İstanbul'da Çevik Kuvveti İşgal Girişimi Davası - Son Dakika
Güncel

İstanbul'da Çevik Kuvveti İşgal Girişimi Davası

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Bayrampaşa'daki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünü işgal etmeye çalıştıkları ve bu sırada 1 kişinin ölümü, 15 kişinin de yaralanmasına neden oldukları gerekçesiyle 18'i tutuklu 58...

07.04.2017 18:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Bayrampaşa'daki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünü işgal etmeye çalıştıkları ve bu sırada 1 kişinin ölümü, 15 kişinin de yaralanmasına neden oldukları gerekçesiyle 18'i tutuklu 58 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşması başladı.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yapılan binadaki salonda görülen duruşmada, savunma yapan tutuklu sanıklardan uzman erbaş Ercan Şen, üstlerinin kendisine, İstanbul'da terör eylemi beklendiği yönünde bilgiler verdiğini öne sürdü. Şen, 3. Kolordu Komutanlığı'ndan kendisine gelen mesajı okuduğunda ise kışlada yapılan hazırlıkları garipsemediğini söyledi.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Şen, "FETÖ üyesi değilim. Eylemlerimden anlaşılacağı üzere darbe amacıyla hareket etmedim, kimseye de bu doğrultuda emir vermedim. Bomba yüklü araca müdahale edeceğiz diye kışladan çıkarıldık. Kahraman olacağız diye, herkeste bir coşku vardı. Mağdurum, buna sebep olanlardan şikayetçiyim." dedi.

Söz alan tutuklu sanıklardan Yücel Üstün de 17 yıldır uzman çavuş olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) görev yaptığını anlatarak, "Bayrampaşa Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne gittiğimizde Yusuf Sari'nin polislere 'binayı boşaltın, silahlarınızın teslim edin…' dediğini duydum. Askerlere, silahlarını doldurmaları yönünde emir verdiğini, hatırlamıyorum, böyle bir emir duymadım."diye konuştu.

"Çiğ tavuk yedim"

Savunmasını tamamlayan tutuklu sanıklardan Mehmet Ali Çelikkaya, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, iki kez sulh ceza hakimliğinde, bir kez de soruşturma savcısına ifade verdiğini belirterek, serbest bırakıldığını söyledi.

Darbe saikiyle hareket etmediğini anlatan Çelikkaya, iyi eğitimli bir asker olduğunu savunarak, "Çevik kuvvete vardığımızda Yusuf Sari, polislerle konuşuyordu. 'Amiriniz gelsin' diyordu. İddianameden ismini öğrendiğim kadarıyla Kayahan müdür gelmiş. Yusuf Sari'nin 'Sıkıyönetim ilan edildi" dediğini duydum. Polis de 'Bizimle mi çatışacaksınız' dedi. O da 'Hayır. Güneydoğu'da biz birlikte çatıştık' diye cevap verdi. Vurulma anına şahit olmadım. Askerlerimi topladım ve onlara ateş etmemeleri yönünde emir verdim."

Çelikkaya, Çengelköy ve Boğaz Köprüsü'nde (15 Temmuz Şehitler Köprüsü) yaşanan olaylara atıfta bulunarak, "Eğer ki çevik kuvvetin önünde böyle vahim olay yaşanmadıysa çabalarım sayesindedir." iddiasında bulundu.

Mahkeme başkanı Hulusi Pur'un, "Madem bu kadar iyi askersin, komutanın emir verse burayı tarar mısın?" sorusuna Çelikkaya, "Efendim ben özel askeri eğitim aldım. Bir emirle çiğ tavuk yedim. Emirle kafamıza silahı dayayarak tetik düşürdük. Sorduğunuz soruya gelince, 15 Temmuz öncesini düşünerek bunun bir terör eylemi olduğunu söylerseniz evet tarardım. Çünkü ben böyle eğitim aldım, fakat başımdaki komutan güven vermiyor ki. O yüzden çevik kuvvetin önündeki eylemlerim farklıydı." diye cevap verdi.

Bu sırada mahkeme heyeti başkanı Hulusi Pur, duruşmada üç tutuklu sanığın ( Kadir Yıldız, Yusuf Sari ve Burak Koç) savunmalarının tamamlanamayacağını belirterek, duruşma savcısından mütalaasını istedi.

Duruşma savcısı, sanık savunmalarının tamamlanmamış olduğunu belirterek, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

Duruşmaya, sanık avukatlarının tahliye ve mütalaaya karşı beyanlarının alınması için ara verildi.

Salı günü başlayan duruşmada, şu ana kadar 15'i tutuklu 55 sanık, mahkemede savunmasını tamamladı.?

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul'da Çevik Kuvveti İşgal Girişimi Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement