İstanbul'da Kültür-sanat - Son Dakika
Yerel

İstanbul'da Kültür-sanat

Efsanevi İngiliz folk punk grubu Levellers, adlarını dünyaya duyuran "Levelling the Land" albümünün 20.yıl dönümü için çıktıkları turne kapsamında 19 Kasım Cumartesi günü İstanbul'da bir konser verecek.

17.11.2011 10:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Efsanevi İngiliz folk punk grubu Levellers, adlarını dünyaya duyuran "Levelling the Land" albümünün 20. yıl dönümü için çıktıkları turne kapsamında 19 Kasım Cumartesi günü İstanbul'da bir konser verecek.

Türkiye'ye ilk kez gelecek olan Levellers, Ghetto'da sahne alacak. 2011 turnesinde, yayınlandığı 1991 yılında, dönemin alternatif rock kulvarının yol haritasını çizen, hatta değiştiren albümlerden biri olan Levelling The Land'in 20. yaşı şerefine bu albümü tamamıyla çalıyor.

Albümün unutulmaz klasikleri One Way, 15 Years, Far From Home, The Game, Liberty Song, Sell Out, Another Man's Cause, Riverflow, Boatman ve Battle Of The Beanfield şarkılarına ek olarak, grubun 23 yıllık tarihindeki sayısız hit şarkı da konserde yer alıyor.

Cheikha Rimitti ve Ümmü Gülsüm gibi divaların geleneksel müziğinden, çöl Rock'n Roll'unun büyük Malilisi Ali Farka Toure'nun Blues'undan ve Ismael Lo'nun halk müziğinden etkilenen Hindi Zahra, 18 Kasım'da Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda sevenleriyle buluşacak.

Sanatçı, 2005 yılında 50'den fazla şarkı yazarak, prodüksiyonunu ve aranjmanını kendisinin yaptığı ve içerisinde 11 şarkının yer aldığı "Handmade" albümünü yaptı.

Taverna müziğinin önemli isimlerinden Nejat Alp, müzikle iç içe geçen 40 yılını, yarın Olimpia Event Hall'de sevilen şarkılarını seslendirerek kutlayacak.

Bugüne kadar 52 albüme imza atan. Avustralya'dan Amerika'ya, Afrika'dan Asya'ya, Avrupa'nın her yerinde yüzlerce konser verdı sanatçı, 80'li, 90'lı yıllardan günümüze kadar gelen ve hala ilk günkü gibi sevilen şarkılarını sevenleri için söyleyecek.

Karadeniz müziğini evrensel tınılarla besleyen Volkan Konak, yarın İSOV Meslek Eğitim Kompleksi'nde sevenleriyle buluşacak.

1993 tarihli ilk albümü "Efulim"den bu yana toplam 3 albüm ve 50 bestesiyle tüm Türkiye'nin beğenisini kazanan usta sanatçı, çeşitli vakıf, dernek ve dergiler tarafından verilen "Yılın Sanatçısı" ve "Yılın En İyi Müzik Sanatçısı" gibi unvanlara layık görüldü.

Yeteneği küçük yaşta keşfedilen ve 7 yaşındayken Ferenc Liszt Muzik Akademisi'nin organize ettiği "Özel Yetenekli Çocuklar Sınıf"ına kabul edilen acar piyanist Adrienne Hauser, 19 Kasım'da Akbank Sanat'ta bir konser verecek.

Türk sanat müziğinin dev ismi Emel Sayın "Başrolde Emel Sayın" adlı alaturka bir gösteri programıyla doğum günü olan 19 Kasım'da Bostancı Gösteri Merkezi'nde sevenlerinin karşısına çıkacak.

"Başrolde Emel Sayın" konserlerinin sahnesi iki bölümden oluşacak. Emel Sayın ilk bölümde kırk kişilik dev bir koroyla hem kendi hitlerini hem de şimdiye kadar kendisinden hiç beklemediğimiz şarkıları seslendirecek.

Sanatçı, konserin ikinci bölümünü büyük bir fasılla açacak. Fasılda sanatçıya Zerrin Özer, Pascal Nauma, Saba Tümer, Müjdat Gezen, Nilgün Belgün, Şenay Düdek, Yıldırım Mayruk, Barbaros Şansal, Tan, Ahu Sungur, Suat Sungur, Nadide Sultan, Ateş Böceği Ercan, Fehmi Dalsaldı gibi moda, sanat, spor ve siyaset dünyasından birçok ünlü isim sahnede eşlik edecek. Sanatçının doğum günü pastası sevenlerinin de katılımıyla sahnede kesilecek.

Yaptığı unutulmaz film müzikleri ile Türk Sineması tarihinin son yarım yüzyılına damgasını vuran usta müzisyen Cahit Berkay, "Solo Performans Geceleri" kapsamında 19 Kasım'da Bistro Hayal Kahvesi'nde konser verecek.

Başta Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin'in başrollerini paylaştığı

"Selvi Boylum Al Yazmalım" olmak üzere "Devlerin Aşkı", "Dila Hatun",

"Bodrum Hakimi", "Kırık bir Aşk Hikayesi", "Av", "Davaro" ve "Çiçek Abbas" gibi sinema severlerin zihinlerine kazınmış pek çok efsane filmin efsaneleşen müziklerinin seslendirileceği konserde Cahit Berkay'a solist olarak Derya Petek eşlik edecek.

Müzik hayatına 1962 yılında Siyah İnciler adlı grupta başlayan sanatçı, 1964'te Selçuk Alagöz'ün grubunda profesyonel müzik hayatına adım attı. 1967 yılının sonunda katıldığı Moğollar'ın zamanla beyni oldu. Berkay grupta akustik, elektrogitar, yaylı tambur, ıklığ, bağlama çalıyordu.

Moğollar dışında bireysel çalışmalar yürüterek birçok film müziğine de imza atan Cahit Berkay, 1978'de "Fırat'ın Cinleri", 1982'de "Kırık bir aşk hikâyesi", 1991'de "Gizli yüz" filim müzikleri ile Altın Portakal ödülünü aldı.

-Sahne Sanatları-

Cengiz Küçükayvaz Tiyatrosu, Ray Cooney'in yazıp Cengiz Küçükayvaz'ın yönettiği, "Bu Para Başka Para" oyunuyla yarın, Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi'nde seyirci karşısına çıkacak.

Cengiz Küçükayvaz, Züleyha Karyağdı, Hakan Akın, Esin Karakaya, Hüseyin Erkanlı, Cevher Güzey, Uğur İzgi ve Tarık Karyağdı'nın rol aldığı 2 perdelik oyunda, sıradan bir adam olan muhasebeci Henry Perkins'in serüveni anlatılıyor.

İçi para dolu bir çanta, başka bir çantayla karışırsa ne olur? Ortalık karışır. İşin içine birde meraklı komşular, polis ve saçma bir taksici de karışırsa ne olur? Ortalık daha da karışır? Olaya, paranın gerçek sahibi bir mafya adamı da karışırsa ne olur? Artık durum içinden çıkılmaz bir hal alır. Küçük bir memurun hayatı boyunca çalışarak biriktiremeyeceği bir parayla karşı karşıya kaldığını düşünün. Henry Perkins'in para için verdiği bu mücadele ve dolambaçlar 2 saatlik bir komediyle ele alınıyor.

Nesrin Kazankaya'nın yazıp yönettiği "Kazaen/Beyoğlu'nda Çarpışmalar" adlı oyun, 18 Kasım'da Tiyatro Pera Eren Uluergüven Sahnesi'nde prömiyerini yapacak.

Nesrin Kazankaya, Mehmet Aslan, Zeynep Özden, Linda Çandır, İlker Yiğen ve Bahar Karoğlu'nun rol aldığı oyun, günümüz Beyoğlu'nun çeşitli mekanlarında kazaen karşılaşan insanların, birbirlerinin yaşamlarını etkilemeleri ve yeni başlangıçlara evrilmelerini konu alıyor.

Sadri Alışık Tiyatrosu, Ron Clark ve Sam Bobrick'in yazıp Cem Özer'in yönettiği, "Oğluma Bi Haller Oldu" adlı oyunu ile yarın Profilo KM Küçük Salon'da perdelerini açacak.

Paşhan Yılmazel, Lale Başar, Sevda Dalgıç, Erdem Başıbüyük ve Serhan Atak'ın rol aldığı 2 perdelik komedide, karısıyla kavga ettikten sonra evini terk edip, okutmak için başka bir şehre gönderdiği oğlunun evine giden bir adamın, oğlunun eşcinsel olduğunu ve bir erkek arkadaşıyla aynı evi paylaştığını öğrenmesi üzerine gelişen olaylar zinciri sahneleniyor.

F. H. Çorbacıoğlu'nun aynı adlı eserinden Hakan Altıner'in yazdığı ve sahneye koyduğu, "Koca Sinan" isimli oyun, yarın Büyükçekmece Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi'nde izleyiciyle buluşacak.

Mimar Sinan'ı, Burak Sergen'in oynadığı oyunda, Dilek Türker Hürrem, Tarık Papuççuoğlu, Atilla Pekdemir ve Elif Çakman Gülruh da rol alıyor.

Oyunda, dünyaya hükmeden bir padişah olan Kanuni Sultan Süleyman'ın Mimar Sinan'dan bir isteği vardır; yüzyıllar boyunca onun adını ölümsüzleştirecek bir cami. Mimar Sinan'ın ise tüm yaşamını adadığı bir tek düşü vardır; eteklerinde doğduğu Erciyes Dağı gibi Tanrısal güzelliğin dalga dalga göklere yükselişini gösteren bir mabed yapmak.

Koca Sinan oyunu, bu büyük mabedin, Süleymaniye'nin doğuş öyküsü ekseninde, sanat ile iktidarın, yüzyıllar boyu tartışılan ve tartışılacak olan sancılı ilişkisini de tiyatronun büyülü merceğinden anlatıyor.

Gündemi yakından ilgilendiren, son dönemin bütün siyasi ve güncel konularının işlendiği Apartuman 2, 19 Kasım'da Büyükçekmece Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi'nde seyirciyle buluşacak.

Tiyatro Arena tarafından sahnelenen oyunda, temel amaç, hikayeleri anlatmak, bunu yaparken de Türk ve dünya tiyatrosunun bütün unsurlarından yararlanarak, bilinçli bir şekilde ortaya yepyeni bir tarz çıkarmak.

Oyun, belli bir konsept üzerinde sürekli değişen skeçler halinde oynanıyor, fakat bunlar anlatılırken, Türk insanın kıvrak mizah zekası da son derece açığa çıkarılarak yapılıyor.

Türk edebiyatının usta yazarı Oğuz Atay'ın aynı isimli kitabından uyarlanan,

"Tehlikeli Oyunlar" isimli oyun, 25 Kasım'da İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü İşletme Fakültesi Tiyatro Salonu'nda sahnelenecek.

Oğuz Arıcı'nın uyarladığı, Celal Mordeniz'in yönettiği ve Erdem Şenocak'ın oynadığı 2 perdelik oyunda, Hikmet Benol karakterinin varoluş mücadelesi üzerinde şekillenen ve diyalogtan monoloğa, ben-anlatıcıdan tanrısal-anlatıcıya, mektuplardan günlüklere ve şiirlere, didaskalilerden (Eski Yunan'da trajedi ve komedi yarışmalarında düzenlenen tutanaklar) dekaleydoskopik (çiçek dürbünü) görüntüler oluşturan bilinç-akışlarına kadar birçok yazın tekniği ve türüyle anlatım olanaklarının sınırlarının zorlandığı uzun soluklu roman, izleyenlerini büyüleyen bir gerçekçilikle sahneye aktarılıyor.

- İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İstanbul'da Kültür-sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement