İstanbul'daki Sel Felaketinden Sonra Sigorta Karmaşası Yaşanıyor - Son Dakika
Ekonomi

İstanbul'daki Sel Felaketinden Sonra Sigorta Karmaşası Yaşanıyor

İstanbul'da sel felaketine yol açan yağmurdan sonra gözler sigorta sektöründe. Sigorta şirketleri suiistimallere karşı kılı kırk yararken, mağdurlar ise sigortacıların suçlayıcı tavrından rahatsız.

20.07.2017 09:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Önceki gün İstanbul'u etkisi altına alan rekor yağmurda birçok ev ve işyerlerini su bastı. Zararın bilançosu henüz bilinmiyor. Ancak 2009'da İstanbul'da yaşanan ve 700 milyon liralık hasara yol açan selden daha büyük olduğu olduğu tahminleri yapılıyor. Suların çekilmesinin ardından gözler sigorta sektörüne çevrildi. Ancak İstanbulları şaşkına çeviren sel felaketinde büyük belirsizlik yaşanıyor. Bir yanda hasar gören araçlar için, "Aracını su birikintisine sürmediğini, işyerindeki suyun şebeke suyu olmadığını ispat et" diyen sigorta şirketleri, diğer yanda ise düşük prim ödemek için 'sel'i kapsam dışı tutan işletme sahipleri var. İlk günden sigorta şirketlerinin telefonları kilitlendi. Ekspertiz randevularında da sıkıntılar yaşanıyor.

SUYA SÜRMEDİĞİNİ İSPATLA

Konuyla ilgili en sert tartışma selde zarar gören araç sigortalarında yaşanıyor. Bazı sigorta şirketleri müşterilerine sadece park halindeki araçların sigorta kapsamında olacağını, diğer durumların sürücü hatasına girdiğini aktardı. Selde aracı ağır hasar alan mağdurlara, "Aracı su birikintisine kendinizi mi sürdünüz?" şeklinde soruların yöneltilmesi gerginliği artırıyor. Büyükçekmece'de açılan rögar kapağına düşen ticari bir araç için inceleme yapan eksperler şoförü sorumlu tuttu. Taraflar yargı süreci başlatma kararı aldı. Yenibosna'daki bir tekstil atölyesinde ise taraflar arasında eşine az rastlanır bir tartışma yaşandı. İşi yokuşa süren sigorta yetkililerinin "İşyerinize giren suyun dere mi, yağmur mu, şebeke suyu mu? olduğu araştırılacak" dediği öğrenildi. SABAH'a konuşan sigorta firmasının yetkilisi sorunun gerekçesini şu sözlerle açıkladı: "Ne yazık ki böyle durumlarda suiistimallerle karşılaşıyoruz. Çalışanlarımız şüpheli durumlar sezerse kamera katyıtlarından, su testlerine kadar her incelemeyi yapmak hakkına sahipler."

AFET KAPSAMINA ALINACAK MI?

Birçok şirketin düşük prim ödemek için seli kapsam dışı tutarak sigorta yaptırdığı biliniyor. Ancak önceki gün yetkililerin durumu doğal afet kapsamında değerlendirmesi vatandaşları umutlandırdı. Zira, yaşanan olay devlet tarafından resmen doğal afet olarak ilan edilirse, ödemelerde sigorta zorunluluğu aranmıyor. Zararını beyan eden, fotoğrafını çeken ve eksper raporunu alan her vatandaş sigortası olmasa da zararını talep edebiliyor. Sigortası olanlar ise sel muafiyeti nedeniyle sigorta şirketinden alamadığı tutarı devletten isteyebiliyor.

Gümüşyaka'da incelemelerde bulunan İstanbul Valisi Vasip Şahin, "İnşallah bu gece yarısına kadar, buradaki sorunu tamamen sona erdirmeye gayret edeceğiz. Tabanları koddan dolayı aşağıda olan 150 yazlık etkilenmiş. Devletimizin desteğini inşallah vatandaşımıza vereceğiz" dedi. (Sabah)

İstanbul\'daki Sel Felaketinden Sonra Sigorta Karmaşası Yaşanıyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi İstanbul'daki Sel Felaketinden Sonra Sigorta Karmaşası Yaşanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti
    11:09 Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti

    Yünsa, Türkiye Muhasebe Standardı 29 (TMS 29) dahil geçen yıl 544,2 milyon TL net kar elde etti. Şirket, 2023 yılında kuvvetli satış kanalı portföyü, etkin fiyatlama politikaları ve yüksek marka bilinilirliği ile güçlü bir performans sergiledi. Yünsa'nın 2023 yılı brüt karı, TMS 29 uygulanmış sonuçlara göre 635,8 milyon TL'ye ulaşırken, brüt kar marjı ise bir önceki döneme göre 1 puan artışla yüzde 29 oldu. Şirketin 2023 yılında yarattığı faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) enflasyon muhasebesi standartları uygulandıktan sonra, 522,1 milyon TL'ye ulaşırken, FAVÖK marjı ise 2022 yılına göre 2 puan artarak yüzde 24'e geldi. Yünsa'nın sürdürülebilirlik anlayışıyla gerçekleştirdiği yatırımlar da dikkat çekti. Şirket, atık pet şişelerin geri dönüştürülmesiyle üretilen özel elyaf karışımlı kumaş kullanım oranını artırdı ve 10 milyondan fazla pet şişenin kumaşa dönüştürülmesini sağladı.

  • Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi
    11:06 Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi

    Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistiklerinin toplanması ve tarımsal envanterin oluşturulması amacıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, ilin tarım ürünlerinin ekiliş ve verim tahmin çalışmaları hakkında bilgi verildi ve veri girişlerinin belirlenen usul ve esaslara göre yapılması planlandı.

  • Uğur Gülen Türkiye Sigorta Birliği Başkanlığına yeniden seçildi
    11:04 Uğur Gülen Türkiye Sigorta Birliği Başkanlığına yeniden seçildi

    Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanlığına Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen yeniden seçildi. Gülen, sektörün sürdürülebilirliğini sağlamak ve sigortalılık oranlarını artırmak için çalışacaklarını belirtti. Sigorta sektöründe yaşanan zorluklara rağmen prim üretimi 2023'te 483 milyar liraya ulaştı ve sektörün aktif büyüklüğü 1,4 trilyon lirayı aştı. Gülen, 2024 beklentileri arasında 740 milyar lira civarında prim üretimi ve 1,3 trilyon liraya yakın bir fon büyüklüğü hedeflediklerini ifade etti.

  • Elazığ'da peynir fiyatlarındaki artış nedeniyle merdiven altı üretim ve sahte ürünler piyasaya sürülüyor
    10:48 Elazığ'da peynir fiyatlarındaki artış nedeniyle merdiven altı üretim ve sahte ürünler piyasaya sürülüyor

    Elazığlı peynir üreticileri, peynir fiyatlarındaki artışa karşılık alım gücü düşen vatandaşın daha ucuz olduğu için merdiven altı üretimi peynire yöneldiklerini söylüyor. Peynir satışlarının düştüğü belirtilirken, sahte tulum peynirleri ve yaprak tulum adı altında ürünlerin piyasaya sürüldüğü ifade ediliyor. Üreticiler, maliyetlerin yüksek olması ve alım gücünün düşmesi nedeniyle peynirlerini satamadıklarını dile getiriyor.

  • Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı
    10:47 Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık 49,92, aylık yüzde 3,59 arttı. Şubat ayında tarımsal girdi fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3,59, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 11,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,92 artış gösterdi. Veteriner harcamaları yıllık değişimde en yüksek artışı gösterirken, aylık değişimde ise diğer mal ve hizmetler grubu öne çıktı.

  • Yüksek Hızlı Tren İle Sivas-İstanbul Arası Seyahat Süresi Kısaldı
    10:43 Yüksek Hızlı Tren İle Sivas-İstanbul Arası Seyahat Süresi Kısaldı

    Türkiye'nin önemli ulaşım projelerinden biri olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı, Sivas ile İstanbul arasında kesintisiz seyahat imkanı sunacak. Sivas'ın yollarına, İstanbul'a seyahat süresi otobüsle yaklaşık on dört saat sürerken 4 Mayıs'ta başlayacak olan aktarmasız Sivas-İstanbul seferi ile bu seyahat süresi yaklaşık yedi saate kadar düşecek.


Advertisement