İspanya'da Gözaltına Alınan Alman Yazar Doğan Akhanlı Serbest Bırakıldı' - Son Dakika
Dünya
BBC

İspanya'da Gözaltına Alınan Alman Yazar Doğan Akhanlı Serbest Bırakıldı'

İspanya\'da Gözaltına Alınan Alman Yazar Doğan Akhanlı Serbest Bırakıldı\'

İspanya'nın Granada kentinde gözaltına alınan Türkiye doğumlu Alman vatandaşı yazar Doğan Akhanlı'nın İspanyol yetkililerce serbest bırakıldığı bildirildi.

20.08.2017 13:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin talebiyle İspanya'nın Granada kentinde gözaltına alınan Alman vatandaşı yazar ve insan hakları savunucusu Doğan Akhanlı'nın serbest bırakıldığı bildirildi.

Alman Der Spiegel gazetesinin haberine göre, İspanya'nın başkenti Madrid'de bir mahkeme Akhanlı'nın serbest bırakılmasına karar verdi.

Madridli mahkeme, Türkiyeli yetkililerin Akhanlı'nın ülkeye iade edilmesi gerektiğine ilişkin meşru nedenler sunmak isterse, 40 günlük müddeti olduğuna dikkat çekti.

Bu süreçte Akhanlı hapse girmeyecek ancak İspanya'yı da terk edemeyecek.

Der Spiegel'e konuşan Akhanlı'nın avukatı İlyas Uyar, yazarın haftada bir Madrid polisine bilgi vermesi gerekeceğini söyledi.

Akhanlı nasıl gözaltına alındı?

Cumartesi sabahı İspanyol polisi, Türkiyeli Alman vatandaşı yazar Doğan Akhanlı'nın tatil için gittiği Granada'da kaldığı otel odasının kapısını çaldı.

Akhanlı'nın kimliğini isteyen polisler, ardından yazarı gözaltına aldı. Yazarın Interpol tarafından "kırmızı bülten" ile arandığı belirtildi.

Gözaltı kararına Almanya'daki Yeşiller Partisi ve Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) gibi kuruluşlar tepki gösterdi.

Yeşiller Partisi Meclis Grup Başkanı Volker Beck, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gücünü ülke sınırlarının ötesine taşımak" için diğer ülkelerdeki muhalif kesimlerin de "gözünü korkutmaya" çalıştığını söyledi.

Akhanlı, Türkiye'de iki yıl siyasi suçlu olarak hapis yattığı cezaevinden çıktıktan sonra 1990'lı yılların başında Almanya'ya kaçmıştı.

2010 yılında babasının ağır hastalığı üzerine Türkiye'ye geri dönen yazar, bu defa 1989 yılında bir kişinin ölümüyle sonuçlanan bir döviz bürosu soygununa karıştığı iddiasıyla havaalanında yakalanarak tutuklanmıştı.

Delil yetersizliği nedeniyle Akanlı serbest bırakıldı ancak hakkındaki karar 2013'te bozuldu.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya İspanya'da Gözaltına Alınan Alman Yazar Doğan Akhanlı Serbest Bırakıldı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çin'deki Kunming'deki Yangınlar Söndürüldü
    13:50 Çin'deki Kunming'deki Yangınlar Söndürüldü

    Çin'in güneybatısındaki Yunnan eyaletinin merkezi Kunming'de çıkan tüm yangınlar Pazartesi günü saat 21.56 itibarıyla söndürüldü. Jinning ilçesi orman ve çayır yangınlarını önleme merkezinden yapılan açıklamada, herhangi bir can kaybı olmadığı ve yangının nedeninin araştırıldığı belirtildi. Yangın Cuma günü Erjie kasabasının Diantou köyünde başlamıştı.

  • Avustralya Başbakanı, bıçaklı saldırganı engellemeye çalışan Fransız vatandaşını övdü
    13:49 Avustralya Başbakanı, bıçaklı saldırganı engellemeye çalışan Fransız vatandaşını övdü

    Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, alışveriş merkezindeki bıçaklı saldırganı uzaklaştırmaya çalışan Fransa vatandaşı Damien Guerot'un istediği kadar ülkede kalabileceğini, vatandaş olmasının memnuniyetle karşılanacağını söyledi. Guerot, saldırı anında Fransız arkadaşıyla birlikte harekete geçerek saldırganı durdurmaya çalıştıklarını belirtti. Saldırganın babası, oğlunun psikolojik rahatsızlığı olduğunu ifade etti.

  • Çin'de Yapılması Planlanan Tren Garı Tasarımı Hijyenik Pede Benzetildi
    13:49 Çin'de Yapılması Planlanan Tren Garı Tasarımı Hijyenik Pede Benzetildi

    Çin'in Nanjing kentinde yapılması planlanan tren garı için önerilen tasarım, internet kullanıcıları tarafından hijyenik pede benzetildi. Yetkililer, tasarımın erik çiçeklerinden ilham aldığını söylese de, sosyal medya platformlarında milyonlarca kez görüntülenen başlık, tasarımın hijyenik pede benzediği yorumlarıyla dikkat çekti. Garın inşası tahminen 20 milyar yuana mal olacak ve daha önce Çin'de bazı mimari tasarımlar da benzer şekilde dikkat çekmişti.

  • Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İtalya'da gurbetçilerle buluştu
    13:37 Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İtalya'da gurbetçilerle buluştu

    Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İtalya'nın Venedik şehrindeki Eski Camii'nde düzenlenen 'Yatsı Namazı Buluşması' programında gurbetçilerle bir araya geldi. Erbaş, konuşmasında ibadetin önemini vurgulayarak, dürüstlüğün ve hümanizmin İslam'da aranması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Gazze'deki zulme dikkat çekerek, İslam'ın barış dini olduğunu vurguladı ve Müslümanların İslam'ı güzel bir şekilde temsil etmeleri gerektiğini söyledi.

BBC

Advertisement