İstanbul: Chp İzmir Milletvekili Karademir, Tapu Kayıt Çalışmalarını Meclis Gündemine Taşıdı - Son Dakika
Güncel

İstanbul: Chp İzmir Milletvekili Karademir, Tapu Kayıt Çalışmalarını Meclis Gündemine Taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, kadastro çalışmaları sırasında tapu kayıtlarına uyulmadığı, kadın mirasçılardan erkekler lehine hak kaçırıldığı ve Alevi vatandaşların yaşadığı köylerde ihale şartnamesine uygun davranılmadığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

30.05.2006 12:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, kadastro çalışmaları sırasında tapu kayıtlarına uyulmadığı, kadın mirasçılardan erkekler lehine hak kaçırıldığı ve Alevi vatandaşların yaşadığı köylerde ihale şartnamesine uygun davranılmadığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak'ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi. Karademir soru önergesinde, kadastro bilgilerinin güvenilir olması ve güncel tutulmasının, taşınmaz mülkiyetine sağlıklı devlet güvencesi vermenin eş değer olduğunu hatırlatarak, kadastro bilgilerinin güvenirliği sağlanamamış ya da zaman içinde kaybolmuşsa, taşınmaz mülkiyetinde devlet güvencesinin teknik yönden zaafa düştüğü anlamına geleceğini ifade ette. Karademir, kadastro planlarının ilk alımlarındaki durumlarıyla tekrar araziye uygulanma kabiliyetlerinin korunması gerektiğini belirterek, Türkiye kadastrosunun, 70 yılda ürettiği verilerinin yaklaşık yüzde 60'ını yenilemek ve verilerini, mekansal bilgi sisteminin gerektirdiği sistemde tanımlamak ve hukuken geçerli biçime kavuşturmak zorunluluğu bulunduğuna dikkat çekti. Bu anlamda, Kadastro'nun, "ne pahasına olursa olsun bitirilmesi gerektiği" anlayışıyla yürütülmesinin doğru bir uygulama olmadığını vurguladı.

Karademir, kadastronun bu hassa durumuna karşılık, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün (TKGM) ihale usulüyle yaptığı Kadastro çalışmalarında, gerekli özenin gösterilmediği, idarenin, ihale şartnamesinin ihlal edilmesine göz yumduğu, yaşanan bu ihlallerin, yapılan çalışmaları ve mülkiyet sorununu daha karmaşık hale getirdiği yönünde şikayetlerin geldiğini kaydetti. Karademir, bu bilgiler doğrultusunda Bayındırlık ve İskan Bakanı Özak'ın cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"TKGM'nün ihale ettiği köy sayısı nedir? İdarenin, ihale şartnamesinin ihlal edilmesine göz yumduğu, arazi çalışmaları yapılmadan hak ediş düzenlendiği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Arazi çalışmaları yapılmadan hak ediş düzenlendiği tespit edilen köy var mıdır? Bu köylerin isimleri ve bölgeleri nedir? Kadastro Müdürlükleri'nce, Teknisyen ve Kontrol memurlarına, yüklenici firmaların işlerini yapması yada mevzuat yönünden detaya girmeden ve fazla inceleme yapılmadan işlerin hızlandırılması yönünde baskı yapılmış mıdır? İhale edilen işlerin bir an önce bitirilmesi amacıyla, ihale şartnamelerinde belirlenen şartlarlara dikkat edilmediği, dolayısıyla 'kontrol mekanizması'nın çalıştırılmadığı iddiaları doğru mudur? Kadastro çalışmaları sırasında çıkarılan 1937 yılına ait vergi kayıtlarının sayısı kaçtır? Bunların uygulanma oranı nedir? Kadastro çalışmaları sırasında çıkarılan 1981 ve öncesine ait vergi kayıtlarının sayısı ve uygulanma oranı nedir? Yapılan kadastro tespitlerinin ne kadarı 3402 sayılı yasanın 14. maddesine göre yapılmaktadır? Bu tespitlerin oranı nedir? Devletin güvencesi anlamına gelen, Osmanlıdan beri tedavülde olan ve yaşamını sürdüren tapu kayıtlarının, tescil krokisi olan ve mahkeme kararıyla alınmış olan tapu kayıtlarının çeşitli bahanelerle uygulanmadığı iddia edilmektedir. Bu iddiaların, ihale edilen işlerin bir an önce bitirilmesi gerekçesiyle görmezden gelindiği iddiaları ile bir ilgisi var mıdır?Kadastro tespitlerinde kadınlar adına yapılan tespitlerin oranı nedir? Yapılan tespitlerde, tapu kayıtlarının uygulanmadığı ve kadın mirasçılarda erkekler lehine hak kaçırmaların, AK Parti iktidarının kadına bakış politikasından kaynaklandığı iddiaları ile bir ilgisi var mıdır? Alevi-Bektaşi inancına sahip vatandaşlarımızın yaşadığı köylerde yapılan çalışmalarda, ihale şartnamesine uygun davranılmadığı ayrıca, kimi çalışanlar tarafından 'Bırakın yanlışta olsa boş verin, mahkemede çözsünler' denildiği bilgisi edinilmiştir. Bakanlığınıza yansıyan bu tür şikayetler ve yapılan kadastro çalışmalarının yanlışlığı iddiasıyla bakanlığınıza intikal eden başvurular var mıdır? Varsa, bu konuda ne gibi bir işlem gerçekleştirilmiştir? İhale edilen ve sonlandırılan Kadastro çalışmaları nedeniyle, mahkemeye intikal etmiş dava var mıdır? Varsa, hangi il, köy ve sayıları nedir?"

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İstanbul: Chp İzmir Milletvekili Karademir, Tapu Kayıt Çalışmalarını Meclis Gündemine Taşıdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement