İspir Fasulyesi Markalaştı - Son Dakika
Güncel

İspir Fasulyesi Markalaştı

Erzurum'un İspir ilçesinde yetişen ve yılda yaklaşık 300 ton üretilen İspir fasulyesi 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' ile markalaştı ve hologramlı birer kiloluk özel paketiyle satışa çıktı.

02.07.2014 13:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'un İspir ilçesinde yetişen ve yılda yaklaşık 300 ton üretilen İspir fasulyesi 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' ile markalaştı ve hologramlı birer kiloluk özel paketiyle satışa çıktı. Çabuk pişen, kabuk atmayan özelliklere sahip İspir fasulyesinin ekimi ile birlikte satışının da denetim altına alındığını anlatan İspir Kaymakamı Faik Oktay Sözer, hedeflerinin dünya pazarına çıkmak olduğunu bildirdi.

Rize ve Artvin'e komşu, Çoruh nehrinin ikiye böldüğü vadide deniz seviyesinden 1050 metre yükseklikte Kaçkar ve Mescit gibi gibi yüksek dağların eteğinde, yeşil bitki örtüsü ve ormanlarla kaplı İspir ilçesi, umudunu kuru fasulyeye bağladı. Yerel bir lezzet olarak bilinen kuru fasulyeyi yarım asır önce Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki Hüsrev Lokantası keşfetti.

Kuru fasulyeyi Erzurum'un İspir ilçesinin Hortik Köyünden alan Fahri Hüsrev, hem lokantasını, hem de İspir'in yerel lezzetini Türkiye'ye tanıttı. İspir ile 30 kadar köyde Haziran ayında ekilen, Eylül ayında hasat edilen İspir kuru fasulyesinin Türk Patent Enstitüsünden 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' İspir Esnaf ve Sanatkarlar Odası aldı.

KİLOSU 22,5 LİRA

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), İspir Esnaf ve Sanatkarları Odası, Atatürk Üniversitesi ve Kaymakamlık olarak başlatılan çalışma sonucu, İspir'e kuru fasulyesi paketleme fabrikası kuruldu. Mispir markasıyla üretilen kuru fasulye bir hiper markette birer kiloluk özel paketlerde 22,5 liradan satılmaya başlandı.

İspir'e ait kuru fasulyenin üretiminin yıllık 200 tondan 300 tona çıkarılacağını, ekimi ile birlikte satışının da denetim altına alındığına dikkati çeken İspir Kaymakamı Faik Oktay Sözer, yıllardan beri ciddi piyasası olan çok önemli bir değeri hem marka haline getirdiklerini, hem de satmak için paketleme fabrikası kurduklarını bildirdi.

Dünya pazarına çıkmak hedefinde olduklarını anlatan Kaymakam Sözer, İspir fasulyesi adı altında 3-5 liralık fasulyenin tüketiciye 4-5 katına satıldığını anımsattı. Kaymakam Sözer, "İspir adı ile yılda ortalama 1 milyon ton fasulye satılıyor. Oysa üretim 300 ton dolayında. Sahtekarlık yapanlar hakkında yasal işlemler yapılacak. Hedefimiz İspir'de fasulye üretim alanlarını genişletmek. Ardından Dünya pazarlarına açılacağız. Markalaşma sayesinde gerçek fasulyenin değeri 15- 16 liraya çıktı. Bu gelişmeler üreticiyi çok memnun etti" diye konuştu.

VALİ ALTIPARMAK KUTLADI

İspir kuru fasulyesinin dünya pazarına açılması için yapılan çalışmaları Vali Ahmet Altıparmak'a anlatan İspir Kaymakamı Faik Oktay Sözer, geleneksel yöntemle üretilip satılan fasulyenin önündeki tüm engelleri kaldırdıklarını belirtti. Kaymakam Sözer: "Ürünümüzün dünyaya açılması için önümüzde iki engel vardı. Birisi Coğrafi İşaret Tescil Belgesi, diğeri fasulyeyi işleyecek ekipman. İki sorunu da çözüme kavuşturduk. Şimdi fasulyenin üretim miktarı ve kalitesi arttı. Ülkemizin büyük marketlerinde özel ambalajlarda satışa sunuldu. Artık vatandaşımız hologramlı İspir kuru fasulyesini gönül rahatlığıyla yiyebilecek. Atatürk Üniversitesi ile ciddi bir çalışma başlatarak Kuru fasulyeyi şimdi Avrupa'ya ihracat edeceğiz" dedi.

İspir fasulyesinin iç piyasada kendisini ispatladığına işaret eden Vali Ahmet Altıparmak da yapılan çalışmalar sonucu çok önemli bir lezzetin tüm dünya mutfağına sunulduğunu söyledi. Kaymakamı Sözer ve İspir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığına teşekkür eden Vali Altıparmak markalaşan fasulyenin Erzurum, İspir ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sunacağını belirtti. - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İspir Fasulyesi Markalaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement