İsrail'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu düzenlendi - Son Dakika
Güncel

İsrail'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu düzenlendi

Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliğince, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla resepsiyon düzenlendi.

31.10.2022 23:47  Güncelleme: 00:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliğince, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla resepsiyon düzenlendi.

Tel Aviv Büyükelçilik Konutu'nda Maslahatgüzar Mehmet Şekerci'nin ev sahipliğinde gerçekleşen törene, İsrail İletişim Bakanı Yoaz Hendel, İsrail Devlet Protokol Şefi Büyükelçi Gil Haskel, Savunma Bakanlığı Siyasi İşler Genel Müdürü Shimon Nave ve İsrailli kurumlardan çok sayıda isim ile yabancı diplomatik misyon temsilcileri, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ve davetliler katıldı.

İki ülke milli marşlarının seslendirilmesiyle başlanan resepsiyonda, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği İkinci Katibi Beril Bahadır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyet Bayramı mesajını okudu.

Tel Aviv Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Mehmet Şekerci, törende yaptığı konuşmasında, uzun süredir süren temaslar sonucunda İsrail ve Türkiye arasında ilişkilerin diplomatik seviyesinin normale çıkarılmasının kararlaştırıldığını anımsattı.

Erdoğan'ın daveti üzerine martta İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Türkiye'yi ziyaret ettiğini ve bunu karşılıklı üst düzey ziyaretlerin izlediğini dile getiren Şekerci, iki ülke arasında sağlıktan tarıma birçok alanda iş birliği için teknik görüşmelerin devam ettiğini paylaştı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin tüm alanlarda ilerletilmesi için çalıştıklarını belirten Şekerci, ekonomik ilişkilerin geliştiğini ve Türkiye'nin İsrail'in en büyük beşinci ticaret hacmine sahip ortağı olduğunu dile getirdi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2021'de 8,4 milyar dolar olarak kaydedildiğini aktaran Şekerci, bu rakamın bu yıl 10 milyar seviyesine çıkmasını umduklarını söyledi.

Şekerci, turizm alanında, İsrail'in en büyük havalimanı Tel Aviv Ben Gurion havalimanının, temmuzdan eylüle 3 ay boyunca Türkiye'yi en fazla seyahat edilen nokta olarak açıkladığını duyurdu.

Türkiye ve İsrail'in çok istikrarsız bir bölgede yer aldığını aktaran Şekerci, Türkiye'nin İsrail- Filistin arasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uygun biçimde kapsamlı, adil, iki devletli bir çözümü desteklediğini vurguladı.

-"İki ülke geleceğe iyilikle bakan bir ilişki inşa etti"

İsrail İletişim Bakanı Yoaz Hendel de İsrail'de yarın gerçekleştirilecek seçimlerin öncesindeki akşamda resepsiyona katılmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.

İsrail hükümeti ve halkı adına Türkiye Cumhuriyeti'nin 99. yaş gününü kutlamaktan onur duyduğunu dile getiren Hendel, "Yahudilerin sayılara saygı duyduğunu", Türkiye'nin güçlenerek yüzyıla ulaşmasından öğrenilecek şeyler olduğunu söyledi.

İsrail'in kuruluşundan itibaren Türkiye ile diplomatik ilişkilerde iniş-çıkış yaşandığına değinen Hendel, "Memnuniyetle iki ülke de görüş ayrılıklarını geride bırakarak geleceğe iyilikle bakan yeni bir ilişki tesis etti." dedi.

Hendel, iki ülke arasındaki ilişkilerde ekonomi alanına özel vurgu yaptıklarını belirtti.

Türkiye açısından İsrail'in önemli bir ihracat ortağı olduğunu aktaran Hendel, iş birliğinin sağlık, iletişim, tarım ve turizm gibi birçok alana yayılması arzusunu dile getirdi.

İsrailli Bakan Hendel, "İki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşmesi, karşılıklı büyükelçilerin atanmasıyla iş birliğinin başka alanlara da yayılmasının önünü açacak." diye konuştu.

İsrail\'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu düzenlendi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsrail'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement