İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "Anayasaya Aykırılık" İddiasıyla İlgili Kararı - Son Dakika
Güncel

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "Anayasaya Aykırılık" İddiasıyla İlgili Kararı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararından: ''TBMM'nin mahkemelerin kapatılması şeklinde yapılan yasal düzenleme HSYK'ya verilen yetkinin gaspı niteliğindedir.

10.03.2014 18:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "Anayasaya aykırılık" iddiasıyla ilgili kararında, "TBMM'nin mahkemelerin kapatılması şeklinde yapılan yasal düzenleme HSYK'ya verilen yetkinin gaspı niteliğindedir. Kanunun uygulanmasının istenilmesi Anayasanın 137. maddesinin 1. fıkrasına göre kanuna aykırı emir niteliğindedir" ifadelerine yer verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, basın mensuplarına dağıttığı, Anayasanın 152. maddesi uyarınca "Anayasaya Aykırılık" iddiasıyla ilgili gerekçeli değişik iş kararında, Ergenekon davası sanığı eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'la ilgili Anayasa Mahkemesi'nin kararına değindi.

Mahkeme, İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 7 Mart Cuma günkü yazısında Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer'in tahliye talebinden bahsederek, dosyaya ilişkin kısa karar ile tutuklanma yazısını istediğini, mahkeme tarafından aynı tarihte verilen cevapta, tahliye talebi konusunda kendilerine de başvuru yapıldığı, istenilen belgelerin gönderilemediği ve karar verildiği zaman bildirileceğinin belirtildiği aktarıldı.

Dosya içeriği gönderilmeden ve incelenmeden, tutukluluğun devamını gerektiren hususlar değerlendirilmeden Başbuğ hakkında tahliye kararı verildiği savunulan kararda, mahkemelerin görev tanımları anlatılarak, şunlar kaydedildi:

"Yasa koyucunun iradesinin artık Terörle Mücadele Mahkemelerinin olmaması olduğu düşünülse bile, suç yeri İstanbul olan dosyaların, özellikle gerekçesinin yazım aşaması süren mahkememizin dosyasının, başka mahkemeye devri söz konusu olmayacağından, bu dosya ile ilgili olarak mahkememizin yargı yetkisinin halen devam ettiği sonucuna varılmıştır. Bu sebeplerle koruma tedbirleri hakkında mahkememizin yargı yetkisi halen devam etmekte olup, nöbetçi mahkemelerin bu konuda karar vermesi usul ve yasaya uygun düşmemektedir."

Mahkeme heyeti kararda, 6526 sayılı yasa ve Terörle Mücadele Kanununa eklenen geçici 14. maddenin 5. fıkrasında, halen yargılaması devam eden ve kovuşturma süreci tamamlanmamış davalarla ilgili hususlarda, dosyaların devir işlemleri sonuçlandırılıncaya kadar, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, devredilen dosyalara ilişkin koruma tedbirleriyle ilgili karar vermeye, mahkemelerin bulunduğu yer hakim ve mahkemelerinin yetkili olduğunu vurguladı.

Mahkemelerin kuruluşu görevinin Anayasanın 142. maddesi uyarınca TBMM tarafından verilmiş bir görev iken Anayasanın 159/8. maddesi uyarınca bir mahkemenin kaldırılması görevinin ise Adalet Bakanlığı'nın "bir mahkemenin kaldırılması teklifi" ile bağımsız Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından karar verilebileceğinin düzenlendiği belirtilen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararında, "TBMM'nin mahkemelerin kapatılması şeklinde yapılan yasal düzenleme HSYK'ya verilen yetkinin gaspı niteliğindedir. Kanunun uygulanmasının istenilmesi Anayasanın 137. maddesinin 1. fıkrasına göre kanuna aykırı emir niteliğindedir" ifadelerine yer verildi.

Mahkemenin Anayasanın 152. maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi'ne "Anayasaya aykırılık" başvurusunda bulunduğu bildirilen kararda, kuvvetler ayrılığı prensibine göre, TBMM'nin 6526 sayılı yasanın 1. maddesi ile yaptığı kanuni düzenlemeyle mahkemenin kaldırılamayacağının değerlendirildiği, görev yapan hakimlerin yetkilerinin de aynı şekilde bağımsız HSYK tarafından değerlendirilmesinin gerektiği, bu sebeple mahkemenin koruma tedbirleri konusunda yetki ve görevinin devam ettiği şeklinde değerlendirme yapıldığı anlatıldı.

Mahkemenin yaptığı değerlendirmelerin, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın benimsediği güçler ayrılığı prensibinin bir yansıması olduğu savunulan kararda, 1982 Anayasası'nın 138. maddesine de uygun olduğunun görüldüğü kaydedildi.

Kararda, 1982 Anayasasının 159. maddesinin 8. fıkrasında, bir mahkemenin kaldırılması veya yargı çevresinin değiştirilmesinin, adli ve idari yargı hakim ve savcılarını mesleğe kabul etme, atama ve nakletme, geçici yetki verme yüksek ve birinci sınıfa ayırma, kadro dağıtma, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar verme, disiplin cezası verme, görevden uzaklaştırma işlemlerini yapma konusundaki karar verme yetkisinin HSYK'ya verildiği ifade edildi.

Kararda, hiçbir kurum veya kişinin, Anayasanın tanıdığı bu yetkiyi aynı nitelikte bir norm ile değiştirmedikçe kullanamayacağı, Anayasanın 159. maddesinin 8. fıkrasını kaldırır nitelikte olan yasal düzenlemenin, Anayasanın 175. maddesi kapsamında değiştirilmesi için gerekli olan sayısal çoğunluk sağlanarak Anayasal değişiklik yapmak yerine yasa ile bu konuda değişiklik yapılmasının doğal hakim ilkesine ve yargının bağımsızlığını düzenleyen Anayasanın 138. maddesine aykırı olduğu öne sürüldü.

Kararda, "Yeni yürürlüğe giren yasanın TBMM tarafından kabul edilip Cumhurbaşkanı tarafından onaylandığını bu durumda özel yetkili mahkemelerin TBMM tarafından kaldırıldığının ortada olduğu ve bunun da Anayasaya aykırılık teşkil ettiği" görüşü dile getirildi. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ile bu mahkemelerde görevli hakim ve savcıların da bir anlamda azledildikleri kaydedilen kararda, bunun görevli hakim ve savcıların da TBMM tarafından azledildikleri anlamına geldiği ve Anayasaya aykırılık durumu teşkil ettiği savunuldu.

"Ergenekon" davasında 15 günlük makul sürenin de gerekçeli karar yazılması için yeterli bir süre olmadığı" bildirilen kararda, bu durumlarla ilgili olarak Anayasa Mahkemesine başvurma kararı alındığı belirtildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 'Anayasaya Aykırılık' İddiasıyla İlgili Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Havza İlçe Başkanlığı İftar Programı Düzenlendi
    10:13 CHP Havza İlçe Başkanlığı İftar Programı Düzenlendi

    CHP Samsun Milletvekili Murat Çam, Havza ilçesinde düzenlenen iftar programında konuşma yaptı. Çam, halkçı belediyecilik ve adaylara destek çağrısı yaparken, Havza Belediye Başkan adayı Ertaş Çoban da halka hizmet sözü verdi. Programa eski milletvekilleri, CHP il ve ilçe başkanları, STK temsilcileri, muhtarlar ve partililer katıldı.

  • Afyonkarahisar'da otomobilin çarptığı motosiklette amca yeğen yaralandı
    10:12 Afyonkarahisar'da otomobilin çarptığı motosiklette amca yeğen yaralandı

    Afyonkarahisar'ın Hocalar ilçesinde, Y.Y. yönetimindeki otomobil ile A.E.'nin kullandığı tescilsiz motosiklet çarpıştı. Kazada sürücü ve 14 yaşındaki yeğeni A.E. yaralandı. Yaralılar ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Jandarma olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Erzincan İl Genel Meclisi Görev Süresi Biten Üyelerle Veda Etti
    10:11 Erzincan İl Genel Meclisi Görev Süresi Biten Üyelerle Veda Etti

    Erzincan İl Genel Meclisi mart ayı olağanüstü toplantısında görev süresi biten meclis üyeleri veda etti. İl Özel Genel Sekreteri Mehmet Emre Canpolat, yapılan çalışmalara ilişkin bilgi vererek meclis üyelerine teşekkür etti.

