İstanbul Coğrafi İşaret Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

İstanbul Coğrafi İşaret Zirvesi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Veysel Yayan, bakanlık olarak, Türkiye'de daha çok ürünün coğrafi işaret alarak dünyaya yayılmasının, üreticilerin desteklenmesinin ve kırsal kalkınmanın arkasında olduklarını bildirdi.

27.04.2018 13:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Veysel Yayan, bakanlık olarak, Türkiye'de daha çok ürünün coğrafi işaret alarak dünyaya yayılmasının, üreticilerin desteklenmesinin ve kırsal kalkınmanın arkasında olduklarını bildirdi.

Yayan, Metro Türkiye'nin ev sahipliğinde Türk Patent ve Marka Kurumu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş ortaklığıyla gerçekleştirilen İstanbul Coğrafi İşaret Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünler bakımından çok zengin olduğunu ifade etti.

Gelinen noktada Metro ve tüm iş ortaklarıyla birlikte 337 ürünün coğrafi işaretli olarak tescillendiğini belirten Yayan, "422 ürün ise tescil alma aşamasında bulunuyor. Biz Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, Türkiye'de daha çok ürünün coğrafi işaret alarak dünyaya yayılmasının, üreticilerin desteklenmesinin ve kırsal kalkınmanın arkasındayız." dedi.

"Dünyada 10 bin adet coğrafi işaret tescilli ürün bulunuyor"

Metro Global Yürütme Kurulu Üyesi Kubilay Özerkan da İstanbul'da ilk kez düzenlenen Coğrafi İşaret Zirvesi'ne ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak, bir tarafta medeniyetler beşiği bir coğrafya, diğer taraftan binlerce yıldır birikerek zenginleşmiş köklü bir mutfak kültürünün zengin bir mirasçısı konumundayız. İşte bu noktada, tüm özelliklerini üretildiği coğrafyadan alan, o yörenin havası, suyu, toprağı, üretim yöntemi, el emeği ile özdeşleşen coğrafi işaretli ürünlerimiz büyük önem arz ediyor.

Metro olarak, Türk mutfağına ve değerlerine sahip çıkma vizyonuyla ilerliyoruz. İnanıyoruz ki, bizi biz yapan bu değerlerdir. Bu ülkenin değerlerine sahip çıkmak demek, geçmişine olduğu kadar geleceğine de sahip çıkmak demek. Biz bu zenginliğe sahip çıkıp yaşatırsak globalleşmeyi kendi lehimize çevireceğiz ve hikayemiz dünyada ses getirecek, yer bulacaktır."

Dünya Ticaret Örgütü araştırmalarına göre, dünyada 10 bin adet coğrafi işaret tescilli ürün bulunduğunu bildiren Özerkan, "Sadece Türkiye'nin potansiyeli 2 bin 500. Şu anda coğrafi işaret tescilli ürün sayımız 337. Bu bize aslında yerel değerlerimizin ne kadar çabuk ve güçlü bir ekonomik değere dönüşebileceğini gösteriyor. Perakendeci olarak, tedarik zincirinin tam ortasında yer alan konumumuzla üretici ve son tüketici arasında kendimizi köprü olarak görüyor, kendimizi sorumlu hissediyoruz. Yerel ürünler konusunda üreticileri bilinçlendiriyor, tohum nasıl saklanır, nasıl doğru hasat yapılır gibi konularda eğitimler veriyor, kalite standartlarını yukarı taşıyoruz." şeklinde konuştu.

"Katma değeri yüksek coğrafi işaretler, ülkeler için önemli bir zenginleşme aracı"

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ise katma değeri yüksek coğrafi işaretlerin, ülkeler için önemli bir zenginleşme aracı olduğunu ifade ederek, medeniyetler beşiği olan Türkiye'nin, bu alanda sahip olduğu zenginliği hem ulusal hem uluslararası alanda kalkınma atılımına dönüştürmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş, coğrafi işaretin daha kıymetli bir ürün olduğunu belirterek, "Avrupa'da bir ürüne coğrafi işaret tescili alındığında bir anda fiyatı yüzde 20 ila yüzde 50 arasında artıyor. Ama sorun sadece para kazanmakta değil. Ecdadımızın, atalarımızın bıraktığı mirasa sahip çıkmak da bizim görevimiz. Dedelerimizin tattığı lezzetleri, kullandığı ürünleri torunlarımıza aynı kalitede sunmamız lazım." diye konuştu.

Metro Türkiye, 2011 yılında başlattığı "Coğrafi İşaretli Ürün" projesiyle hem kırsal kalkınmaya ve sürdürülebilir tarıma destek oluyor hem de yerel ürün tedarikçilerini destekleyerek unutulmaya yüz tutmuş ürünleri tekrar gün ışığına çıkarmayı hedefliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İstanbul Coğrafi İşaret Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.


Advertisement