İstanbul Aydın Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni - Son Dakika
Güncel

İstanbul Aydın Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, üniversitelerin kendi kaynaklarını yaratması ve artık CEO'lar tarafından yönetilmesi gerektiğini bildirdi.

05.10.2017 14:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, üniversitelerin kendi kaynaklarını yaratması ve artık CEO'lar tarafından yönetilmesi gerektiğini bildirdi.

İAÜ Akademik Yıl Açılış Töreni, Florya Halit Aydın Yerleşkesi'nde yapıldı. Törende konuşan eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, açılışa katılan Başbakan Yardımcısı Bozdağ'ı "Cesur yürek" diye tanımladı.

15 Temmuz'da herkesin ağır bir travma yaşadığının altını çizen Bağış, "O akşam hepimizi çok etkileyen bir şey oldu. Düşman uçaklarının değil, sizlerin vergileriyle satın alınmış, size ait, ordunuza ait uçaklar, sizin Meclisinizi bombalarken bir cesur yürek çıktı o Meclis'in kürsüsünden, 'Bize düşen görev burada ölmektir.' dedi. O cesur yürek burada bizimle. Onun cesaretinin sizlere de örnek olmasını temenni ediyorum." dedi.

İAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, üniversitelerinin yeni çığırlar açtığını ve lokomotif görevi gördüğünü ifade etti. Birçok alanda İAÜ'nün öncülük yaptığını kaydeden Aydın, eğitim kurumlarının insanı insanla yoğuran, şekillendiren yerler olduğunu söyledi.

Üniversitelerin de ilgi alanlarına göre sınıflandırılması gerektiğini belirten Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üniversitelerin en fazla üç sıklet merkezi belirleyip, enerjisini o alana yoğunlaştırması lazım. İstanbul'un kurtuluşuyla beraber 1400'lü yıllarda, 1490'lı yıllarda Beyazıt'ta bir üniversite olduğu rivayet edilir. Ama bir rivayet olsa da hepimiz biliyoruz ki bu topraklarda, bu coğrafyada dünyanın en eski üniversiteleri kurulmuştur ve günümüze kadar müteselsil olarak ulaşmıştır. Peki soru? O zaman dünya sıralamasında kaç üniversitemiz var? Bunu gözardı edemeyiz, buna bahaneler bulamayız. Kaç mucidiniz var, kaç patentiniz var, kaç teknoloji bilişim, dünyanın önde koşturduğu alanlarda bizimle anılan çalışma var? O zaman bir yerde problem var demektir."

"Üniversiteleri CEO'lar yönetmeli"

Türkiye'de üniversite reformuna ihtiyaç olduğunu vurgulayan Aydın, "Üniversitelerin yavaş yavaş kendi kaynaklarını oluşturması gerekiyor. Burada şöyle bir önerimiz var: Üniversitelerin CEO'lar tarafından yönetilmesi lazım." dedi.

Dünyanın her yerinde bu şekilde yürüdüğünü vurgulayan Aydın, Harvard'ın 35 milyar dolar, Yale'in 23 milyar dolar, Berkeley'in 18 milyar dolar, MIT'nin 28 milyar dolar bütçesi olduğunu ve bu paranın yönetilmesi için de insanların çalıştığını kaydetti.

Aydın, "O üniversiteler bu parayı nereden kazanıyorlar? Devlet vermiyor. Bu, üniversiteler arasındaki performansı, rekabeti yükseltecektir, 17 yaşında girip 74 yaşında emekli olmayı önleyecektir." dedi.

İAÜ Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli de üniversitelerinde öğrencilere sadece teorik bilgi aktarmadıklarını söyledi.

Üniversitelerinde 5 bin yabancı öğrenci bulunduğunu kaydeden İzmirli, "Tüm çabamız, mesleki formasyonu tam almış, teknolojiyi özümsemiş, bir yabancı dili meslek hayatında kullanabilen, hepsinden önemlisi küresel dinamikleri kavramış ama milli değerlere sahip çıkan, hukuku kavramış, geçmişi ve bugünüyle barışık, geleceğin aydınlık ufuklarını hisseden, insani değerlere ahlaki değerlere sahip aydınlık gençler yetiştirmektir." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul Aydın Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement