İsrail Filistinlileri Ölü Deniz'den de Mahrum Bırakıyor (1) - Eriha - Son Dakika
Güncel

İsrail Filistinlileri Ölü Deniz'den de Mahrum Bırakıyor (1) - Eriha

İsrail, 1993'te Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile yapılan Oslo Anlaşması'na göre Filistin'e ait kabul edilen Ölü Deniz (Lut Gölü) kıyıları ile Filistin arasına ördüğü tellerle Filistin halkının denize ulaşımını engelliyor.

24.02.2019 12:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KAYS EBU SEMRA - İsrail, 1993'te Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile yapılan Oslo Anlaşması'na göre Filistin'e ait kabul edilen Ölü Deniz (Lut Gölü) kıyıları ile Filistin arasına ördüğü tellerle Filistin halkının denize ulaşımını engelliyor.

Filistin'in Ölü Deniz kıyıları İsrail işgali altında bulunuyor.

İsrail'in bu kıyılara güvenlik gerekçesiyle ördüğü teller nedeniyle de Filistinliler, doğal kaynaklardan mahrum bırakıldıklarını ve Filistin ekonomisinin bundan ciddi yönde etkilendiğini dile getiriyor.

AA muhabirine konuşan FKÖ Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat, Ölü Deniz'in kıyısında 37 kilometrelik alanın Filistin'e ait olduğunu, İsrail'in genel anlamda Filistin'in haklarını reddettiğini söyledi.

İsrail'in Filistinlilerin Ölü Deniz'de bulunan doğal kaynak ve turistik alanlardan yararlanma ve yatırım yapma haklarını işgal ettiğini vurgulayan Ureykat, "Bu uluslararası hukukun bir ihlali." değerlendirmesinde bulundu.

"Filistinliler doğal kaynaklardan mahrum bırakılıyor"

Eriha Filistin Turizm Bakanlığı Ofisi Müdürü İyad Hamdan da Ölü Deniz bölgesinin tarım açısından çok verimli topraklara sahip, Filistin'in önemli yerlerinden biri olduğunu ifade ederek, uygulanan bu engelin ülkenin en önemli tarım ve turizm kaynaklarını kaybetmesine yol açtığını kaydetti.

Hamdan, İsrail'in Ölü Deniz kıyılarını sömürmesi ve yatırım yapılmasını önlemesi yüzünden "Filistinlilerin doğal kaynaklardan mahrum bırakıldığını ve bunun ülkenin ekonomisini ciddi yönde etkilediğini" dile getirdi.

"İsrail güvenlik gerekçesiyle Filistin kaynaklarını gasbederek kullanıyor." diyen Hamdan, İsrail'in Filistin'e ait bu sahilleri turistlere kendisinin gibi tanıttığını ve bununla kalmayıp Filistinlilerin sahile erişimlerini de engellediğini söyledi.

"İsrail bize ait sahillere ulaşmamızı engelleniyor"

Göle gitmek isteyen Filistinliler, İsrail turizm merkezlerine gitmek zorunda bırakılıyor.

İsrail'in askeri kontrol noktasının yakınından geçerek büyük risk altında sahile ulaşan Filistinli Süleyman Ebu Surur da Filistinlilerin İsrail'deki tatil mekanlarına gitmeyi tercih etmediklerini ifade ederek, İsrail'in güvenlik bahanesiyle kendi toprakları olan sahillere ulaşmalarını engellediğine dikkati çekti.

Ebu Surur, Ölü Deniz'in Batı Şeria dışındaki kıyılarında canlı bir turizmin olduğunu, Filistinlilerin ise sadece araçlarıyla deniz karşısındaki cadde üzerinden keyif çıkarmaya çalıştığını söyledi.

Gölün yakınında ikamet eden Filistinli İbrahim Amir, "Buradan denize ulaşabileceğim açık bir yol yok. İsrail'in tatil mekanlarına gitmek istemiyorum." şeklinde konuştu.

Amir, Filistin halkının toprakları ve gölü gasbedilerek bunlardan faydalanmaktan mahrum bırakıldıklarını belirtti.

Deniz seviyesinin 400 metre aşağısında, normalin üzerinde tuz yoğunluğu ile bilinen Ölü Deniz, suyundaki minerallerin tedavi edici özellikleri sayesinde her yıl dünyanın dört bir yanından binlerce turisti ağırlıyor.

İsrail Filistinlileri Ölü Deniz\'den de Mahrum Bırakıyor (1) - Eriha
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsrail Filistinlileri Ölü Deniz'den de Mahrum Bırakıyor (1) - Eriha - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.


Advertisement