İslam aleminin 5. Harem-i Şerif'i cemaatiyle buluşmaya hazır - Son Dakika
Güncel

İslam aleminin 5. Harem-i Şerif'i cemaatiyle buluşmaya hazır

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 2,5 aydır sessizliğe bürünen İslam aleminin 5. Harem-i Şerif'i olarak bilinen Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi Ulucami, ibadete hazır hale getirildi.

28.05.2020 16:39  Güncelleme: 02:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 2,5 aydır sessizliğe bürünen İslam aleminin 5. Harem-i Şerif'i olarak bilinen Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi Ulucami, ibadete hazır hale getirildi.

Salgın nedeniyle uzun bir aradan sonra cuma namazı kılınacak tarihi Ulucami, Büyükşehir ve Sur belediyeleri ekiplerince dezenfekte edildi, namazın kılınacağı cami avlusu yıkandı.

Sur İlçe Müftüsü İsmail Fakirullah, yaptığı açıklamada, Türkiye ve dünyayı tehdit eden salgın nedeniyle bütün cami ve mescitlerde vakit ile cuma namazlarının belli bir süre için kılınmaması yönünde karar alındığını anımsattı.

Salgınla mücadelede elde edilen olumlu sonuçlar neticesinde 2,5 aydan sonra yarın itibariyle bütün Türkiye'de cuma namazını cemaatle eda etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Fakirullahoğlu, "Sur ilçemizde Diyarbakır'ın en büyük camisi, Anadolu'nun en eski ibadet yerlerinden olan 5. Harem-i Şerif olarak da bilinen Ulucami'mizde Allah nasip ederse uzun bir aradan sonra yarın ilk hutbemizi okuyacağız." dedi.

Vatandaşların cuma namazını kılmak isteyeceğini fakat 65 yaş üstü ve 20 yaş altı kişiler ile hastalık belirtileri olanların camiye gelmemelerini isteyen Fakirullah, şu değerlendirmede bulundu:

"Vatandaşlarımız geldikleri zaman maskelerini takmaları, seccadelerini beraberlerinde getirmeleri ve sosyal mesafeye dikkat etmeleri gerekiyor. Uzun bir zamandan beri cuma namazı kılınmadı, vatandaşlarımızın aşkla bugünü beklediklerini biliyoruz ama salgın insan hayatını tehlikeye attığı, insan hayatının kıymetli olduğunu bildiğimiz için ibadetlerimizi daha sonra sürekli yapabilmemiz için vatandaşların konulan tedbirlere uymasını istiyoruz. İnşallah huzur ve mutlulukla cuma namazımızı eda edeceğiz."

Ulucami'de cuma namazlarının 1 saat 20 dakika sürdüğünü dile getiren Fakirullah, yarın namazı 20 dakika içerisinde bitireceklerini bildirdi.

Fakirullah, "Teması en aza indirmek ve açık alanda olduğu için mevsimsel şartlar göz önünde bulundurarak kısa sureler ve hutbeyle, musafaha yapılmadan vatandaşların bir an önce alandan ayrılmalarını inşallah gerçekleştirmiş olacağız." dedi.

Fakirullah, bütün camilerde dezenfekte çalışmasının yapıldığını ve sahaların tümünün deterjanla temizlendiğini kaydetti.

Camilerin cuma namazına hazır olduğunu ifade eden Fakirullah, "Ulucami'de iç ve dış alanında 8 bin kişilik cemaatin rahatlıkla namaz kılabildiği bir cami. Fakat karar doğrultusunda cuma namazının kılınabileceği iç avlu ile cami önündeki alanda yaklaşık bin kişinin namaz kılabileceğini ön görüyoruz. Lütfen herkes bulunduğu yerde namaz kılınabilecek camilerde yerlerini alsınlar, orada kılsınlar. İnşallah daha sonraki günlerde ülkemiz ve dünyamız bu salgından kurtulunca saf safa, omuz omuza tekrar kılacağız." ifadelerini kullandı.

Fakirullah, cemaatleriyle tekrar bir araya gelebildikleri için Türkiye Diyanet Vakfı Sur Şubesi olarak "şükür kurbanı" keseceklerini belirtti.

Cami cemaatinden Can Doğan Çelik de 10 yıldır cuma ve vakit namazlarını Ulucami'de kıldığını söyleyerek, "Uzun süredir cuma namazını kılamıyorduk, çok üzgündük. Ulucami açıldı, artık cuma namazlarını kalacağız. Çok sevinçliyiz, mutluyuz, heyecan doluyuz, yarını sabırsızlıkla bekliyoruz." sözlerine yer verdi.

İslam aleminin 5. Harem-i Şerif\'i cemaatiyle buluşmaya hazır
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İslam aleminin 5. Harem-i Şerif'i cemaatiyle buluşmaya hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı
    23:58 Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız istemeye giden F.G. ile kızın ağabeyi Y.T. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada F.G, tüfekle Y.T'yi yaraladı. Olayın ardından kaçan şüpheli F.G, sığındığı evde polis tarafından gözaltına alındı.

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi
    23:42 İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.


Advertisement