da 800 bin sivilin daha kentten ayrıldığı belirtiliyor.

Son olarak da binlerce sivil, çatışmalar nedeniyle Havice'den ayrılmak zorunda kaldı.

BM temsilcisi Grande bu sivillerin durumuyla ilgili 'son derece kaygılı olduklarını' söyledi.

Grande açıklamasında, "Aralarında on binlerce çocuğun da bulunduğu yüzbinlerce insan büyük tehlikelere, strese ve travmaya maruz kaldı. Bu insanların yıllar boyunca özel bir destek ve ilgiye ihtiyacı olacak" dedi.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Işid Irak'ta 5 Milyon Kişinin Yaşadığı Yerleri Terk Etmesine Neden Oldu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    00:25 Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, Malatya'nın Battalgazi ilçesinde saat 00.09'da 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği ise 9.28 kilometre olarak ölçüldü.

  • Muğla'nın Datça ilçesinde batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen kurtarıldı
    23:58 Muğla'nın Datça ilçesinde batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen kurtarıldı

    Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında, batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen ekiplerce kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, lastik botun su alarak batma tehlikesi geçirdiği bilgisi üzerine harekete geçti. Aralarında çocukların da bulunduğu 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Ayrıca, ilçe açıklarında tespit edilen başka bir lastik bot içerisinde ise 34 düzensiz göçmen yakalandı ve İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi
    20:59 Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi

    Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. Göstericiler, Almanya'nın Filistin Kongresi'ni sonlandırmasına tepki gösterdi.

  • Muğla'da 34 düzensiz göçmen yakalandı, 25'i kurtarıldı
    20:49 Muğla'da 34 düzensiz göçmen yakalandı, 25'i kurtarıldı

    Muğla'nın Datça ilçesinde iki ayrı düzensiz göçmen olayında 12'si çocuk 34 düzensiz göçmen yakalanırken, 13'ü çocuk toplam 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Lastik botun su alarak batma tehlikesi yaşaması üzerine Sahil Güvenlik ekipleri müdahale etti ve 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Ayrıca, başka bir lastik bot da durdurularak içindeki 34 düzensiz göçmen yakalandı.

  • Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi
    20:28 Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi

    Birleşik Arap Emirlikleri'nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Dubai Uluslararası Havalimanı'nı sular altına kalırken, uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi. Uçuşlar 25 dakika süreyle askıya alındı, birçok uçuş iptal edildi veya komşu havalimanlarına yönlendirildi.

  • İsrail saldırılarında binlerce kadın hayatını kaybetti
    20:19 İsrail saldırılarında binlerce kadın hayatını kaybetti

    Birleşmiş Milletler (BM) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 10 binden fazla kadının hayatını kaybettiğini belirterek, hayatını kaybeden kadınların 6 bininin arkalarında 19 bin yetim çocuk bıraktığı ifade edildi. Raporda, Gazze'de kadınların yerlerinden edildiği, dul kaldığı ve açlıkla karşı karşıya olduğu belirtildi.

BBC

Advertisement