İsrail Halkı Türkiye'den Özür Dilemeyi Yanlış Buldu - Son Dakika
Politika

İsrail Halkı Türkiye'den Özür Dilemeyi Yanlış Buldu

Bar İlan Üniversitesi Begin Sedat Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre İsraillilerin yüzde 71'i, Türkiye'den özür dilenmesinin yanlış olduğunu düşünüyor.

12.07.2013 02:08  Güncelleme: 08:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail'in Bar İlan Üniversitesi Begin-Sedat Stratejik Araştırmalar Merkezi (BESA) Başkanı ve önde gelen Türkiye uzmanlarından Prof. Dr. Efraim Inbar, "İsrail Türkiye ilişkilerinin seyrini belirleyen ülke her zaman Türkiye olmuştur" dedi.

Başkanlık görevini yürüttüğü Begin-Sedat Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin, İsrail-Türkiye ilişkilerini konu alan anket sonuçlarını AA muhabirine değerlendiren Inbar, İsraillilerin yüzde 71'inin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Mavi Marmara'ya düzenlenen saldırıdan dolayı, Türkiye'den özür dilemesinin yanlış olduğu yönünde görüş bildirdiğini belirtti.

Geçen haziran ayında 605 kişinin katıldığı anket araştırmasının sonucuna göre, İsrail halkının Türkiye ile normalleşme sürecinden ümitsiz olduğunu ifade eden Inbar, şöyle konuştu:

"İsraillilerin yüzde 71'i, Netanyahu'nun Mayıs 2010'da İsrail ordusunun Mavi Marmara gemisine yaptığı baskın için Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'dan özür dilemesinin yanlış bir eylem olduğunu düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 29'u ise özrü doğru buluyor ve destekliyor. İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda deneklerden yüzde 42'si ilişkilerin değişmeyeceğini, yüzde 28'i Erdoğan yönetimiyle ilişkilerin güçleneceğini, yüzde 30'u ise durumun daha da kötüleşeceğine inanıyor."

"İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi diplomatik zamanlama hatasıdır"

Öte yandan, aynı araştırma merkezinin Türkiye ile İsrail ilişkileri üzerine düzenlediği "Türkiye Nereye?" konulu konferansta, "Türkiye'de neler olup bitiyor, Türkiye'de politik İslam, medya-hükümet ilişkileri, AK Parti döneminde Türkiye'de Yahudi karşıtlığı, Türkiye ve Arap Baharı, Türkiye'de Kürt sorunu, Türkiye'nin İran, Rusya bağlamında enerji politikaları ve İsrail-Türkiye ilişkileri gibi konular ele alındı.

Çok sayıda diplomat, akademisyen ve Türkiye üzerine akademik çalışmalar yürüten üniversite öğrencisinin katıldığı konferans 5 saat sürdü.

Konferansta konuşan ve "İsrail'in, Bernard Lewis'den sonra Türkiye konusunda yetiştirdiği en iyi uzman olarak anılan" Inbar, "İsrail, Türkiye ilişkilerinin seyrini belirleyen ülke her zaman İsrail değil Türkiye olmuştur. Bu, 65 yıllık İsrail tarihinde hep böyledir" diyerek başladığı konuşmasında, "Operasyonel  olarak İsrail'in Türkiye'den özrü, diplomatik zamanlama hatasıdır. İsrail'in, Türkiye'den özür tavrını anlamak ya da haklı çıkarmak çok zor. İsrail'in Mavi Marmara gemisine güç kullanması doğru değildi ama Palmar raporunun tespitine göre tamamen meşruydu" ifadesini kullandı.

"Türkiye, Ortadoğu'da liderliği yeniden ele almak istiyor"-

İsrail'in özür dilemesinin iki ülke arasındaki ilişiklerin seyrini değiştirme beklentisinin "tamamen hayal" olduğu görüşünü savunan Inbar'a, salonda bulunan İsrail'in eski Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, "Bu özür sizin gururunuzu okşamak için değil İsrail'in uluslararası çıkarlarını korumak adına dilenmiştir" diyerek itiraz etti.

ABD yönetiminin açıktan uyarısına rağmen Erdoğan'ın Gazze'yi ziyaret edeceği yönünde açıklama yapmasına dikkati çeken Inbar, "Türkiye, AK Parti iktidarında yeni bir dış politika açılımını benimseyerek, 'yeni Osmanlıcı kimliğiyle' Ortadoğu'da ve İslam dünyasında liderliği yeniden ele almak istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Konfaransta konuşan Dr. Efrat Aviv ise Türkiye'de AK Parti iktidarının Yahudi karşıtı anti-semitik bir çizgi taşımadığını bildirdi.

Aviv, Türklerin Avrupalılardan farklı olarak Yahudilere bakışının, "Yahudi komşum çok iyi, temiz ve güzel bir insandır ancak aynı zamanda Yahudiler dünyada pek çok problemin de nedenidir" şeklinde özetlenebileceğini dile getirdi. - Kudüs

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İsrail Halkı Türkiye'den Özür Dilemeyi Yanlış Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement