Işık Hızı'nın Yüzde 8'i Hızında Hareket Eden 'En Hızlı' Yıldız! - Son Dakika
Teknoloji

Işık Hızı'nın Yüzde 8'i Hızında Hareket Eden 'En Hızlı' Yıldız!

Işık Hızı\'nın Yüzde 8\'i Hızında Hareket Eden \'En Hızlı\' Yıldız!

Bu habere başlamadan önce 'kara delikler' ve 'süper kütleli kara delikler' arasındaki farkı hatırlatalım. Kara delikler galaksilerin her noktasında olabilirler.

30.08.2020 12:17  Güncelleme: 14:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu habere başlamadan önce 'kara delikler' ve 'süper kütleli kara delikler' arasındaki farkı hatırlatalım. Kara delikler galaksilerin her noktasında olabilirler. Ama süper kütleli kara delikler, her galakside sadece bir tane vardır ve o da galaksinin tam merkezinde yer alır.

Bizim galaksimiz, Samanyolu'nun göbeğinde de bir süper kütleli kara delik bulunuyor. İsmi Sagittarius A* (SgrA*).

İşte galaksimizin göbeğinde yüzlerce yıldız, SgrA*'nın etrafında dönmektedir. Bazı yıldız geniş yörüngeyle SgrA*'nın etrafında dönerken, bazıları da yakın yörüngeyi takip eder. İşte SgrA*'nın etrafında çok yakın şekilde dönen yıldızlardan biri de S62…

S2, 16 YILDA TURLUYOR

Işık hızının yüzde 8'i hızında hareket eden bugüne kadar tespit edilen 'en hızlı' yıldızdır kendisi.

SgrA*'nın kütlesi, 4 milyon Güneş'e tekabül ediyor. Kara deliklere henüz gidilmediyse, bu kütle nasıl hesap ediliyor? Etrafında dönen yıldızlar sayesinde… Bu yıldızların dönüş hızlarında bu hesap yapılıyor.

Bilim insanlarının SgrA*'nın etrafında olan ve en çok inceledikleri yıldızın ismi S2. Süper kütleli kara deliğin etrafını 16 yılda bir dönüyor. 2018'de SgrA*'ya en yakın noktadan geçti.

1 SAAT = 100 DAKİKA!

Ama sonra S62 keşfedildi. Bugüne kadar kara deliğe en yakın olarak bilinen S2'nin pabucu dama atıldı! Güneş'inki kadar kütlesi olan S62, SgrA*'nın etrafındaki turunu 10 yılda bir tamamlıyor. Yapılan incelemelerde S62'nin en hızlı yıldız olduğu tespit edildi. S62'ge geçen bir saat, tam 100 Dünya dakikasına tekabül ediyor.

Şimdi gözler 2022'nin sonbaharında… Çünkü S62, SgrA*'nın en yakınından geçecek. Bunun fikri bile bilim insanlarını heyecanlandırıyor.

Kaynak: Space Mag Türkiye

Son Dakika Teknoloji Işık Hızı'nın Yüzde 8'i Hızında Hareket Eden 'En Hızlı' Yıldız! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • X.ai, Grok-1.5 güncellemesi ile yeni bir üretken AI modelini tanıttı
    17:13 X.ai, Grok-1.5 güncellemesi ile yeni bir üretken AI modelini tanıttı

    Elon Musk'ın yapay zeka girişimi X.ai, sosyal ağ X'in Grok chatbot'unu desteklemek üzere Grok-1.5 güncellemesi ile yeni bir üretken AI modelini tanıttı. Model, kodlama ve matematikle ilgili görevlerde gelişmiş akıl yürütme yetenekleriyle dikkat çekiyor.

  • Google Chrome, sekme düzenleme özelliği ile kullanıcı deneyimini iyileştiriyor
    17:11 Google Chrome, sekme düzenleme özelliği ile kullanıcı deneyimini iyileştiriyor

    Google, Android kullanıcıları için tasarlanan yeni "Tab Declutter" özelliği ile tarayıcıdaki sekme karmaşasını azaltmayı hedefliyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, sadece aktif olarak kullandıkları sekmelere odaklanabilecek ve arşivlenen sekmelere ihtiyaç duyduklarında kolayca erişebilecekler. Google Chrome'un Mayıs ayında çıkması beklenen 125. sürümünde bu özelliğin yer alması planlanıyor.

  • Xiaomi 14 Ultra Türkiye'de Ön Siparişe Açıldı: Fiyat ve Özellikler
    17:10 Xiaomi 14 Ultra Türkiye'de Ön Siparişe Açıldı: Fiyat ve Özellikler

    Xiaomi'nin uzun zamandır beklenen amiral gemisi Xiaomi 14 Ultra, Türkiye'de ön siparişe açıldı. Cihazın özellikleri arasında 2K AMOLED ekran, Snapdragon 8 Gen 3 işlemci, 16 GB RAM, dörtlü kamera kurulumu, 5000 mAh batarya ve hızlı şarj desteği bulunuyor. Xiaomi 14 Ultra'nın ön sipariş fiyatı ise 74.999 TL olarak belirlendi.

  • ROKETSAN ALKA Ağ Yetenekli Silah Sistemi: Özellikler ve Kullanım Alanları
    17:10 ROKETSAN ALKA Ağ Yetenekli Silah Sistemi: Özellikler ve Kullanım Alanları

    ROKETSAN, yerli savunma sanayii yatırımlarını artırmaya devam ediyor. Şirket, yeni nesil mini insansız hava araçlarına ve patlayıcı düzeneklerine karşı koruma sağlayan ROKETSAN ALKA Ağ Yetenekli Silah Sistemi için paylaşımda bulundu. ALKA Ağ Yetenekli Silah Sistemi lazer ve elektromanyetik dalgalar kullanarak hedefleri etkisiz hale getirebilme özelliğine sahip. Hedef tespit ve takip için radarları ve elektro-optik kameraları kullanıyor. Yapay zeka sayesinde otomatik hedef tespiti ve takibi gerçekleştirebiliyor. Sistem aynı zamanda mobil ve sabit kullanıma uygun olarak tasarlandı. Araç üzerine birleşik veya kule ve kabin şeklinde yerleştirilebiliyor. Lazer silahıyla 750 metre menzile sahip olan ALKA, geniş alanda İHA tehditlerini engelleyebiliyor. ALKA; askeri birlikler, havaalanları, enerji tesisleri, kamu binaları ve meskun mahallerin korunmasında kullanılabilecek.

  • Dünden bugüne teknolojiye yön veren insanlar
    17:09 Dünden bugüne teknolojiye yön veren insanlar

    Bugünün teknolojik gelişim düzeyine katkıda bulunan ve teknolojiye yön veren lider insanların isimleri ve katkıları. Steve Jobs, Steve Wozniak, Bill Gates, Gordon Moore ve Tim Berners-Lee gibi önemli isimlerin teknoloji dünyasındaki etkileri.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar
    17:08 Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 'astronotu seçim malzemesi olarak kullanıyorlar' şeklindeki eleştirilere yanıt vererek, Türkiye'nin astronotuyla gurur duymayanların gençlerle paylaşmamızı kıskandığını söyledi. Bakan Kacır ayrıca, Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu TÜRKSAT-6A'yı 8 Temmuz'da uzaya göndereceklerini belirtti.

  • Çin Eğitim Bakanlığı, Yapay Zeka Kampanyası Başlattı
    16:19 Çin Eğitim Bakanlığı, Yapay Zeka Kampanyası Başlattı

    Çin Eğitim Bakanlığı, eğitimi geliştirmek amacıyla bir yapay zeka kampanyası başlattı. Kampanya, yapay zeka teknolojilerini tartışıp öğreteceği bir alan oluşturulması ve uluslararası bir etkileşim platformunun kurulması gibi adımları içeriyor. Ayrıca, yapay zeka aracılığıyla öğretme ve öğrenmenin entegre uygulamasını teşvik etmeyi, dijital eğitim okuryazarlığını ve becerilerini iyileştirmeyi ve yapay zeka uygulamalarının bilimsel etiğini standartlaştırmayı hedefliyor. Bakanlık ayrıca ulusal akıllı eğitim platformunun birçok bölgedeki ilkokul ve ortaokullarda hayata geçirilmesi için bir pilot program başlatacak.


Advertisement