İstanbul'da Günlük Elektrik Tüketimi Bayramda Yüzde 45 Düştü - Son Dakika
Ekonomi

İstanbul'da Günlük Elektrik Tüketimi Bayramda Yüzde 45 Düştü

İstanbul\'da Günlük Elektrik Tüketimi Bayramda Yüzde 45 Düştü

KURBAN Bayramı'nda İstanbullular tatil yerlerine akın edince mega kentte elektrik tüketiminde de ciddi düşüşler gözlendi.

29.08.2018 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KURBAN Bayramı'nda İstanbullular tatil yerlerine akın edince mega kentte elektrik tüketiminde de ciddi düşüşler gözlendi. Ağustos ayının normal günlerine göre bayram boyunca ortalama günlük elektrik tüketimi yüzde 45 geriledi.

Kurban Bayramı'nın haftanın ilk günlerine denk gelmesiyle tatil süresi 9 güne kadar uzayınca bu yıl İstanbul boşaldı. Mega kentte yaşayanların akraba ziyareti ve tatil için İstanbul dışına çıkmasının etkisiyle elektrik tüketiminde bayram süresince büyük düşüşler gözlendi. İstanbul Avrupa Yakası'nda 5 milyondan fazla aboneye elektrik dağıtım hizmeti veren Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (BEDAŞ) verilerine göre ağustos ayında ortalama günlük elektrik tüketimi 89 bin 522 MWh düzeyinde iken Kurban Bayramı'nda bu rakam yüzde 45'lere varan oranda düşerek günlük 49 bin 771 MWh seviyelerine geriledi. Arife günü de dahil 20-24 Ağustos tarihleri arasında İstanbul Avrupa Yakası'nda toplam elektrik tüketimi 254 bin 943 MWh olarak gerçekleşti.

ŞİŞLİ'DE TÜKETİM YÜZDE 75 DÜŞTÜ

İlçe bazında bakıldığında bayram boyunca mesken abonelerinin ağırlıkta olduğu Şişli'de tüketim yüzde 75 oranında gerilerken, Yenibosna'da düşüş yüzde 61'i buldu. Bu rakamlar da söz konusu ilçelerdeki mesken abonelerinin uzun bayram tatilini, il dışında geçirmeyi tercih ettiklerinin işaretini verdi. BEDAŞ'ın sanayi abonelerinin yoğun olduğu İkitelli ve Beylikdüzü'nde ise bayram boyunca elektrik tüketimi yüzde 50'nin üzerinde geriledi. Bayram nedeniyle üretime ara veren sanayicilerin talebinin azalması ile birlikte sadece bu iki ilçenin toplam yüzde 45'lik düşüşe etkisi yüzde 12 gibi yüksek bir oranı buldu.

2017 YILINA GÖRE ARTIŞ VAR

Her ne kadar ağustos ayı ortalamalarına göre bayram süresince tüketimde büyük düşüşler yaşansa da geçen yıl 31 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasına kutlanan Kurban Bayramı tarihleri ile kıyaslandığında ise tüketimde yüzde 10,7'lik bir artış yaşandığı gözlendi. 2017 yılı Kurban Bayramı'nda İstanbul Avrupa Yakası'nda elektrik tüketimi 230 bin 201 MWh seviyesinde gerçekleşmişti. Söz konusu artışta bu yıl Kurban Bayramı'nın ağustos ayının ortasına gelmesi gibi mevsimsel etkilerin yanı sıra bazı işletmelerin hafta içine gelen bayram boyunca üretime ara vermeden devam etmesi etkili oldu.

BEDAŞ EKİPLERİ HAZIR BEKLETİLDİ

BEDAŞ bayram sürecince arıza bakım ve onarım için  194 kişilik ekip yerüstü, 61 kişilik ekip de yeraltı ve kablo arıza tespiti için görevlendirildi. 85 araç her vardiyada aktif olarak kullanılırken ayrıca 85 araç her an müdahaleye hazır olarak bekletildi. BEDAŞ Genel Müdürlüğü ile bölge müdürlüklerinde vardiyalı arıza personelleri dışında koordinasyon ve acil durumlarda müdahale ve raporlama için 24 saat esaslı nöbetçi amirler bulunduruldu. Arızalara uzaktan müdahaleye imkan tanıyan SCADA ana kontrol merkezinde ise 7 ekip her gün görev aldı.

- İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi İstanbul'da Günlük Elektrik Tüketimi Bayramda Yüzde 45 Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement