İsrail'in Mescid-i Aksa'ya Yönelik İhlalleri - Son Dakika
Güncel

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya Yönelik İhlalleri

Kudüs Vakıflar Müdürü Azzam el-Hatip, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik yeni ihlaller hazırlığında olduğunu belirtti.

22.09.2015 20:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kudüs Vakıflar Müdürü Azzam el-Hatip, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik yeni ihlaller hazırlığında olduğunu belirtti.

İsrail'in, İslam ve Arap dünyasının sessizliği içinde caminin bölünmesini zaten gerçekleştirdiğini belirten Hatip, "Netanyahu hükümetini destekleyen aşırı eğilimli Yahudiler Mescid-i Aksa'yı yıkıp yerine büyük Yahudi Mabedi'ni inşa etmeye hazırlanıyor" dedi.

Son günlerde İsrailli yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerinin artması üzerine AA muhabirine açıklamalarda bulunan Hatip, İslam dünyasını uyardı. Aşırı eğilimlere sahip Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerinin süreceğini ve ihlallerin altında caminin yıkılarak yerine yeni bir Yahudi Mabedi'nin inşa edilmesi amacının olduğuna dikkati çekti.

Netanyahu hükümeti süresince 2009 yılından bu yana yaşanan ihlallerin sayısında artış olduğunu belirten Hatip, "Sadece 2015 yılında İsrailli güvenlik güçleri ile desteklenen 7 bin 500 yerleşimcinin polis eskortluğunda Mescid-i Aksa'ya girdiğini ve yine İsrail dışından gelen 150 bin Yahudi turistin bu ihlale eşlik ettiğini gördük. Bu yerleşimcilerin çoğu Netanyahu hükümetine zımni destek veren aşırı sağcılardan oluşuyor" dedi.

Yahudi yerleşimcilerin bu ihlalleri ile İsrail hükümetinin yeni bir "algı" oluşturmayı hedeflediğini belirten Hatip, İsrail hükümeti'nin Harem-i Şerif'te Müslümanların ve Yahudilerin ibadet yerleri arasında fiziki olarak bir bölünmeyi şimdiden gerçekleştirdiğini belirtti.

Hatip, "Son iki haftada İsrail polisi hükümetden aldığı emir ile 40 yaşın altındaki Filistinli kadın çocuk ve erkeklerin sabah saat 11'den önce girmesini yasakladı. Bu İsrail'in hali hazırda bu kutsal alanda bölünmeyi gerçekleştirdiğini gösteriyor. Tüm bunlar İslam ve Arap dünyasının sessizliği eşliğinde gerçekleşiyor" şeklinde konuştu.

-"İsrail hükümeti sağcı grupların arkasında"

Netanyahu öncülüğünde 2009-2015 yılları arasındaki hükümetlerin, sağ partilerinin bu ihlallere karışan aşırı sağcı Yahudileri finansal bağlamda desteklediği belirtiliyor.

İhlaller sırasında provokatif eylemlerin olduğunu ve kutsal mescidin yıkılarak yerine Yahudi Mabedi'nin yapılmasına yönelik söylemlerin görüldüğünü ifade eden uzmanlardan Ziyad Hammuri de bu iddiaları destekliyor.

Mescid-i Aksa yerleşkesindeki bu ihlallerin İsrail hükümeti tarafından kullanıldığını belirten Hammuri, "Rabbis of the Temple Mount, Women of the Temple Mount, The Temple Mount Faithful, Kahana Chai, Kach and Lahiva gibi organizasyonları yakından inceledim. Hepsi açıktan Mescid-i Aksa'nın yıkılması taleplerinde bulunuyorlar. 'Süleyman'ın Mabedi' adıyla yeni bir Yahudi mabedi hayali kuran bu aşırı sağcı gruplar İsrailli siyasi partilerce de maddi olarak destekleniyor" dedi.

-"Talmud öğretisi"

Hammuri ihlallerin arkasındaki sağcı grupları Talmud öğretisine mensup Tevrat karşıtı kişiler olarak nitelendirdi. Hammuri, Yahudilerin kutsal kitabı Tevrat'ın aksine ayrılıkçı Hahamların yüzyıllardır sürdürdüğü bir ideoloji olan Talmud'un bu gruplar arasında halen yaşatıldığını ifade etti.

Hammuri'nin bu görüşünü destekleyen bir diğer uzman Cemal Amr da ihlaller sırasında bu ritüellerden örnekler görüldüğünü belirtti. Amr, "Örneklendirmek gerekirse bu Talmud üyeleri Allah tarafından kendilerine Süleyman'ın mabedinin inşa edilmesi emrinin verildiğine inanır" dedi.

Talmud öğretilerinin kendilerine has eğitim disiplinleri olduğunu belirten Amr, Yahudilerin üstünlüğü, üstün ırk, Yahudi olmayanlara karşı şiddet gibi felsefelerin öğretildiğini ifade etti.

Müslümanlar için Mekke-Medine'den sonra Mescid-i Aksa'nın dünyadaki en kutsal 3'üncü mekan olduğunu belirten Amr, Yahudilerin Roma imparatorluğu döneminde yıkıldığına inanılan Hz. Süleyman'ın mabedinin burada yeniden inşa edilmesini savunduklarını söyledi.

-Yahudi yerleşimcilere hükümet desteği

Batı Şeria ve Golan tepelerindeki Yahudi yerleşimcilere yapılacak hükümet desteği ile ilgili İsrail hükümetinin hali hazırda süren yeni yerleşim yerleri inşaatlarına onlarca milyon dolar bütçe ayırdığı belirtiliyor.

Yahudi yerleşimcileri izleme komitesi üyesi Gassan Daglas, İsrail'in 2015 bütçesinden 62 milyon doları Kudüs ve Batı Şeria'daki inşaatlar için ayırdığını ifade etti. Bu desteğin Mescid-i Aksa'yı işgal eden yerleşimcilere açıktan bir destek anlamına da geldiğini belirten Daglas, "İsrail parlamentosundaki sağ partilerin Haham ve üyeleri de bu destekten nasibini alıyor" dedi.

Yahudiler için yılbaşı olarak kabul edilen "Roş Aşana" tatili nedeniyle yaklaşık 50 Yahudi yerleşimci İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel eşliğinde 13 Eylül'de Mescid-i Aksa'ya girmiş, yerleşimcilerin Aksa'ya alınmasını protesto eden ve içeri girmek isteyen Filistinlilere askerler ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale etmişti. Müdahale sırasında aralarında kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsrail'in Mescid-i Aksa'ya Yönelik İhlalleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement