İstanbul'daki "Kck" Davası - Son Dakika
Güncel

İstanbul'daki "Kck" Davası

İstanbul\'daki "Kck" Davası

Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, 97'si tutuklu 205 sanık hakkında açılan davanın 40. duruşması başladı

12.09.2013 12:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, 97'si tutuklu 205 sanık hakkında açılan davanın 40. duruşması başladı.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi dışında oluşturulan büyük salonda görülen duruşmada, eski BDP İstanbul İl Başkanı Mustafa Avcı ve yazar Ragıp Zarakolu'nun oğlu Cihan Deniz Zarakolu'nun da aralarında yer aldığı 91 tutuklu sanık hazır bulundu.

Aralarında yazar Ragıp Zarakolu'nun da bulunduğu 3 tutuksuz sanık da duruşmaya katıldı. BDP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan da duruşmayı izledi.

Adalet Komisyonu listesinden seçilen 2 Kürtçe tercümanı da duruşma salonunda hazır bulundu.

Tercüman aracılığıyla savunmasını Kürtçe yapan tutuklu sanık Kemal Seven, savunma yapamadan önce bir konuya açıklık getirmek istediğini ifade ederek, "İnsanın dili onuru, tarihi, edebiyatı her şeyidir. O değer satılamaz, parayla satın alınamaz. Bu nedenle mahkeme heyeti, savunmamı anadilimle yaparken tercüman ücretini benden mi alacak? Bu durum yasal mı? Parayla yapılacaksa ben savunma yapmak istemiyorum" dedi.

Mahkeme Başkanı Ali Alçık, tercümanlık ücretini sanıkların ödeyeceğini, bu durumun yasal olduğunu belirtti.

Söz alan Seven, "Yapacağım savunmanın parası benden alınacak, bu durumu adil ve hukuki bulmuyorum" dedi. Bu sırada tüm sanıkların avukatı Sinan Zincir, birçok müvekkilinin Kemal Seven ile aynı düşüncede olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Bu ülkede Almanlar, Araplar mahkemelerde yargılanırken ücretsiz tercümandan faydalanıyor. Fakat Kürtler yargılanırken devlet ücret talep ediyor. Bu haliyle giderse müvekkillerimizin beyanları alınamayacak. Yargı hizmeti, kamu hizmetiyse herkes bundan faydalanmalıdır. Daha önce İstanbul Kürt Enstitüsü'nden gelen tercümanlarla savunma yapılıyordu. Kürtler'e 'kendinizi parayla savunun' deniliyor. Bu durumla ilgili yönetmelik, yasaya aykırıdır. Tercümanların gönüllü tercümanlık yapıp, yapmayacağı durumunun kendilerini sorulmasını talep ediyoruz."

Mahkeme Başkanı Ali Alçık, tercümanlara "yapmış olduğunuz görevden dolayı ücret talep ediyor musunuz?" diye sordu. Tercümanlar da sanıkların mağdur olmaması için ücret talep etmediklerini söyledi.

Talep hakkında görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı İsmail Işık, anayasaya aykırılık iddialarıyla ve avukatların talepleriyle ilgili daha önceden ara karar verildiğini, bu sebeple yeniden karar verilmemesini istedi.

Kısa bir aranın ardından mahkeme heyeti, meramını anlatacak kadar Türkçe bildiği halde, kendisini ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dille yapılan tercümanlık ücretini düzenleyen madde ve ilgili yönetmeliğe itirazın, Anayasa Mahkemesi'ne başvurulması talebinin, daha önce mahkeme tarafından karara bağlandığı için yeniden karar verilmemesine karar verdi.

Mahkeme heyeti, tercümanların ücret talep etmemesini göz önüne alarak tercümanlık ücretinin ödenmesine yer olmadığına hükmetti.

Duruşma Kürtçe tercümanı aracılığıyla tutuklu sanık Kemal Seven'in savunmasını yapmasıyla devam ediyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul'daki 'Kck' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement