İŞKUR ile Türkiye'nin ilk işitme engelli ürün tasarımcısı oldular - Son Dakika
Güncel

İŞKUR ile Türkiye'nin ilk işitme engelli ürün tasarımcısı oldular

İŞKUR ile Türkiye'nin ilk işitme engelli ürün tasarımcısı oldular ANKARA - Eskişehir'de yaşayan işitme engelli Aysun Çalkaya ve Murat Girgin, İŞKUR tarafından düzenlenen İşitme Engelli Tasarımcı Yetiştirme Kursu'nda aldıkları eğitim sonrasında istihdam edilerek, Türkiye'nin ilk işitme...

12.02.2021 14:07  Güncelleme: 15:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İŞKUR ile Türkiye'nin ilk işitme engelli ürün tasarımcısı oldular

ANKARA - Eskişehir'de yaşayan işitme engelli Aysun Çalkaya ve Murat Girgin, İŞKUR tarafından düzenlenen İşitme Engelli Tasarımcı Yetiştirme Kursu'nda aldıkları eğitim sonrasında istihdam edilerek, Türkiye'nin ilk işitme engelli tasarımcısı oldu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İŞKUR aracılığıyla düzenlediği mesleki eğitim kurslarıyla engelli vatandaşların iş gücü piyasasına katılımlarını sağlıyor. İşitme engelli Aysun Çalkaya ve Murat Girgin de Eskişehir İŞKUR İl Müdürlüğü, Arçelik ve Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu arasındaki Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü kapsamında düzenlenen İstihdam Garantili Mesleki Eğitim Kursu'na katıldı. İki genç, aldıkları eğitim sonrasında istihdam edilerek, Türkiye'nin ilk işitme engelli tasarımcısı oldu.

Murat Girgin, "İşitme engelliler yapamaz diye düşüncelerini kırdık" derken, Aysun Çalkaya da, "Aldığımız eğitimin faydalarını iş yerinde sorulan soruları cevaplayarak görüyoruz. Yaptığımız işi ispatlıyor olabilmek ise en güzel yanı" diye konuştu.

"Bu eğitimi almasaydık böyle yerlerde çalışamazdık"

Türkiye'nin ilk işitme engelli ürün tasarımcısı olduklarını vurgulayan Murat Girgin, "Bu eğitimi almak bizim için çok iyi oldu ve hayata bakış açımız değişti. Kurs süresince 100 parça tasarladık, 16 montaj çalışması yaptık, 120 yeni teknik kelime öğrendik. Ayrıca 12 patent başvurusunda bulunduk ve 5 patent kazandık. Bu eğitimi almasaydık böyle bir yerde çalışamazdık. İşimizi ve iş yerimizi çok seviyoruz. İyi ki bu programa katıldık" dedi.

"Engelleri kaldıran örnek bir projeydi"

Aysun Çalkaya ise, "Eğitim sürecinde gerek okuldaki hocalarımız, gerek Arçelik AŞ çalışanları ve İŞKUR bizlere her konuda desteklerini esirgemediler. Tasarım odaklı düşünme, montaj yapma, fikir oluşturma, insanların hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik tasarımlar yaptık. Aldığımız eğitimin faydaları, iş yerinde sorulan soruları cevaplıyor olabilmek ve yaptığımız işi ispatlıyor olabilmenin en güzel yanı. Bizlere destek veren herkese çok teşekkür ederim. Engelleri kaldıran örnek bir projeydi. Hayal ettiğimiz ve tasarladığımız ürünlerle insanların hayatını kolaylaştırmak çok güzel bir duygu. Hayaller engelsizdir" ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili resmi sosyal medya hesabı Twitter'dan paylaşım yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Türkiye'nin ilk işitme engelli ürün tasarımcılarıyız. Hayal ettiğimiz ve tasarladığımız ürünlerle insanların hayatını kolaylaştırmak çok güzel bir duygu. Hayaller Engelsizdir" dedi.

İŞKUR ile Türkiye\'nin ilk işitme engelli ürün tasarımcısı oldular
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İŞKUR ile Türkiye'nin ilk işitme engelli ürün tasarımcısı oldular - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Zonguldak'ın Gülüç beldesinde Belediye Başkanı'na saldırı girişimi
    22:57 Zonguldak'ın Gülüç beldesinde Belediye Başkanı'na saldırı girişimi

    Zonguldak'ın Gülüç beldesinde Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş ile yol kapatma tartışması sebebiyle tartışan şüpheliler, belediye başkanına saldırmaya kalkıştı. Şüpheliler, çevredekilerin müdahalesiyle olay yerinden uzaklaştırıldı. Demirtaş ve yakınları olaydan yara almadı. Polis ekipleri şüphelilerin ifadelerini almak üzere polis merkezine götürdü.

  • Karabük'te çıkan yangında müstakil ev kullanılamaz hale geldi
    22:48 Karabük'te çıkan yangında müstakil ev kullanılamaz hale geldi

    Hanköy köyünde Ramazan Yazıcı'ya ait 2 katlı müstakil evde çıkan yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü. Kısa sürede büyüyen alevler tüm evi sardı. İhbar üzerine adrese jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Eskipazar Belediyesi itfaiye ekiplerince söndürülen yangında ev kullanılmaz hale geldi.

  • Antalya'da Minibüsle İki Kişinin Üzerine Sürülen Şüpheli Yakalandı
    22:39 Antalya'da Minibüsle İki Kişinin Üzerine Sürülen Şüpheli Yakalandı

    Antalya'nın Kepez ilçesinde bir iş yerinde çıkan tartışma sonucu, iş yeri sahibinin oğlu olan şüpheli, minibüsle yol kenarında bekleyen 2 kişinin üzerine sürdü. Kazada bir kişi hayatını kaybederken, diğer kişi yaralandı. Olay yerinden kaçan şüpheli, polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı ve tutuklandı.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri
    22:39 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Gökhan Tepe, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konseri çok sayıda kişi izledi ve Tepe'nin en sevilen parçalarına müzikseverler eşlik etti. Tepe'nin performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Muğla Vali Yardımcısı: Geçen yıl 6,5 milyon turist ağırladık
    22:38 Muğla Vali Yardımcısı: Geçen yıl 6,5 milyon turist ağırladık

    Muğla Vali Yardımcısı Murat Sarı, Muğla'nın geçen yıl yaklaşık 6,5 milyon yerli ve yabancı turisti misafir ettiğini belirtti. Sarı, klasik turizmin yanı sıra kültürel, gastro turizm, spor turizmi ve sağlık turizmi gibi konularda da çalışmalar yaptıklarını ve hedeflerinin daha sürdürülebilir ve gelir getiren bir turizm anlayışını benimsemek olduğunu söyledi. Muğla ve çevresinin antik çağlardan günümüze inanç ve sağlık turizmi açısından önemli bir coğrafya olduğunu vurgulayan MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar ise üniversitenin sürdürülebilir turizmi teşvik etmek için çeşitli projeler yürüttüğünü belirtti.


Advertisement