İspanya'da aşırı sağdan, sol koalisyon hükümeti karşıtı gösteri - Son Dakika
Güncel

İspanya'da aşırı sağdan, sol koalisyon hükümeti karşıtı gösteri

İspanya\'da aşırı sağdan, sol koalisyon hükümeti karşıtı gösteri

İspanya'da aşırı sağ görüşlü Vox partisi, ülke genelinde düzenlediği gösterilerde yeni kurulan sol koalisyon hükümetini protesto etti.

12.01.2020 15:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İspanya'da aşırı sağ görüşlü Vox partisi, ülke genelinde düzenlediği gösterilerde yeni kurulan sol koalisyon hükümetini protesto etti.

Vox'un öncülüğündeki "İspanya var" adlı platformun çağrısıyla ülkedeki tüm belediye binalarının önünde "egemenliğe ve anayasaya saygılı bir hükümet" teması altında gösteriler düzenledi.

İspanya'da 7 Ocak'ta meclisten güvenoyu alan azınlık sol koalisyon hükümetini özellikle Katalonya sorunundan dolayı "ülke egemenliğini tehdit etmekle" suçlayan Vox yandaşları, Başbakan Pedro Sanchez'i "hainlikle" suçladı.

Gösterilerin sonunda okunan manifestoda, "Ulusal bütünlük ve egemenliğimiz ciddi tehdit altındadır. Pedro Sanchez, ayrılıkçılara boyun eğmiş, asla anlaşma yapmayacağını söyledikleriyle anlaşarak kendi seçmenini aldatmış, tüm İspanyol halkına ihanet etmiştir." ifadesine yer verildi.

Sosyalist İşçi Partisi ve Unidas Podemos arasında kurulan sol koalisyon, mecliste sekiz siyasi partinin desteğiyle basit çoğunluğu alarak azınlık hükümeti kurmuştu.

Koalisyon hükümetine, ayrılıkçı Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ile Bask bölgesinde faaliyet gösteren bağımsızlık yanlısı EH Bildu partileri "çekimser" oy kullanarak destek vermişti.

ERC, yeni hükümetin en kısa sürede Katalonya sorunu için girişim başlatmasını, İspanyol ve Katalan hükümetleri arasında diyalog ile siyasi müzakere masası kurulmasını talep ediyor.

Katalonya sorununun etkisiyle bir yıl içinde oylarını artıran ve 3. büyük siyasi parti konumuna gelen Vox'un çok önceden açıkladığı gösteri, Başbakan Sanchez'in bakanların listesini açıklayacağı güne denk geldi.

Portekiz sağından İspanyol sağına harita tepkisi

Diğer yandan hazırlanan gösteri afişinde, İspanya haritasının Portekiz'i de içine alarak İberya Yarımadası'nın tamamını kapsayarak verilmesi tepkilere neden oldu.

Portekiz'de aşırı sağ görüşlü Chega partisi, afişlerin hemen düzeltilip İspanya haritasından Portekiz topraklarının çıkarılmasını talep eden bir açıklama yaptı. Bunun üzerine Vox partisi de "Yanlış anlamadan dolayı Portekizlilerden özür diliyoruz." diyerek haritayı düzeltti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İspanya'da aşırı sağdan, sol koalisyon hükümeti karşıtı gösteri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement