Isparta'da Gül Hasadı Başladı - Son Dakika
Ekonomi

Isparta'da Gül Hasadı Başladı

TÜRKİYE'nin gül bahçesi olarak nitelendirilen Isparta'da gül çiçeği hasadı başladı.

27.04.2018 17:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜRKİYE'nin gül bahçesi olarak nitelendirilen Isparta'da gül çiçeği hasadı başladı. Isparta'da ilk gül bu yıl 11-15 Mayıs tarihleri arasında uluslararası gül festivalinin de yapılacağı Keçiborlu'nun Ardıçlı köyünde açtı. Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, bu yıl Isparta'nın 9 bin ton gül çiçeği rekoltesi beklediğini söyledi.

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Isparta'da, gül çiçeği hasadı başladı. Bu yıl 9 bin tonluk gül çiçeği rekoltesi beklenen Isparta'da, 1750 kilo gül yağı çıkarılması hedefleniyor. Isparta'da 9 bin ton gül çiçeğinden elde edilecek gül yağı ve konkreti, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Uzakdoğu ve Körfez ülkelerine satılacak. Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, havanın yağışlı geçmesi halinde 9 bin tonluk rekoltenin rahatlıkla Isparta'nın tamamından sağlanacağını söyledi. Çelik, "Gül yağının tamamı ihracat ürünüdür. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere ABD, Kanada, Japonya, Hindistan, Körfez ülkeleri gibi dünyanın dört bir yanına ihraç söz konusu. Bu yönüyle de bölge ekonomisine ciddi katkı sağlıyor" dedi.

KİLOGRAMI 12 BİN EURO

Isparta gül yağının dünya kozmetik sanayiinin en pahalı hammaddesi olduğunu da vurgulayan Hasan Çelik, dünyaca ünlü parfüm devlerinin esans tutucu özelliği nedeniyle Isparta gülünü tercih ettiğini kaydetti. Gül yağının kilogram fiyatının 12 bin Euro, gül konkretinin kilo fiyatının 1350 Euro olduğunu vurgulayan Çelik, "Yaklaşık 4 ton gül çiçeğinden 1 kilo gülyağı elde edilirken, 350 kilo gül çiçeğinden 1 kilo gül konkreti elde ediliyor. Yaklaşık 1 milyon 400 bin gül tomurcuğunun işlenmesinden 1 kilo gül yağı elde ediliyor. Gerçekten çok zahmetli, alın teri, emek isteyen bir iş" diye konuştu.

GÜL YAĞI BÖYLE ÇIKARILIYOR

Isparta'da güller sabahın ilk ışıklarıyla toplanıyor. Bunun nedeni ise gül esansının en yoğun olduğu saat diliminin gün doğumundan önce gerçekleşiyor olması. Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, bahçelerden toplanan güllerin çuvallara doldurularak önce alım merkezlerine götürüldüğünü, oradan da gül yağı fabrikalarına getirilerek kazanlara atıldığını söyledi.

İLK GÜL KEÇİBORLU'DA AÇTI

Isparta'da ilk gül hasadı ise Keçiborlu ilçesinde başladı. Keçiborlu'nun Senir, Kılıç ve Ardıçlı köyünde başlayan hasat gelecek hafta bölgenin tamamına yayılacak.

Isparta Belediyesi Isparta gülünü tanıtmak amacıyla bu yıl gül fuarı ve uluslararası gül festivali düzenleyecek. 11-15 Mayıs günleri arasında Keçiborlu'nun Ardıçlı köyünde düzenlenecek Uluslararası Gül Festivali, yerli ve yabancı konukların katılımıyla sabahın ilk ışıklarıyla gül toplanmasıyla başlayacak. Gül bahçesinde kahvaltı yapılacak. Gül toplayan herkes yine elleriyle gül suyu ve gül reçeli yapacak. Ayrıca gül bahçesinde halı tezgahı kurulup isteyen turistlere halı dokutturulacak. Isparta Belediyesi Ardıçlı köyündeki 3 bin dönümlük gül bahçelerinin bir bölümüne 12 özel fotoğraf kulesi de kurdu. Katılımcılar gül bahçelerinin eşsiz güzelliği bu kulelerden ölümsüzleştirecek.

Ardıçlı Muhtarı Yakup Yolcu, "Dünyanın birçok yerinden turist geliyor. Otobüs otobüs gül toplamaya geliyorlar. Gülün bütün güzelliklerini yaşamak isteyen herkesi 11 Mayıs'tan itibaren Ardıçlı köyüne davet ediyoruz" dedi.

TUR OPERATÖRLERİ ISPARTA'YA GELİYOR

Isparta Belediye Başkanı MHP'li Yusuf Ziya Günaydın ise fuar ve festivalin ana amacının gülü dünyaya tanıtmak olduğunu söyledi. Isparta'nın gül sektöründe başkent olduğunu kaydeden Başkan Günaydın, "Biz fuar ve festivali bir arada yapıyoruz. Birçok firma katılıyor. Dünyanın gülünü Isparta üretiyor. Hem fuara hem de festivale yoğun katılım olacak. Fransa'daki ünlü parfüm markaları hammadde olarak Isparta gül yağını kullanıyor. Isparta artık kozmetiğin başkenti olmalı. Hedefimiz bu" diye konuştu. - Isparta

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Isparta'da Gül Hasadı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı
    11:19 Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'nin Yazır ve İmecik Mahallelerinde çoban haritası dağıtarak yayla ve kırsal hayvancılığı desteklemeyi amaçlıyor. Çoban haritaları ile hayvancılığın asırlık rotaları koruma altına alınırken, hayvanların daha iyi şartlarda barınması ve sağlıklı gelişimi için çalışmalar yapılacak.

  • Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti
    11:09 Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti

    Yünsa, Türkiye Muhasebe Standardı 29 (TMS 29) dahil geçen yıl 544,2 milyon TL net kar elde etti. Şirket, 2023 yılında kuvvetli satış kanalı portföyü, etkin fiyatlama politikaları ve yüksek marka bilinilirliği ile güçlü bir performans sergiledi. Yünsa'nın 2023 yılı brüt karı, TMS 29 uygulanmış sonuçlara göre 635,8 milyon TL'ye ulaşırken, brüt kar marjı ise bir önceki döneme göre 1 puan artışla yüzde 29 oldu. Şirketin 2023 yılında yarattığı faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) enflasyon muhasebesi standartları uygulandıktan sonra, 522,1 milyon TL'ye ulaşırken, FAVÖK marjı ise 2022 yılına göre 2 puan artarak yüzde 24'e geldi. Yünsa'nın sürdürülebilirlik anlayışıyla gerçekleştirdiği yatırımlar da dikkat çekti. Şirket, atık pet şişelerin geri dönüştürülmesiyle üretilen özel elyaf karışımlı kumaş kullanım oranını artırdı ve 10 milyondan fazla pet şişenin kumaşa dönüştürülmesini sağladı.

  • Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi
    11:06 Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi

    Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistiklerinin toplanması ve tarımsal envanterin oluşturulması amacıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, ilin tarım ürünlerinin ekiliş ve verim tahmin çalışmaları hakkında bilgi verildi ve veri girişlerinin belirlenen usul ve esaslara göre yapılması planlandı.

  • Uğur Gülen Türkiye Sigorta Birliği Başkanlığına yeniden seçildi
    11:04 Uğur Gülen Türkiye Sigorta Birliği Başkanlığına yeniden seçildi

    Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanlığına Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen yeniden seçildi. Gülen, sektörün sürdürülebilirliğini sağlamak ve sigortalılık oranlarını artırmak için çalışacaklarını belirtti. Sigorta sektöründe yaşanan zorluklara rağmen prim üretimi 2023'te 483 milyar liraya ulaştı ve sektörün aktif büyüklüğü 1,4 trilyon lirayı aştı. Gülen, 2024 beklentileri arasında 740 milyar lira civarında prim üretimi ve 1,3 trilyon liraya yakın bir fon büyüklüğü hedeflediklerini ifade etti.

  • Elazığ'da peynir fiyatlarındaki artış nedeniyle merdiven altı üretim ve sahte ürünler piyasaya sürülüyor
    10:48 Elazığ'da peynir fiyatlarındaki artış nedeniyle merdiven altı üretim ve sahte ürünler piyasaya sürülüyor

    Elazığlı peynir üreticileri, peynir fiyatlarındaki artışa karşılık alım gücü düşen vatandaşın daha ucuz olduğu için merdiven altı üretimi peynire yöneldiklerini söylüyor. Peynir satışlarının düştüğü belirtilirken, sahte tulum peynirleri ve yaprak tulum adı altında ürünlerin piyasaya sürüldüğü ifade ediliyor. Üreticiler, maliyetlerin yüksek olması ve alım gücünün düşmesi nedeniyle peynirlerini satamadıklarını dile getiriyor.


Advertisement