Işid, Tarihi Hadar Kentine Saldırdı - Son Dakika
Güncel

Işid, Tarihi Hadar Kentine Saldırdı

Terör örgütü IŞİD'in, Asurlular döneminden kalma antik Nemrut şehrinden sonra Musul'daki antik El-Hadar kentinde de tarihi eserleri yağmaladığı bildirildi.

07.03.2015 21:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Terör örgütü IŞİD'in, Asurlular döneminden kalma antik Nemrut şehrinden sonra Musul'daki antik El-Hadar kentinde de tarihi eserleri yağmaladığı bildirildi.

Irak Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, IŞİD'in Hadar kentinde yaptığı yağma ve yıkım kınanırken, "Bu korkakça eylem bu defa, 1987'de Dünya Kültür Mirası listesine alınan mirasımıza zarar vermiştir" denildi.

Tüm dünya ve uluslararası kuruluşların, insanlık mirasına yapılan bu bariz saldırıya karşı cephe almaya çağrıldığı açıklamada, "uluslararası toplumun Irak'a yeterli desteği vermemesinin, teröristlere Hadar kentini yağmalama cesareti verdiği" savunuldu.

Açıklamada ayrıca, " Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden olağanüstü toplantı düzenlemesini, uluslararası koalisyonun da IŞİD'e karşı tek başına savaşan Irak'la iş birliğinde ciddi duruş sergilemesini bekliyoruz. Aksi takdirde bu çeteler, insanlığın yüzyıllar boyunca inşa ettiği medeniyetleri yıkmaya devam edecektir" ifadesine yer verildi.

M.Ö 2. yüzyılda kurulan, tapınakları ve hamamlarıyla ünlü Hadar kenti, Bizans ve Sasani gibi dönemin büyük imparatorluklarının mücadelesine sahne oldu.

IŞİD militanlarının, dün, Musul'un güneydoğusundaki Asurlular dönemi (M.Ö 1373-1244) Nemrut kentine saldırması sonucu tarihi mekanın enkaza döndüğü belirtilmişti.

IŞİD, 26 Şubat'ta da sosyal medya üzerinden, militanların, ülkenin kuzeyinde yer alan Musul Müzesi'ndeki heykel ve kıymetli sanat eserleri balyozla kırdığını gösteren video kaydı yayınlamıştı. Bu olaydan bir hafta önce de Musul Kütüphanesi'ne saldıran militanlar, 8 binden fazla tarihi kitabın bulunduğu kütüphaneyi ateşe vermişti. Burada, Osmanlı, Abbasi, Eyyübi dönemine ve çeşitli medeniyetlere ait değerli el yazması eserler bulunuyordu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Işid, Tarihi Hadar Kentine Saldırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement