İspanya Ordusu, Katalonya Bölgesine Askeri Sevkiyata Başladı - Son Dakika
Dünya

İspanya Ordusu, Katalonya Bölgesine Askeri Sevkiyata Başladı

İspanya ordusu, İspanyol polisine lojistik destek için Katalonya bölgesine askeri sevkiyata başladı.

05.10.2017 08:16  Güncelleme: 09:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İspanya'nın Katalonya bölgesinde bağımsızlık yanlısı Katalanlar ile İspanya polisi arasındaki çatışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Barcelona sokaklarında referandum öncesi ve sonrasındaki portestolar bastırılmaya çalışılıyor. İspanyol polisi zaman zaman sert müdahalelerde bulunurken her iki cephe liderlerinden de sert açıklamalar geliyor.

"BAĞIMSIZLIK İLAN EDEBİLİRİZ"

İspanya Kralı Felipe, referandumu tanımadığını açıklamıştı. Ardından Katalan lider Carles Puigdemont ise son yaptığı açıklamada referandum sonucunun uygulanabileceğini yani bölgenin bağımsızlık ilan edebileceğini söyledi. Ancak bunun zamanı için açık bir tarih vermedi.
İKİ AYRI KONVOY GİTTİ

Bölgede gerilim devam ederken İspanya cephesinden yeni bir hamle geldi. Katalonya sınırında yer alan La Panadella bölgesinde bir askeri sevkiyat gerçekleştiriliyor. İspanya Savunma Bakanlığı tarafından dün gerçekleştirilmesi emredilen konvoyların sayısının iki olduğu belirtiliyor. Buna göre konvoylarla 20 adet kamyonun askeri malzeme ve mühimmat taşıdığı belirtiliyor.

"BU BİR İŞGAL GİRİŞİMİ"

İspanya ordusunun bölgeye direkt olarak müdahale edebileceği iddia edilirken Katalanlar sosyal medyadan duruma sert tepki göstererek bunun bir işgal girişimi olduğunu belirtiyor.


KATALONYA BAŞKANI KARARLILIK MESAJI VERDİ

İspanya'nın doğusundaki Katalonya'da Özerk Yönetim Hükümetinin Başkanı Carles Puigdemont, "Benim hükümetim, verdiği sözlerden bir milim bile sapmayacak." dedi.

Puigdemont, Katalonya resmi televizyonu TV3'ten yaptığı "Katalan halkına sesleniş" konuşmasında, bağımsızlık girişimleriyle ilgili bu zamana kadar yaptığı vaatlerin arkasında olduğunu belirtti.

"ONURUMUZLA GÜÇLÜ KALMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Puigdemont, "Kendimize güvenimizi aynen koruyoruz ve herhangi bir çatışmadan kaçınıyoruz. Onurumuzla güçlü kalmaya devam edeceğiz ve gerçekleştirmek istediği rüyasının sonunu getiren bir halk olma kapasitesine sahip olduğumuzu göstereceğiz. Eğer barışçıl bir süreçle devam eder ve birlik içinde kalırsak kendimizi güçlü hissederiz. Bu davranışımızdan dolayı dünyadan hayranlık almaktayız." değerlendirmesinde bulundu.

"KATALANLARI ÇOK FAZLA HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTINIZ"

Parlamenter monarşi ile yönetilen İspanya'da Kral 6. Felipe'nin Katalonya kriziyle ilgili ulusal sesleniş konuşmasını da eleştiren Puigdemont, "Anayasa, monarşiye bir arabuluculuk tanısa da siz bunu gerçekleştirmediniz. Devlet Başkanı'nın, Mariano Rajoy'un (Başbakan) siyasetine benzer, Katalanları yok sayan mesajlarını paylaşmıyoruz. Bu şekilde değil. Siz, Katalanları çok fazla hayal kırıklığına uğrattınız. Sizin gibi düşünmüyoruz. Polis şiddetine maruz kalan çok fazla insan oldu." ifadelerini kullandı.

ARABULUCULUK TALEBİNİ YİNELEDİ

Puigdemont, Katalonya krizinin çözümü için uluslararası arabuluculuk talebini yineledi.

Öte yandan, bağımsızlık girişimlerine karşı çıkan ve İspanya'nın birliğini savunan bir grup, İspanyol hükümetinin Katalonya'daki en büyük temsilciliği olan Valilik binası önünde gösteri yaptı. İspanyol bayrakları ile Valilik binasına gelen kalabalığın yaklaşık 1 saat süren eyleminde ulusal birliği ve egemenliği savunan slogan atıldı, milli marş çalındı.

İspanya Ordusu, Katalonya Bölgesine Askeri Sevkiyata Başladı

Son Dakika Dünya İspanya Ordusu, Katalonya Bölgesine Askeri Sevkiyata Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement