İskenderun Körfezi'ne 'endüstriyel Simbiyoz' - Son Dakika
Ekonomi

İskenderun Körfezi'ne 'endüstriyel Simbiyoz'

İskenderun Körfezi\'ne \'endüstriyel Simbiyoz\'

Bakü- Tiflis- Ceyhan Boru Hattı Şirketi'nin (BTC) boru hattı güzergahında doğayı korumak ve buradaki işletmelere destek amacıyla, 'Birimizin atığı, diğerinin hammaddesi' sloganıyla yürütülen 'Endüstriyel Simbiyoz Projesi', Adana Sanayi Odası'nda (ADASO) düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

22.09.2011 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bakü- Tiflis- Ceyhan Boru Hattı Şirketi'nin (BTC) boru hattı güzergahında doğayı korumak ve buradaki işletmelere destek amacıyla, 'Birimizin atığı, diğerinin hammaddesi' sloganıyla yürütülen 'Endüstriyel Simbiyoz Projesi', Adana Sanayi Odası'nda (ADASO) düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Toplantıya ADASO Başkanı Sadi Sürenkök, BTC Proje Yöneticisi Şükran Çağlayan, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı'ndan (TTGV) Ferda Ulutaş, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTU) Prof. Dr. Göksel Demirer, Ceyhan İlçe Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve konuklar katıldı. ADASO Başkanı Sadi Sürenkök, yaptığı konuşmada, projeyle birbirine yakın işletmelerin işbirliği yaptığını söyledi. Projenin dünyanın bir çok ülkesinde uygulandığına dikkat çeken Sürenkök, şöyle dedi:

"Bir firmanın kullanamadığı atığı, başka bir firmanın hammadde olarak kullanıldığı projeye 'endstüriyel simbiyoz' diyoruz. Dünyanın bir çok ülkesinde uygulanan, birbirine yakın olan işletmelerin iş birliği yaparak, çevresel performansı ve rekabet gücünü arttıracak ortaklıklar kurmasını sağlayan proje, bölgede etkili olmaya başladı."

BTC proje yöneticisi Şükran Çağlayan ise, 'Endüstriyel Simbiyoz Projesi' sayesinde sanayileşmeyle birlikte doğanın da korunabileceğini söyledi. BTC'nin gelmesinin ardından bölgede son 10 yılda bir çok gelişme olduğunu belirten Çağlayan, şunları söyledi:

"Sanayileşme, kalkınma, beraberinde insana ve doğaya olumsuz etkileri de beraberinde getiriyor. Bizim bu proje fikrini ortaya atarken düşündüğümüz şuydu; 'kalkınmayla beraber doğa koruma olabilir mi, insana olan baskı azaltılabilir mi?' diyorduk. Şu anda İskenderun Körfezi'nde sürdürülebilir iş yaşamı, ama aynı zamanda sürdürülebilir bir doğa için çalışma yapıyoruz. Birlikte hareket edersek ortak bazı sorunları çözebiliyoruz. Birimizin atığı, birimizin hammaddesi olabilir. Birbirimize yardım edersek maliyetlerimize etkin çözümler bulabiliriz. Ancak bunu sadece bir çevre projesi olarak düşünmemek lazım."

Toplantıda konuşma yapan TTGV'den Ferda Ulutaş ve ODTÜ'den Prof Dr. Göksel Demirer'de projenin bölgesel kalkınmaya etkisini anlattı. - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi İskenderun Körfezi'ne 'endüstriyel Simbiyoz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü
    17:17 Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü

    Aydın'da düzenlenen Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nda Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı stant, drone ile gübre uygulama, hayvancılık ve arıcılık alanındaki destekleri ve Halk Ege Et'in çalışmalarıyla büyük beğeni topladı.


Advertisement