İstanbul'daki ücretli tuvaletler tepki çekiyor - Son Dakika
Yaşam

İstanbul'daki ücretli tuvaletler tepki çekiyor

İstanbul'da birçok umumi tuvaletin ücretli olması tepki çekiyor. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu "Parası olmayan insanlar ihtiyaçlarını nasıl giderecek?" dedi.

24.02.2020 10:08  Güncelleme: 17:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Megakent İstanbul'da birçok yerde bulunan tuvaletler ücretli. Ancak bu durum sürekli dışarıda olan veya hastalık nedeniyle sık sık tuvalete gitmesi gerekenlerin tepkisini çekiyor. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu da "Parası olmayan insanlar ihtiyaçlarını nasıl giderecek?" diye sordu.

İstanbul'da tuvaletlerin çoğu ücretli hizmet veriyor. Gün geçtikçe artan ücretli tuvalet uygulaması bazı kafe, restoran işletmelerinin ve camilerin tuvaletlerinde de vatandaşların karşısına çıkmaya başladı. Girişinde turnike ya da görevli bulunan tuvaletleri kullanmak isteyen vatandaşlar, ücret ödemek veya İstanbul kartlarına yükledikleri parayı kullanmak zorunda kalıyor.

"BUNU PARAYLA SATMAK DÜŞÜNÜLEMEZ"

İstanbul'daki umumi tuvaletlerin çoğu ücretli hizmet veriyor. Sağlık sorunu nedeniyle sık sık tuvalete gidenler, ücretli tuvalet kullanacak parası olmayanlar, gününün büyük bölümünü dışarıda geçirmek zorunda olanlar ya da yanında bozuk parası bulunmayanlar ise ücretli tuvalet hizmeti nedeniyle sıkıntı yaşıyor.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ücretli hizmet veren tuvaletler için, "Tuvalet ihtiyacı kişilerin biyolojik ve medeni ihtiyacıdır. Bunu parayla satmak düşünülemez. Engellisi var, yaşlısı var, hamilesi var, fakiri var. O yoksul insan parası yok diye ne yapabilir? Belediye başkanımız bir alternatif göstersin. Bazı kentlerde ücretsiz yapmışlar. Umumi tuvalete kimse keyif için gidip orayı kullanmaz. Üstelik kullanmaktan da çoğunlukla hijyen endişesiyle kaçınırlar.

İstanbul'daki ücretli tuvaletler tepki çekiyor

"PARASI OLMAYAN İHTİYACINI NASIL GİDERECEK?"

Sağlık nedeniyle sık sık tuvalete gitme ihtiyacı olanlar, evi barkı olmayanlar medeni ihtiyaçlarını nerede gideriyorlar acaba? Paralı tuvaletlere gidecek parası yoksa o insanlar nasıl giderecekler bu ihtiyaçlarını? Bu, netice itibariyle yapılması gereken bir ihtiyaç. İstanbul gibi bir megakentte trafik tıkanıklığı oluyor, gelirken gecikme olabiliyor. Ben tuvalet cinayeti işlendiğini biliyorum. 'Bozuk param yok' diyor, vermiyor ve orada maalesef bir can kaybı oldu. Tuvaletler, özellikle umumi tuvaletler gezinti yerleri değil. Kimse keyif için gider mi oraya? Bırakın onu ihtiyaç için bile çok zor durumda olmayan hijyen endişesiyle umumi tuvaletleri kullanmak istemiyor. O halde niye ücretsiz değil?" ifadelerini kullandı.

"TUVALETE GİRECEĞİM AMA BOZUK PARAM YOK. NE YAPACAĞIM? "

Umumi tuvaletlerin ücretsiz olması gerektiğini söyleyen vatandaşlardan Erdoğan Karadibek, "Yanlış anlamayın, ben şu anda çok fena sıkışmış durumdayım. Tuvalete gireceğim ama bozuk param yok. Ne yapacağım? Bir de buraya turnike kurmuşlar. Turnikeye atacak param yok, ne yapacağım o zaman? Yani 1 lira param yok diye ben yandım. Mesela adam prostat, ne yapacak? Parası yok ve adam tutamıyor. Yaşlı olabilir, çocuğu olabilir, genç olup parası olmayabilir, bozuk parası olmayabilir. Bence yanlış, bunu bir an önce düzeltmeleri lazım. Camilerde abdest alacağım, mecburen ufak abdestimi yapmam gerekiyor. Ben ona para mı ödeyeceğim? Camilere de turnike kurdular şu anda" dedi.

Tuvaletlerdeki abdest alma bölümlerinin de ücretli oluğunu belirten Gülay Yavuz ise, "Ücretli olmasa daha iyi olur. Halk olarak böyle şeylerin ücretsiz olmasını isteriz. Veren oluyor, veremeyen oluyor. 1 lira ama onu bulamayanlar da var. Abdest alma yeri de ücretli. Orası da ücretsiz olsa daha iyi olur. Abdest almak için ücret ödüyorsun" dedi.

İstanbul'daki ücretli tuvaletler tepki çekiyor

"MECBUR OLDUĞUMUZ İÇİN KULLANIYORUZ"

Tuvalet ücreti nedeniyle zaman zaman tartışmalar yaşandığını söyleyen Mehmet Demir de, "Ücretsiz olması gerekiyor. Herkeste para oluyor. Bence ücretsiz olması lazım, mecbur olduğumuz için kullanıyoruz. Başka gideceğimiz yer yok. Bazen de insanlarla paran olmadığı için tartışıyorsun. '1 buçuk liradır' diyor. 1 lira veriyorsun, 'yok' deyip '50 kuruşu da ver' diyor. Tartışma yaşanıyor" diye konuştu.

"TEMİZ DE DEĞİL"

Tuvaletlerin hem ücretli hem de kirli olduğunu belirten Mustafa Öz ise, "Bence kesinlikle parasız olması lazım. Burada parasıyla girdim şimdi, hakikaten temiz de değil. Kesinlikle bedava olması lazım. Yaşlılarımız, çocuklularımız, parasız kimseler ne yapacaklar?" dedi.

"KAMU HİZMETİ OLMASI LAZIM"

Ücretli tuvaletleri mecbur kaldığında kullandığını söyleyen Mustafa Demirel de, "Tuvaletlerin belediyelerin kamu hizmeti olması lazım. Sıkışabiliyor adam ve belki parası olmayabilir. Ücretsiz olması daha doğal bence. Mesela ben sıkıştığım zaman benzinciye gidiyorum. Benzinciler ücretsiz diye oraya gidiyorum. Bazen de mecburen buraya geliyorum. Burası paralı. Ücretsiz olması kamu yararına daha güzel olur" diye konuştu.

İstanbul\'daki ücretli tuvaletler tepki çekiyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Yaşam İstanbul'daki ücretli tuvaletler tepki çekiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde araç dereye düştü: 4 ölü, 1 yaralı
    02:40 Şırnak'ın Uludere ilçesinde araç dereye düştü: 4 ölü, 1 yaralı

    Şırnak'ın Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, kontrolden çıkarak dereye düşen araçta bulunan 5 kişiden 4'ü hayatını kaybetti, 1 kişi ise yaralandı. Kazanın nedeni henüz bilinmiyor. Olay yerine sağlık, jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralı, Uludere Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Hayatını kaybedenlerin cenazeleri ise otopsi için hastane morguna gönderildi. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bucak'ta motosiklet sürücüsü dereye düşerek yaralandı
    01:36 Bucak'ta motosiklet sürücüsü dereye düşerek yaralandı

    Burdur'un Bucak ilçesinde meydana gelen kazada, virajı alamayan bir motosiklet sürücüsü dereye düşerek yaralandı. Olay yerine polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralı sürücü, itfaiye ekiplerinin yardımıyla kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.

  • Çanakkale Valiliği, Orman Yangınları İçin Risk Uyarısı Yaptı
    00:47 Çanakkale Valiliği, Orman Yangınları İçin Risk Uyarısı Yaptı

    Çanakkale Valiliği, beklenen sıcak hava ve kuvvetli rüzgar nedeniyle orman yangınları açısından risk oluşabileceğini belirterek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Valilik, orman yangınlarının çoğunun beşeri hatalardan kaynaklandığını ve ateşin kesinlikle uzak durulması gerektiğini vurguladı. Vatandaşlar, herhangi bir orman yangını fark ederlerse 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbarda bulunmaları gerektiği konusunda uyarıldı.


Advertisement