İsrail'de Yapılan Erken Genel Seçim - Son Dakika
Güncel

İsrail'de Yapılan Erken Genel Seçim

İsrail'de 17 Mart'ta yapılan erken genel seçimlerde ikinci parti olan Siyonist Birlik lideri İzak Herzog, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Arap seçmenlerden özür dilemesi gerektiğini belirtti.

21.03.2015 22:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail'de 17 Mart'ta yapılan erken genel seçimlerde ikinci parti olan Siyonist Birlik lideri İzak Herzog, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Arap seçmenlerden özür dilemesi gerektiğini belirtti.

Jerusalem Post gazetesinde yer alan haber göre, Başbakan Netanyahu'nun ilk yapması gereken işin, bu sözlerinden dolayı İsrail'deki Arap azınlıktan özür dilemesi gerektiği olduğunu söyleyen Herzog, "Netanyahu, açtığı bu yarayı iyileştirmeli. Bunu boş sözlerle değil, icraatlarıyla yapmalı" ifadesini kullandı.

"Netanyahu, İsrailli Arapları eşit kılmak için elinden gelen her şeyi yapmalı" diyen Herzog, Museviliğin, "tarih boyunca farklılıklara saygı duyması ile bilindiğini" ifade etti.

Herzog, "(Netanyahu) İsrail vatandaşlarının beşte biri için kullanmayı seçtiği sözlerle, Yahudi geleneğine zarar verdi ve İsrail toplumunu oluşturan insan mozaiğini parçalamaya devam etti. Sözcülerinin arabulmaya yönelik sözleri açtığı yarayı iyileştiremeyecektir" dedi.

İsrail'de Salı günü yapılan genel seçimler sırasında Netanyahu, "Sağcı hükümet tehlikede. Arap seçmen sandığa akın ediyor. Solcu sivil toplum kuruluşları onları otobüslerle oy vermeye götürüyor" demişti.

Seçimler "sağın zaferi" ile sonuçlandı

İsrail'de, 17 Mart'ta gerçekleştirilen erken genel seçimlerde Netanyahu'nun liderliğini yürüttüğü Likud Partisi, en fazla oyu almıştı. Likud'un 30 koltuk kazandığı seçimde, İşçi Partisi Genel Başkanı İzak Herzog ve Hatnuah partisi lideri Tzipi Livni'nin eş başkanlığındaki merkez solu oluşturan "Siyonist Birlik" 24, Birleşik Arap Listesi ise 13 koltuk elde etti.

İsrail'de hükümet kurmak için 120 sandalyeli İsrail meclisi Knesset'te 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor. Sandıktan çıkan sonuçlara göre, hiçbir parti tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu yakalayamadığı için hükümetin koalisyondan oluşması bekleniyor.

Nüfusun 2 milyonu Filistinli

İsrail'in 8,5 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 milyonu, 1948 yılındaki savaş ve işgale rağmen yurtlarında kalarak İsrail vatandaşı olan Filistinlilerden oluşuyor.Tel Aviv yönetimi, İsrail vatandaşlığı alan söz konusu Filistinlileri "İsrailli Arap" diye tanımlıyor.

Filistinliler ise İsrail'i "işgalci" olarak gördükleri için bu bölgeyi "1948 toprakları" olarak nitelendiriyor. İsrail'in 1967'de işgal ettiği Gazze ve Batı Şeria'da ise yaklaşık 4 milyon Filistinli yaşıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsrail'de Yapılan Erken Genel Seçim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement