Işid Lideri Ebu Bekir El-Bağdadi Nerede? - Son Dakika
Dünya
BBC

Işid Lideri Ebu Bekir El-Bağdadi Nerede?

Işid Lideri Ebu Bekir El-Bağdadi Nerede?

Rusya'ya göre, en son üç yıl önce görüntülenen IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin ölmüş olması "yüksek bir ihtimal". ABD ise bu açıklamaya şüpheyle yaklaşıyor.

05.07.2017 05:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üç yıl önce ortaya çıkan bir videoda Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün lideri Ebu Bekir el-Bağdadi, Musul'daki El Nuri Camii'nde konuşurken görülüyordu.

Irak'ın en büyük ikinci kenti, cihatçı örgüt tarafından yeni ele geçirilmiş ve "halifelik" ilan edilmişti.

O dönemde IŞİD'in kontrol ettiği bölgelerin boyutu Birleşik Krallık kadardı. Fakat o günden beri başlatılan küresel savaş sayesinde cihatçılar geriledi. ABD'nin başına 25 milyon dolar ödül koyduğu Bağdadi'nin nerede olduğu ise bilinmiyor.

Bağdadi'nin ilk ve son defa ortaya çıkmasının ardından IŞİD elinde tuttuğu toprakların çoğunu kaybetti. Musul'a yönelik operasyonların başlamasının ardından Kasım 2016'da yayınladığı ses kaydının ardından Bağdadi, dikkat çekici bir sessizliğe gömüldü.

Bu sessizliğin ardından Bağdadi'nin öldüğüne dair doğrulanmamış haberler çıkmaya başladı.

Rusya, Bağdadi'nin 28 Mayıs'ta Rakka'ya düzenledikleri hava saldırısında ölmüş olmasının "yüksek ihtimal" olduğunu açıklarken; İranlı bir yetkili de geçen hafta "Bağdadi kesinlikle öldü" dedi. ABD'li yetkililer ise bu iki açıklamaya da şüpheyle yaklaşıyor.

Rusya'dan gelen açıklamadan bir hafta sonra yayınlanan bir videoda, IŞİD üyelerinin liderlerinden bahsederken "şeyhimiz" ifadelerini kullandıkları, Bağdadi'nin adını anmadıkları görüldü.

Bu, Bağdadi'nin durumuyla ilgili soru işaretleri oluşturdu. Daha önce de Taliban ve El Kaide, Taliban lideri Molla Ömer'in ölümünü iki yıl boyunca saklamıştı.

Hem destekçileri hem de düşmanları için Bağdadi'nin böylesi kritik bir anda ortada gözükmemesi kafa karıştırıcı.

'Üçüncü başkent'

Bağdadi'nin nerede olduğuna dair sorular kendisinin halifelik iddiasıyla ilişkili olabilir.

Tartışmalı bir dini yoruma göre bir kişinin halifelik ilan edebilmesi için elinde yönettiği bir toprak olması gerekiyor.

Bugün IŞİD'in elindeki topraklar azalıyor. Örgüt Irak ve Suriye'deki fiili başkentleri olan Musul'da tükenmiş bir güç, Rakka'da ise yoğun bir baskı altında.

(IŞİD Musul'daki durumu, Irak güçlerinin ele geçirmesine izin vermeden El Nuri Camii'ni havaya uçurmasıyla kabullenmişti).

Bağdadi bugün IŞİD'in "üçüncü başkenti" olarak adlandırılan Suriye-Irak sınırının etrafında bulunan bölgede olabilir.

IŞİD'in Fırat Eyaleti olarak adlandırdığı bu bölgede Irak'ın El Kaim ve Suriye'nin Albu Kamal kentleri en büyük iki yerleşim yeri.

Örgüt 2014'te Fırat Vilayeti ve etrafındaki bölgelerde ortaya çıkmıştı. IŞİD, sınır bölgesini iki ülkede de ani baskınlar yapmak için kullanmıştı.

Sınır bölgesindeki kabilelerin ve yerel örgütlerin güçsüz olması sayesinde IŞİD bu bölgeyi kolaylıkla ele geçirip sonrasında da elinde tutabilmişti.

Irak'ın güneyinde, IŞİD'den temizlendiği düşünülen Ürdün sınırındaki Rutba kentinde bile ani baskınlar yaparak çok sayıda kişiyi öldürmeyi başarabilmeleri de bu sayedeydi.

Çöldeki sığınaklar

Bu ücra kasabaları özgürleştirmek için henüz bir operasyon başlatılmadı. Bu bölgelere yönelik başlatılacak operasyonların ABD destekli güçler tarafından mı yoksa Suriye ve müttefikleri tarafından mı yürütülmesi gerektiğine dair tartışmalar Washington'da hala sürüyor.

Eğer operasyonu ABD gerçekleştirilecekse esas soru, bunu Suriye Demokratik Güçleri'nin mi yoksa diğer diğer grupların mı yapacağı.

Irak'ta ise hükümet yanlısı güçlerin önceliğinde Musul'un batısındaki Tel Afer gibi bölgeler bulunuyor.

Bağdat yönetiminin danışmanlarından ve Irak'taki cihatçı gruplar üzerine uzman Hisham al-Hashimi, Bağdadi'nin saklandığı yerin Fırat Vilayeti olduğunu düşünüyor.

Irak hükümeti son 2 yılda Albu Kamal'a yönelik bazı hava saldırıları düzenledi. Hashimi'ye göre Bağdadi'ye en yakın isimlerden biri olan Iyad al-Jamili de Suriye'deki Albu Kamal ve Mayadin kentlerinde görüntülendi.

Fırat Vilayeti, IŞİD'in halifeliğini sürdürmek için ihtiyaç duyduğu ve elinde kalan tek toprak parçası.

Bu bölgeyi temizlemek için bir operasyon başlatılmasına daha aylar var ve operasyonun tamamlanması da uzun sürecek.

Bölge özgürleştirildiğinde bile IŞİD muhtemelen çöl, nehir vadileri ve sınır hattını sığınak olarak kullanıp kent merkezlerine saldırılar düzenleyecektir.

Dünyanın en çok aranan insanı

Diğer cihatçı liderlerin aksine Bağdadi yalnızca kendisine aşırı ihtiyaç duyulan zamanlarda konuşuyor veya ortaya çıkıyor.

Bunu halifeliğin ilanında veya takipçilerine Musul'da kalıp savaşmaları için ses kaydı gönderdiğinde gördük.

IŞİD'in yönetim zincirinde yukarılara çıktıkça yöneticilerle irtibatı olan yalnızca küçük bir grup sadık militan kalıyor.

Bu yüzden Bağdadi'nin nerede olduğunu bilen kişilerin sayısı son derece az olmalı. Bu da ABD'nin, dünyanın en çok aranan adamını bulmak için sürekli olarak her kanıtı inceleyen özel kuvvetlerinin işlerini zorlaştırıyor.

Suriye ve Irak arasındaki sınır bölgesi Bağdadi'nin aşina olduğu, güvenle saklanabileceği ve kendisini ele geçirmek ya da öldürmek isteyenlerden korunabileceği bir bölge. Burası, halife unvanını sürdürmesine de olanak sağlıyor.

Tahrir Institute for Middle East Policy'de (Tahrir Orta Doğu Politikası Enstitüsü) kıdemli araştırmacı olan Hassan Hassan, 'ISIS: Inside the Army of Terror' (IŞİD: Terör Ordusunun İçinde) adlı kitabın da yazarları arasında yer alıyor.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Işid Lideri Ebu Bekir El-Bağdadi Nerede? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü
    00:41 Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü

    Ekvador Belediyeler Birliği, Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 2 günde iki belediye başkanının öldürüldüğü belirtilirken, her iki belediye başkanının da yasa dışı madencilik faaliyetleriyle ilgilenen suç çetelerince öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, Ekvador'da son dönemde artan belediye başkanı suikastlarına bir yenisi olarak eklendi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

BBC

Advertisement