Netanyahu'ya Ziyarete Gittiği Londra'da Büyük Protesto - Son Dakika
Dünya

Netanyahu'ya Ziyarete Gittiği Londra'da Büyük Protesto

Netanyahu\'ya Ziyarete Gittiği Londra\'da Büyük Protesto

Londra'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ziyareti protesto gösterilerine sebep oldu.

10.09.2015 10:15  Güncelleme: 10:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Londra ziyaretinde Filistin'i destekleyen gruplar ve savaş karşıtlarının protestosu vardı. İsrail destekçilerinin de aynı yerde eylem yapması üzerine iki grup arasında gerginlik yaşandı.

GÖZALTINA ALINSIN DİYE 100 BİNDEN FAZLA İMZA TOPLADILAR

Temaslarda bulunmak üzere İngiltere'ye gideceğinin açıklanmasının ardından, bu ülkeye giriş yaptığında gözaltına alınması için 100 binden fazla imza toplanan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ziyareti protestolarla karşılandı.

Londra'daki Başbakanlık binası önünde, İngiltere'de Filistinliler için barış ve adalet kampanyaları yürüten Palestine Solidarity Campaign (PSC) ile savaş karşıtı "Stop the War Coalition" tarafından düzenlenen protestoya, Filistin'i destekleyen kampanyalar yürüten "El Aksa'nın Dostları" ve Britanya Müslüman Birliği (MAB) de dahil çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi destek verdi.



SİYONİZM KARŞITI YAHUDİLER, FİLİSTİN DESTEKÇİLERİYLE YAN YANAYDI

Siyonizm karşıtı Yahudilerin de destek verdiği gösteriye katılan yüzlerce protestocu, gösteride "İsrail terör devletidir", "Filistin'e özgürlük", "Netanyahu (burada) istenmiyor" ve "David Cameron utan" şeklinde slogan atarken, üzerinde "Filistin için özgürlük", "Savaş suçlusu Netanyahu'yu tutuklayın" ve "İsrail'in Gazze'ye saldırılarını durdurun" yazılı pankartlar ile Filistin bayrakları açtı. Gösteri sırasında Netanyahu ve Cameron maskesi takan protestocular, ayrıca ellerinde geçen yıl İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden bazı Filistinli ailelerin fotoğraflarını taşıdı.



PSC Başkanı Hugh Lanning protestoya ilişkin yaptığı açıklamada İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, Birleşmiş Milletler'in (BM) tanımladığı savaş suçlarının doğrudan sorumlusu bir adamı İngiltere'de hoş bir şekilde karşıladığını vurgulayarak, "Cameron'ın Netanyahu'yu hoş karşılaması, İngiliz hükümetinin İsrail'in bir dizi insan hakları ihlallerine ve geçen yıl Gazze'de işlediği savaş suçlarına yönelik duruşuyla ilgili olumsuz bir mesaj veriyor. Cameron, önceliklerine doğru karar vermeli. Netanyahu'yu ülkede hoş karşılayacağına, İsrail'e karşı acil silah ambargosu ve yaptırımlar uygulamalıdır" dedi.

SİYONİSTLERDEN KARŞI GÖSTERİ

Öte yandan, İngiltere'deki Yahudi toplumunu temsil eden grupların çatı örgütü "Stand in solidarity with Israel" (İsrail ile dayanışma) de yine Başbakanlık önünde karşı bir gösteri düzenledi.

Örgütten yapılan açıklamada, gösterinin "İsrail Başbakanı Netanyahu'ya veya Netanyahu'nun politikalarına destek vermekten öte, İsrail'in var olma hakkını desteklemek" üzere düzenlendiği bildirilirken, gruptakiler gösterileri boyunca İbranice ve İngilizce "İsrail sonsuz", "Siz savaş istiyorsunuz, biz barış" ve "Netanyahu İngiltere'ye hoşgeldin" sloganları attı, üzerinde "İsrail için tanrıya şükürler olsun", "Bibi, Londra'ya hoşgeldin" yazılı pankartlar taşıdı.



İsrail destekçisi yaklaşık 150 kişilik grup, ayrıca İsrail'e özgü müzikler çalarken, Filistin destekçilerinin gösterilerinin düzenlendiği alanın karşısında İsrail bayrakları açtı. Çok sayıdaki polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı protesto sırasında iki grup arasında zaman zaman yaşanan sözlü sataşmalardan dolayı gerginlik yaşandı. Polis her iki gruptan da bazı göstericileri gözaltına aldı.

Yaklaşık 4 saat süren gösteriye yüksek katılım ve gruplar arasında çıkan gerginlik dolayısıyla, başbakanlık binasının da üzerinde bulunduğu, başkent Londra'nın en büyük caddelerinden Whitehall'daki trafik bir süreliğine aksadı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Netanyahu'ya Ziyarete Gittiği Londra'da Büyük Protesto - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement