IŞİD, Kobani'den Geri Çekilmeye Başladı - Son Dakika
Güncel

IŞİD, Kobani'den Geri Çekilmeye Başladı

Gerek koalisyon güçleri gerekse Kürt savaşçıların direnişine daha fazla dayanamayan IŞİD, Kobani'den geri çekilmeye başladı.

08.10.2014 13:38  Güncelleme: 17:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kobani odaklı gelişmeler dünden bu yana Türkiye'de göstericilerle güvenlik güçlerini karşı karşıya getirirken, Kobani ve çevresinde ise ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin havadan müdahalesi devam ediyor. Son gelen haberler, bugünkü bombardımanlar sonucu IŞİD'in geri çekildiği şeklinde.

GERİ ÇEKİLİYORLAR

Üç haftadır süren yoğun çatışmalar sonucu uluslararası kamuoyunda, özellikle de Türkiye'de odak noktası haline gelen ve iki gün önce IŞİD bayraklarının dalgalandığı gözlenen Kobani'de IŞİD'in geri çekildiği bildirildi.

"GERİ PÜSKÜRTÜLDÜ"

Reuters ajansı, Kobani bölgesi Dışişleri Bakan Yardımcısı İdris Nassan ile yaptıkları telefon görüşmesine dayanarak IŞİD'in kentin girişinin gerisine çekildiğini duyurdu. Ajansın haberinde, Nassan'ın şu ifadelerine yer verildi: "Bombardıman etkili oldu ve IŞİD birçok noktada geri püskürtüldü. Bu, onların şehre girişlerinden bu yana en büyük geri çekilmeleri ve bölgeden tamamen geri çekilmelerinin başlangıcı olarak kabul edebiliriz."

BÖLGEDEN DUMANLAR YÜKSELİYOR

Bombardıman sonucu bölgeden yükselen dumanlar, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinin sınır hattından da çıplak gözle görülebiliyor. Üç haftadır yoğun çatışmaların sürdüğü Kobani'de pazartesi günü IŞİD bayrakları dalgalanmaya başlamıştı. Dün ise yoğun sokak çatışmalarının sürdüğü stratejik kentte, IŞİD'in birden fazla cepheden ağır silahlarla saldırdığı haberleri gelmişti.

PYD TAKTİK DEĞİŞİKLİĞİNE GİTTİ

IŞİD, Türkiye sınırına paralel olarak yarım hilal şeklindeki Kobani’yi kuşatınca, PYD ilk 15 gün örgütü şehre sokmamaya çalıştı. Ancak bu sürede onlarca köyü kaybetti. IŞİD’in ağır silahlarına havan, omuzdan atılan roket ve doçkalarla yanıt vermeye çalışan PYD, IŞİD mevzilerine sızamayınca taktik değişikliğine gitti.

İNTİHAR EYLEMİNE DÖNDÜ

PYD, önce şehir merkezinde ‘Asayiş’ olarak hafif silahlarla görev yapan Kobani sakinlerini sınırdan silahsız olarak Türkiye’ye gönderdi. Şehirde sadece PKK’nın dağ kadrosundan çoğu Suriyeli ve Türkiye vatandaşı olan 1500 kişinin kalması yönünde karar alan PYD, şehir savaşına hazırlandığını ‘Stalingrad’ örneğinde olduğu gibi ölene kadar direneceklerini duyurdu. Sonra da IŞİD mevzileri ile tanklarına karşı intihar eylemlerine başladı. İlk intihar saldırısını Arin Mirkan yaptı ve saldırıda iddiaya göre 30’dan fazla IŞİD’ciyi öldürdü.

ZIRHLI IŞİD’E KARŞI ASKERİ TAKTİK SAVAŞI

Haftalardır kentin güneyindeki Miştenur ve doğusundaki Girekani mevzilerini elinde tutmak için direnen ancak başaramayan PYD, bu tepeleri IŞİD’e bırakarak şehrin dış mahallelerine çekildi. PYD, IŞİD’i kente davet edip, ‘intihar ve fedai eylemleri’ hazırlığı yaptı. Kentin dış mahallelerine IŞİD’in tank ve zırhlı araçlarını bertaraf etmek için bombalı tuzaklar yerleştirdi. Şehir savaşı başlayınca IŞİD kentin dış mahallelerine girdi. PYD, Kobani’nin doğu cephesinde saldıran IŞİD’çileri yanıltmak için bir binanın çatısına IŞİD bayrağı dikti. Bir grup IŞİD’ci bu bölgeden şehrin dış mahallesine girince bombalı tuzağa yakalandı. Bu saldırıda 50’den fazla IŞİD’cinin öldürüldüğü belirtildi. Şehir savaşının başladığı son 2 günde 100’den fazla IŞİD’cinin öldürüldüğü, çatışmalarda yaklaşık 50 YPG’linin de hayatını kaybettiği belirtildi.

IŞİD, Kobani\'den Geri Çekilmeye Başladı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel IŞİD, Kobani'den Geri Çekilmeye Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (65)

  • HELAL OLSUN BAŞKA SÖZE GEREK YOK: 24 gün boyunca direndiler helal size ypg helal size koca yürekli insanlar 62 99 Yanıtla a.öz: eger hava saldırıları olmasaydı bu kadarda direnemezdi pyd daha önce peşmerge gibi diger güçlerin yardımını biz kendimizi savunacak güçteyiz diyerek ret etmişti. işidin şimiye kadar pyd yaptıgı tüm saldırılar hava destegi sonucu durdurulabildi. öso destek vermeyen esadla barış yapan kendi içindeki muhalif ve barzani taraflarını yok eden türkiyeye şartlar sürecek konumda gören pyd kendi kendini yanlız bıraktı. 0 0
  • GİRESUN: SAYIN İŞİD SAKIN KOBANİYİ TERKETMEYİN. KOBANİYİ ALINKİ ALIŞVERİŞ YAPALIM. 33 32 Yanıtla SERKAN: SEN CEHENNEMDE ALIŞVERİŞİ YAPARSIN BUNLARLA FAŞİST SOYSUZ 0 0
  • gani: SIRA ROJAVADA. . . 58 3 Yanıtla
  • mustafa: 150-200 pkklı öldürmüşlerse keselerine bereket 34 20 Yanıtla
  • serefsiz is-it: Kus beyinli is. İt ci tirkolar hadi havlamaya devam bu olaydan kendinize bir ders alin değil sizin lkuculer 7 cediniz gelse kürtlerle basa cikamasiniz : 25 27 Yanıtla
  • serefsiz is-it: Kus beyinli is. İt ci tirkolar hadi havlamaya devam bu olaydan kendinize bir ders alin değil sizin lkuculer 7 cediniz gelse kürtlerle basa cikamasiniz : 23 17 Yanıtla
  • kürt: kobani düşmeyecek hepiniz kör değilseniz göreceksiniz 21 19 Yanıtla
  • vatandaş: iğrenç yaratıklar bitecektir care yok işid gömülecek zebaniler bekliyor bu namert yaratıkları. 14 19 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Selektör yapanların cezası iptal edildi
    21:10 Selektör yapanların cezası iptal edildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, selektör ile radar uyarısı yapan sürücülere verilen cezaların iptal edildiğini açıkladı. Bayram yoğunluğu nedeniyle yapılan denetimlerde aşırı hızın önemli bir sorun olduğunu belirten Bakan Yerlikaya, vatandaşlara selektör yapmamaları konusunda uyarıda bulundu.

  • Hacca gitmek için bisikletle yola çıkan 2 kişi Konya'ya ulaştı
    21:09 Hacca gitmek için bisikletle yola çıkan 2 kişi Konya'ya ulaştı

    Hacı adayları 60 yaşındaki Boşnak Adem Aljic ile Arnavut kökenli Kuzey Makedonyalı 57 yaşındaki Qamuran Hirda, 1 Nisan'da Üsküp'ten yola çıkarak Konya'ya ulaştı. 16 gündür pedal çeviren bisikletçiler, yaklaşık 1600 kilometre yol katetti. Gaziantep'ten sonra Mekke'ye gitmek için bisikletleriyle Ürdün'e geçmeyi planlıyorlar.

  • Mercedes, elektrikli G-Serisi ile geliyor
    21:09 Mercedes, elektrikli G-Serisi ile geliyor

    Mercedes'in elektrikli G-Serisi, Pekin Otomobil Fuarı'nda tanıtılacak. Araç, su geçirmez bataryasıyla dikkat çekiyor ve yüksek performans sunuyor. Mercedes'in elektrikli araç yatırımlarını artırmasıyla birlikte, yeni modellerin satış başarısı merak ediliyor.

  • X Artık Ücretli Oluyor!
    21:09 X Artık Ücretli Oluyor!

    Popüler sosyal medya platformu X, yeni kullanıcılarından temel etkileşimler için ücret talep edeceğini duyurdu. Kullanıcılar artık paylaşım yapmak, yanıt vermek, beğeni ve kaydetme işlemleri için 1 dolar ödemek zorunda kalacaklar. Bu karar, şirketin bot hesapları engelleme amacıyla aldığı bir önlem olarak açıklandı. Ancak kullanıcılar arasında bu ücretlendirme modeli tartışmalara neden oldu.

  • Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Ali Koç, TFF seçimlerinin haziran ayı başında yapılmasını önerdi
    21:08 Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Ali Koç, TFF seçimlerinin haziran ayı başında yapılmasını önerdi

    Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Ali Koç, bugün yapılan toplantıda Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) seçimlerinin haziran ayı başında yapılmasının uygun olduğunu belirtti. Koç, TFF'nin seçimi öne almaması durumunda yeterli imza sayısının birkaç gün içinde tamamlanacağını söyledi. Kulüpler Birliği Vakfı, seçim tarihinin değiştirilmesini tek gündem maddesi olarak görüyor ve seçimin en kısa sürede yapılması gerektiğini vurguluyor.

  • Çorum Ortaköy'de Sulama Kanalı Temizlendi
    21:04 Çorum Ortaköy'de Sulama Kanalı Temizlendi

    Çorum'un Ortaköy ilçesinde bulunan ve yaklaşık 600 dönüm araziyi sulayan kanal, belediye ekipleri tarafından temizlendi. Öz Çayı'ndan ayrılan kanallardan Tepelerarası mevkisindeki araziye su taşıyan kanal, bölgedeki vatandaşların talebi üzerine temizlik çalışması yapıldı. Belediye işçileri, erken saatlerde bölgeye giderek kazma, kürek ve bel gibi aletler kullanarak 4 kilometre uzunluğundaki kanalı temizledi. Kanalın tarımsal üretim açısından önemli olduğunu belirten belediye çalışanları, çevre faktörlerinden kaynaklanan tıkanıklıkların giderildiğini ve suyun akışkanlığının artırıldığını ifade etti.

  • İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 2024-2029 döneminin ilk birleşimini gerçekleştirdi
    21:03 İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 2024-2029 döneminin ilk birleşimini gerçekleştirdi

    İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 2024-2029 döneminin ilk birleşimini gerçekleştirdi. Başkan Cemil Tugay başkanlığındaki oturumda, komisyonlarda görev alacak isimler belirlendi ve İZSU Genel Müdürlüğü'nün su tarifelerinde indirim yapılması önerisi karara bağlandı. Ayrıca, Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı'nın yeniden kurulması önerisi görüşüldü ve 2023 denetim komisyon raporu okundu.

  • Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi
    20:59 Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi

    Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. Göstericiler, Almanya'nın Filistin Kongresi'ni sonlandırmasına tepki gösterdi.


Advertisement