  • Aydın'da 20 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şüpheli Yakalandı
    10:11 Aydın'da 20 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şüpheli Yakalandı

    Aydın'ın Nazilli ilçesinde çeşitli suçlardan aranan ve hakkında 20 yıl 3 ay hapis cezası bulunan şüpheli, JASAT ekiplerince yakalandı. Nazilli İlçe Jandarma Komutanlığı Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) tarafından aranan şahıs, Dereağzı Mahallesi'nde gözaltına alındı ve tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • TEI, yerli ve milli havacılık motorlarının tip sertifikasyonu için gerekli olan TOO'yu aldı
    10:11 TEI, yerli ve milli havacılık motorlarının tip sertifikasyonu için gerekli olan TOO'yu aldı

    Eskişehir'de kurulu TUSAŞ Motor Sanayi AŞ'nin (TEI), yerli ve milli havacılık motorlarının tip sertifikasyonu için gerekli olan 'Tasarım Organizasyonu Onayı'nı (TOO) almaya hak kazandığı bildirildi. TEI, Türkiye'de sivil havacılık motorları sertifikasyonuna yönelik TOO onayı alan ilk şirket oldu. GÖKBEY Helikopteri'ne güç verecek Türkiye'nin ilk milli helikopter motoru TEI-TS1400'ün uluslararası sivil sertifikasyon süreci de TOO sonrasında tamamlanacak.

  • Denizli'de 3 Katlı Binanın Çatı Katında Yangın Çıktı
    10:10 Denizli'de 3 Katlı Binanın Çatı Katında Yangın Çıktı

    Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde bulunan 3 katlı bir binanın depo olarak kullanılan çatı katında yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri, yoğun çaba sonucu alevleri kontrol altına aldı. Yangında can kaybı yaşanmazken, maddi hasar meydana geldi. Yangının çıkış nedeni ise itfaiye ekipleri tarafından yapılacak olan rapor sonucunda belirlenecek. Soruşturma başlatıldı.

  • Kuşadası Belediye Başkanı Güzelçamlı Mahallesi'ni Ziyaret Etti
    10:09 Kuşadası Belediye Başkanı Güzelçamlı Mahallesi'ni Ziyaret Etti

    Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Güzelçamlı Mahallesi'ni ziyaret ederek mahalle sakinlerinin sorunlarını dinledi ve destek istedi.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Arı Yetiştiricileri Birliği'ni Ziyaret Etti
    10:09 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Arı Yetiştiricileri Birliği'ni Ziyaret Etti

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği'ni ziyaret etti. Seçer, arıcılığın önemine vurgu yaparak, üretici kadınlara ve küçük işletmelere destek verdiklerini belirtti.

  • Afyonkarahisar'da hafif ticari araç takla attı: 4 yaralı
    10:08 Afyonkarahisar'da hafif ticari araç takla attı: 4 yaralı

    Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir hafif ticari araç kontrolden çıkarak takla attı ve şarampole devrildi. Kazada araçta bulunan 4 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine gelen ambulanslarla Emirdağ Devlet Hastanesine kaldırıldı. Kazayla ilgili jandarma tarafından inceleme başlatıldı.

  • Mezitli Belediyesi, Sahil Şeridini Yenileme Projesi Başlattı
    10:08 Mezitli Belediyesi, Sahil Şeridini Yenileme Projesi Başlattı

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan sahil şeridi, tamamen yenilenerek yaya yürüyüş yolu, bisiklet yolu ve peyzaj donatı alanlarıyla donatılacak.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi, 20 bin Aydınlıyı iftar sofralarında buluşturdu
    10:08 Aydın Büyükşehir Belediyesi, 20 bin Aydınlıyı iftar sofralarında buluşturdu

    Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz ve CHP Efeler Belediye Başkan adayı Anıl Yetişkin ile birlikte Umurlu Mahallesi'nde düzenlenen iftar programında vatandaşlarla bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi, 9 ilçede 11 noktada toplam 20 bin Aydınlıyı iftar sofralarında buluşturdu.


Advertisement