İSTANBUL-BAKAN NEBATİ YENİ EKONOMİ MODELİMİZ İLE BİR ÜST DENGEYE KISA SÜREDE ULAŞACAĞIZ -1 - Son Dakika
Güncel

İSTANBUL-BAKAN NEBATİ YENİ EKONOMİ MODELİMİZ İLE BİR ÜST DENGEYE KISA SÜREDE ULAŞACAĞIZ -1

HAZİNE ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati,Son yirmi yılda gerçekleştirdiğimiz reformların temelinde yükselen yeni ekonomi modelimiz ile bir üst dengeye kısa sürede ulaşacağız. Modelimizin odağında selektif kredi ve destek politikası önemli bir yer tutmaktadır.

29.09.2022 12:40  Güncelleme: 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HAZİNE ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati,

Son yirmi yılda gerçekleştirdiğimiz reformların temelinde yükselen yeni ekonomi modelimiz ile bir üst dengeye kısa sürede ulaşacağız. Modelimizin odağında selektif kredi ve destek politikası önemli bir yer tutmaktadır. Modelin en önemli sacayağı ise Türk lirasına olan güvenin arttırılmasıdır. dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleşen 'Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi', Bakan Nureddin Nebati'nin konuşmasıyla başladı.

Alanında seçkin akademisyenlerin, 12'den fazla ülkeden katılımıyla gerçekleşen zirvede konuşan Bakan Nebati, Dünya ekonomisinin gündeminde ABD-Çin gerilimi ve ticaret savaşları varken başlayan Kovid-19 pandemisi, hem paradigmada hem de uygulamada köklü değişimlerin kapısını aralayan, tarihi bir dönüm noktası olarak ortaya çıkmıştır. Pandeminin, son yirmi yıldır üretim ve ticaret bakımından küresel ekonomide giderek öne çıkan ve özellikle batı dünyasının en önemli tedarik merkezi haline gelen Çin'de ortaya çıkması, küresel tedarik zincirlerinde ve lojistikte ciddi sorunlara yol açmıştır. Batı ekonomileri tedarik anlamında giderek tek merkeze bağımlı olmanın yol açtığı problemlerle yüzleşmek durumunda kalmıştır dedi.

Bakan Nebati, bu süreçte batılı ülkeler için alternatif tedarik merkezleri bulma arayışının da kaçınılmaz bir şekilde gündeme geldiğini belirterek, Tedarik sıkıntısı nedeniyle birçok sektörde yatırım kararlarının seyrinde, küreselden ziyade yerele ve bölgesele dönüş gerçekleşmiştir. Hatta öyle ki dünya üretim ve ticaret haritasında çeşitli kaymalara yol açabilecek değişimlerin yaşanabileceği bir döneme girdiğimiz söylenebilir. Bu dönemde Türkiye stratejik lokasyonu ve sahip olduğu birçok rekabetçi avantajıyla kuşkusuz önemli alternatif tedarikçi ülkelerinden birisi olarak öne çıkmıştır. Yani esasında mevcut krizin ülkemiz üzerinde ortaya çıkardığı fırsatlar, tehlikeden daha ağır basmaktadır diye konuştu.

Bakan Nebati, Son yirmi yılda gerçekleştirdiğimiz reformların temelinde yükselen yeni ekonomi modelimiz ile bir üst dengeye kısa sürede ulaşacağız. Modelimizin odağında selektif kredi ve destek politikası önemli bir yer tutmaktadır. Modelin en önemli sacayağı ise Türk lirasına olan güvenin arttırılmasıdır. Ancak modelin başarısı için maliye politikasının tek başına yeterli olmayacağını, para politikasının da destekleyici şekilde dizayn edilmesi gerektiği de açıktır. Geleneksel anlayışa ters düşen politika çerçevemiz, kimi kesimlerden o önyargılı eleştiriler alsa da özellikle uluslararası akademik ve uygulayıcı ekonomik çevrelerinin ilgisini çekmeye başlamıştır. Nitekim ülkemiz gerçeklerine göre dizayn edilen sürdürülebilir büyüme odaklı modelimizin, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat tarafında beklediğimiz sonuçları verdiğine hepimiz şahitlik ediyoruz ifadelerini kullandı.

RAKAMLARI PAYLAŞTI

Bakan Nebati konuşmasında Türkiye'nin büyüme rakamlarını da paylaşarak, Dünya Bankası verilerine göre, dünya ekonomisinin yüzde 3,3 daraldığı, OECD ülkelerinin yüzde 4,5 ve AB ülkelerinin yüzde 6 küçüldüğü 2020 yılında, Türkiye ekonomisi yüzde 1,8'lik büyümeyi başarmıştır. 2021 yılında ise ekonomimiz yüzde 10,4 ile AB ve OECD ülkeleri gibi birçok yüksek gelirli ülkelerimiz büyüme oranlarının neredeyse iki katından daha fazla bir oranda büyümüştür. Bugün arz kaynaklı enflasyonu ortodoks para politikaları ile çözmeye çalışan birçok gelişmekte olan ülkenin resesyona girdiği veya resesyon endişesine kapıldığına tanıklık ediyoruz. Buna karşın Türkiye ekonomisi yüksek büyüme performansını 2022'de de ve ilk iki çeyreğinde de sürdürmeye devam etmiştir. Nitekim bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,5 ve ikinci çeyreğinde ise yüzde 7,6 bir büyüme oranını yakalayan Türkiye, salgın öncesi dönemden bugüne G-20 ülkeleri içinde en iyi performans gösteren ülkelerden birisi konumundadır. Pandeminin etkisi ile 2020 yılında azalan ihracatımız, 2021 yılında yüzde 32,8 artarak dünya ortalamasının hayli üzerine çıkmıştır dedi.

CARİ DENGEMİZDE KAÇINILMAZ OLARAK BİR MİKTAR BOZULMAYA YOL AÇMIŞTIR

Konuşmasında Rusya- Ukrayna savaşına değinen Bakan Nebati, Son 2 yıldan bu yana, özellikle Rusya-Ukrayna savaşı enerji başta olmak üzere emtia fiyatlarında gerçekleşen dramatik artışlar, enerji ithalatçısı bir ülke olarak cari dengemizde kaçınılmaz olarak bir miktar bozulmaya yol açmıştır. Fakat bunun geçici olduğuna ve enerji fiyatlarının düşmesiyle birlikte bu taraftaki iyileşmenin devam edeceğine inanıyoruz dedi.

Bakan Nebati, Türkiye'nin gerçeklerine uygun bir şekilde politikalar üreteceklerini açıkladıklarında, başta içeride ve uluslararası alanda kıyametler koptuğunu ifade ederek, Ülkemizin özgür koşulları söz konusuyken ve heterodoks iktisada dair zengin bir literatür varken hatta ve hatta tüm küresel sarsıntılara rağmen ülkemiz bir çok alanda olumlu gelişmeler kaydederken, çeşitli çevrelerce ekonomi modelimizin insafsızca ve adeta ideolojik bir saplantıya varırcasına eleştirilmesini şaşkınlıkla karşıladığımızı da belirtmek istiyorum. Hepimiz biliyoruz ki tüm ülkelere uygulanacak genel geçer bir politika seti söz konusu değildir. İşte tam bu noktada bir şey söylüyoruz. Türkiye birilerinin dayattığı anlayışla hareket etmek zorunda değildir şeklinde konuştu.

HAZİNE VE MALİYE AKADEMİSİ KURULACAK

Konuşmasında bakanlık bünyesinde yeni kurulacak olan akademiyle ilgili detayları paylaşan Bakan Nebati, Reform ve gelişim dinamiğini sürekli kılacağına inandığımız Hazine ve Maliye Akademisi Başkanlığını kuruyoruz. Hazine ve Maliye Akademisi'nde gerçekleştirilecek araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla, bir yandan bilgi üretimi güçlü bir şekilde yapılırken, bir yandan da kamu kurumu, üniversiteler, özel sektör ve STK'larla birlikte gerçekleştirilecek projelerle ulusal ve uluslararası düzeyde bilgi ve deneyim paylaşımına daha fazla imkan sağlayacağız. Akademinin nitelikli insan kaynağı geliştirmemiz yönünde önemli bir rol üstlenmesinin yanında, ekonomi, finans ve mali politikalarımızın planlanması ve uygulanması bakımından değerli katkılar sunacağına inancım tamdır dedi.

Açılış konuşmasının ardından Bakan Nebati katılımcı akademisyen ve ekonomistlere plaket vererek, hatıra fotoğrafı çektirdi.

İSTANBUL-BAKAN NEBATİ YENİ EKONOMİ MODELİMİZ İLE BİR ÜST DENGEYE KISA SÜREDE ULAŞACAĞIZ -1
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İSTANBUL-BAKAN NEBATİ YENİ EKONOMİ MODELİMİZ İLE BİR ÜST DENGEYE KISA SÜREDE ULAŞACAĞIZ -1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı
    01:20 Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı.

  • Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'
    01:15 Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk'ta düzenlenen mitingde projelerini anlatarak heyecanını İzmir halkıyla paylaştı.

  • Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım
    01:13 Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, sandık güvenliğine dikkati çekerek "Onlar Cumhurbaşkanlığı seçiminde de 'Kazandık, aramızda kalsın öndeyiz, kazanıyoruz.

  • Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın
    01:11 Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi Sanayi Caddesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, elektrik kontağından kaynaklandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmaları yapıldı.

  • Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu
    01:09 Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu. Ceset, kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırıldı. Olayın faillerini yakalamak için geniş çaplı çalışma başlatıldı.

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu
    00:51 Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu

    Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç'taki Kızılay Yaşam Merkezi'nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti.

  • Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı
    00:51 Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde Uğurevler Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Tartışmanın büyümesi üzerine kimliği belirlenemeyen şüpheli ya da şüpheliler tarafından tüfekle ateş açıldı ve E.Y, B.Y. ve F.S. yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralılar Kayseri Devlet Hastanesine kaldırıldı. Polis, kaçan zanlıları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı
    00:48 Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı

    Burdur'da köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda 1 kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı hastaneye kaldırılırken, polis ve jandarma ekipleri şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü
    00:47 Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebi olarak elektrik kontağı gösterildi. İtfaiye ekipleri yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmalarına başladı.


Advertisement