İsrail'de Genel Seçimler - Son Dakika
Güncel

İsrail'de Genel Seçimler

İsrail'deki Yeş Atid Partisi lideri Yair Lapid, "Hepimiz İsrail devleti uğruna savaşmak için buradayız" dedi.

17.03.2015 11:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail'deki Yeş Atid Partisi lideri Yair Lapid, "Hepimiz İsrail devleti uğruna savaşmak için buradayız" dedi.

Lapid, Tel Aviv'deki bir seçim merkezinde oyunu kullanırken, "Hepimiz İsrail devleti uğruna savaşmak için buradayız. İsrail'e ümit verecek bir hükümet yerine, halkın tüm varlıklarını satacak bir Herzog hükümetiyle karşı karşıya kalma riski var" diye konuştu.

"Siyonist Birlik" Eşbaşkanı Tzipi Livni de oyunu kullanırken yaptığı açıklamada, seçim sürecinin kendisi için zor olduğunu belirterek, rakip partileri, "yalancılık, şovenizm, nefret" yaymakla suçladı.

"Önemli olan İsrail'in Yahudi ve Siyonist kimliğini muhafaza etmek"

Batı Şeria'daki Nokdim yerleşim biriminde oyunu kullanan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman ise "Tüm İsraillilere sandığa gidip herhangi bir Siyonist partiye oy vermeleri çağrısında bulunuyorum. Bu parti Meretz, Yisrael Beitenu ya da HaBayit HaYehudi de olabilir. Önemli olan İsrail'in Yahudi ve Siyonist kimliğini muhafaza etmek" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 6 milyon seçmenin bulunduğu ülkede erken seçim kararı alınmasının ardından halk, 21 ay sonra yeniden sandık başına gidiyor. Ülkenin "tek seçim bölgesi" olarak kabul edildiği İsrail'de nispi temsil sistemi uygulanıyor. Seçmenler, herhangi bir adaya değil, 120 ismin bulunduğu parti listesine oy veriyor.

Her partinin sec¸imde aldıgˆı oy oranı kadar, hazırladığı listedeki aday meclise girmeye hak kazanacak. Buna göre, bir parti yüzde 10 oy alırsa, mecliste 12 sandalyeye sahip olacak. Partilerin, Knesset'e girebilmesi ic¸in sec¸im barajını as¸ması gerekiyor.

İsrail'de seçim barajı, Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman'ın girişimiyle hazırlanan kanun tasarısının yasalaşmasıyla geçen yıl yüzde 2'den, yüzde 3,25'e yükseltilmişti. Buna göre bir parti mecliste temsil edilebilmek için en az 4 milletvekili çıkarmak zorunda. "Arap partileri"nin meclis dışında kalmasına yönelik algılanan bu baraja karşı, söz konusu partiler seçime tek listeyle girme kararı almıştı.

"Arap Listesi" adıyla seçime ortak girecek bu partiler; Hadaş (Eşitlik ve Barış İçin Demokrasi Cephesi), Birleşik Arap Listesi, Beled (Demokratik Arap Meclisi) ve Değişim İçin Arap Hareketi'nden oluşuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsrail'de Genel Seçimler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement