İstanbul'da Her Şeyi Her Yerde Yapabiliyorsunuz" - Son Dakika
Ekonomi

İstanbul'da Her Şeyi Her Yerde Yapabiliyorsunuz"

Medipol Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin, "Barcelona lokasyon tanımlarını süratle yaparken İstanbul geride kalmamalı. İstanbul'da her şeyi her yerde yapabiliyorsunuz. Lokasyon tanımlarını yapmamız lazım." dedi.

08.06.2016 13:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Medipol Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin, "Barcelona lokasyon tanımlarını süratle yaparken İstanbul geride kalmamalı. İstanbul'da her şeyi her yerde yapabiliyorsunuz. Lokasyon tanımlarını yapmamız lazım." dedi.

Alkin "Yeşil Rapido 2. Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı"nda, Beyaz Saray'ın 1999 yılında yaptırdığı büyük ölçekli bir araştırmaya göre, 21. yüzyılın ekonomik açıdan tüm dünya için son derece sıkıntılı geçeceğini anımsattı.

Dünya ekonomisinin şu anda hem terörizm hem de küresel finans krizinin artçı sarsıntılarıyla mücadele ettiğini anlatan Alkin, göç konusuna ve göçün getirdiği insanlık trajedisine değindi.

Yapılan bir araştırmaya göre, Amerikalıların kişi başı tükettiği ham maddenin günde 88 kilo, Avrupalıların ise 43 kilo olduğunu belirten Alkin, "Amerikalıların günde 88 kilo tükettiği bir dünyada eğer herkes Amerikalılar kadar ham madde tüketmeye kalkarsa dünyada sadece 1,4 milyar insanın yaşaması gerekiyor. Bu da şöyle bir sonucu beraberinde getiriyor; Çinliler bir gün eğer Amerikalılar kadar ham madde tüketmeye kalkarsa dünyada Çinlilerden başka kimsenin yaşamaması gerekiyor. Bu yönüyle bakıldığı zaman sürdürülebilirlik kültürünü oluşturmak, geliştirmek ve bu anlamda dünyada ABD başta olmak üzere çok ciddi ham madde tüketen ekonomileri daha az tüketmeye ikna etmek önemli." diye konuştu.

Sürdürülebilir geleceğin sürdürülebilir büyüme ve yeşil büyümeyle doğrudan bağlantılı konular olduğunu ifade eden Alkin, rekabet içindeki global şehirler arasında İstanbul'un hala kentsel anlamda katma değer tanımlarını yapamadığını belirtti.

"İstanbul'da lokasyon tanımlarını yapmamız lazım"

Alkin, sürdürülebilirlik kültürünü geliştirmek için şehirleri dönüştürmek gerektiğini belirterek, Dünya Bankası araştırmasına göre 21. yüzyılda ülke ekonomilerinden ziyade 30 seçkin şehrin dünya ekonomisini yöneteceğini söyledi.

Alkin şöyle devam etti:

"Dünya ekonomisini yönetecek şehirler arasında İstanbul'un yer almasını sağlamamız lazım. Bunu gerçekleştirebilmemiz için İstanbul'un lokasyon tanımlarını yapmış olmamız gerekiyor. Şu an İstanbul'la ilgili en büyük problemimiz lokasyon tanımlarının yapılamaması. Barselona lokasyon tanımlarını süratle yaparken İstanbul geride kalmamalı. Lokasyon tanımlarını yapmamız lazım. İstanbul'da her şeyi her yerde yapabiliyorsunuz.

Oysa şehrin 20 yıl öncesinden başlayarak, lokasyon tanımlarının olması gerekirdi. İstanbul'un neresinde ticaret yapılacak, neresinde sanayi üretimi yapılacak neresinde yüksek nitelikte hizmetler sektörü faaliyet gösterecek, İstanbul'un neresinde normal yaşam yürüyecek bunların lokasyon anlamında tanımlarının yapılması gerekiyordu. Bu tanımlar maalesef eksik olduğundan dolayı İstanbul'da inanılmaz bir mobilite var. Bu mobilite bir yandan iyi gibi gözüküyor ama bir yandan da kilometre olarak baktığımız zaman şehirde bir noktadan bir noktaya mobilitenin bu kadar yüksek olmasının bazı ciddi sorunlara sebep olduğunu da bu anlamda gözlemlemekteyiz.

Şehirlerin büyük bir kısmı önümüzdeki dönemde kendilerini bu anlamda iyileştirmeye devam ediyor. Mesela Barcelona'nın da benzer sorunları yaşayan bir şehir olması nedeniyle açıklamalardan yararlanarak şimdi lokasyon tanımlarını ciddi manada yapma gayreti içerisinde olduğunu gözlemliyorum."

"Hedefimiz 2020 yılında bu mahalleyi yaratıcılığın merkezi haline getirmek"

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Kurucu Başkanı ve Krea Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal ise kentsel dönüşümde dikey dönüşümden ziyade yatay dönüşümün uygulanabilmesi için yaptırım etkisi kuvvetli yasal altyapının sağlanması gerektiğini söyledi.

Yatay dönüşümü önceleyen sürdürülebilir kentsel dönüşüm projelerinin hak sahipleri açısından karlı bulunmadığını ifade eden Kodal, mahalle bazında dönüşümlerin İstanbul'daki kent dokusunu çağdaş niteliğe kavuşturabileceğini kaydetti.

Yeni nesil kentsel dönüşümde duvarları yüksek, küçük küçük yapılar halinde yaşam merkezlerinin görüldüğünü aktaran Kodal, Tomtom Mahallesi kentsel dönüşümünü örnek gösterdi. Kodal bölgeye ilişkin şunları söyledi:

"Tomtom Mahallesine yatırım yapmaya başladığımızda fark ettik ki tasarımla ilgili çok mekan var, sanat galerisi var. Cihangir ve Çukurcuma'da çok sayıda antikacı var. Antikacılarla beraber o bölgeye inanılmaz tasarımcılar gelmiş. Ahşaptan oyulmuş kartvizitlik üreten bir küçük mağazadan tutun yeni nesil aksesuar ve mobilya tasarımı yapan mağazalar var. Bin liraya yastık satan bir dükkan var mesela. 'Kime satıyorsunuz bunu?' dediğinizde 'Galataport'a kruvaziyerler geldiğinde Amerikalılar gelip en çok bu yastıkları alıyorlar.' diyor satıcı.

Biz mahallemizi keşfettiğimizde dedik ki, bizim projemiz kesinlikle sadece konut işi değil. Biz bir mahalle projesi yapacağız ama mahallede olmayan bir şeyi getirmeyeceğiz. Bu mahallenin özünde ne var? Yaratıcılık var, sanat var, ticaret var ve dedik ki binaları tek tek dönüştüreceğimize bütün bir mahalleyi dönüştürmeye çalışacağız. Hedefimiz 2020 yılında bu mahalleyi yaratıcılığın merkezi haline getirmek."

"Yeşil binaların iç hava kalitesi yüksek"

Erke Sürdürülebilir Bina Tasarım Danışmanlık Kurucu Ortağı Cemil Yaman da LEED sertifikalı yeşil binaların inşaat sırasındaki kirlilik ve enerji tüketimi konusunda çevreci olduğunu kaydetti.

Türkiye'de toplam 191 sertifikalı LEED uzmanı bulunduğunu belirten Yaman, "Yeşil binalar konusunda yeterince uzman bulunmuyor. Mimar ve mühendisleri bu alanda çalışmaya davet ediyorum." dedi.

İşletmelerin normal binalar yerine yeşil binaları tercih etmesi halinde işletme maliyetlerine yüzde 9, bina değerinin artmasına yüzde 7,5 katkı sağladığını dile getiren Yaman, şirketlerin yeşil binalarla iç hava kalitesi daha yüksek yapılar elde ettiğini söyledi.

Siemens Gebze Tesisinde yüzde 30 enerji tasarrufu sağlandığını aktaran Yaman, "Torium AVM'de müşteri bizden sadece LEED Sertifikası istedi ama ek hiçbir maliyet olmadan LEED altın sertifikasını aldık. Müşteri için de sürpriz oldu." bilgilerini verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İstanbul'da Her Şeyi Her Yerde Yapabiliyorsunuz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement