İstanbul Havalimanı "karbon salımı sertifikası"nda yeni başarı yakaladı - Son Dakika
Güncel

İstanbul Havalimanı "karbon salımı sertifikası"nda yeni başarı yakaladı

İstanbul Havalimanı "karbon salımı sertifikası"nda yeni başarı yakaladı

İstanbul Havalimanı, Uluslararası Havalimanları Konseyince (ACI Europe) verilen Havalimanı Karbon Akreditasyonu kapsamındaki Karbon Salımı Sertifikası'nı "Seviye 3"e yükselterek büyük bir başarıya imza attı.

03.06.2022 12:14  Güncelleme: 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Havalimanı, Uluslararası Havalimanları Konseyince (ACI Europe) verilen Havalimanı Karbon Akreditasyonu kapsamındaki Karbon Salımı Sertifikası'nı "Seviye 3"e yükselterek büyük bir başarıya imza attı.

İGA'dan yapılan açıklamaya göre, ACI Europe tarafından 2009 yılında başlatılan söz konusu program kapsamında yükümlülüklerini yerine getiren havalimanı, "Seviye 3" ile karbon yönetim faaliyetlerine havalimanı ekosistemindeki paydaşlarına ait olan kapsam 3 emisyonlarını da dahil etti.

İstanbul Havalimanı'nda tasarımdan inşaata, inşaat döneminden operasyon sürecine kadar uzanan her aşamada çalışmalar sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda yürütülüyor. Sürdürülebilirlik faaliyetlerinin etkinliği ve değeri ise uluslararası kabul görmüş sürdürülebilirlik platformlarında yer alarak, tüm sektör ve kamuoyu ile paylaşılıyor.

Karbon salımını düşürmek adına gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, İGA İstanbul Havalimanı'nda sera gazı kaynakları belirlenerek hesaplama metodolojileri tanımlandı. Açılış tarihinden itibaren tüm havalimanının enerji tüketim verileri izlenebilir ve sera gazı emisyonları da hesaplanabilir oldu.

Karbon emisyonlarının azaltılmasının hedeflendiği İstanbul Havalimanı'nda, sera gazı emisyonlarının ölçme ve raporlanması için "ISO 14064: 2018 Sera Gazı Hesaplama ve Doğrulama Yönetim Sistemi Standardı" ve "Havalimanı Karbon Akreditasyon Programı" gerekliliklerini yerine getirmeye devam edecek.

İGA İstanbul Havalimanı, gelecek iki yıl içerisinde "ISO 14064: 2018" sertifikasını ve "ACA LEVEL 4" sertifikasını hayata geçirmeyi planlıyor. "ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi" ile entegre olarak çalışan sera gazı yönetim sistemi sayesinde de sera gazı emisyon kaynakları etkin bir şekilde belirlenirken önemli enerji tüketen noktalar üzerinden iyileştirme faaliyetleri gerçekleştirildi.

Nesnelerin interneti teknolojisi ile izleme yapılıyor

İstanbul Havalimanı'nda karbon emisyonunun azaltılması için nesnelerin interneti teknolojisi kullanılarak uzaktan izleme ve kontrol, enerji verimliliği analiz sistemi yazılımı ile enerji tüketimlerinin takibi, enerjinin tek bir merkezden yönetilmesi, mekanik otomasyon sistemi uygulamaları, verimli kış soğutması uygulamaları gibi aksiyonlar alındı, paydaş yönetim faaliyetleri ve eğitim programları ile tüm havalimanı çalışanları için bilinçlendirme programları gerçekleştirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, Birinci Seviye Karbon Salımı Sertifikası'nı almaya hak kazandıklarında 2, 3 ve 4. seviyelerdeki sertifikaları da alacaklarından hiç şüphesi olmadığını açıkladığını anımsattı.

Samsunlu, kısa bir sürede "Seviye 3"e yükselmeyi başararak önemli bir ilerlemeye imza attıkları için son derece mutlu olduklarını belirterek şöyle devam etti:

"İnsan hayatını, çevre ve topluma saygıyı odağımıza alarak, sürdürülebilirlik faaliyetlerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Bir yandan bugünün ihtiyaçları için daha verimli çözümler sunarken bir yandan da sektörümüzün, paydaşlarımızın, çevrenin ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarını gözeterek, kaynakların sürdürülebilirliğini önceliklendiren yaklaşımlar geliştiriyoruz. Bu yaklaşımları da uluslararası kuruluşlar vasıtasıyla sertifikalandırıyoruz. İGA olarak, İstanbul Havalimanı'ndaki karbon ayak izimizi azaltarak iklim üzerindeki etkimizi en aza indirmeye kararlıyız. Amacımız, gelecek nesillere örnek bir model oluşturarak, atığını dönüştürebilen, sürdürülebilir örnek havalimanları ve örnek şehirler oluşturabilmek. Dünya'nın, çevrenin kendine yetebilir bir devamlılık sağlaması noktasında sürdürülebilirlik konusu her zaman odak noktamızda olacak."

"2050 Net Sıfır Karbon Emisyonu hedefine ulaşmak için önemli adım"

ACI Europe Genel Direktörü Olivier Jankovec ise İstanbul Havalimanı'nın açılışından itibaren İGA'nın hizmet kalitesi ve operasyonel performans bakımından her geçen gün yükseliş gösterdiğine değindi.

Jankovec, Türkiye'ye ait bu merkezin doğaya duyarlılığının mükemmellik ilkelerinin bir sonucu olarak temel öncelikleri arasında yer aldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Özellikle de Kovid-19 pandemisinin etkilerini henüz yeni atlatmakta olduğumuz bu dönemde, Havalimanı Karbon Akreditasyonu'nda bir değil iki seviye birden yükselmek, havalimanı açısından kararlılık ve yatırım gerektiren kayda değer bir başarıdır. 'Havalimanı kontrollü CO2' salımını büyük ölçüde düşürdüklerini ve operasyonel paydaşlarının da kendi üzerlerine düşeni yapmalarını sağladıklarını gösteren 3. Seviye 'optimizasyon' başarıları için İGA İstanbul Havalimanı ekibini tebrik ediyorum. Bu geniş kapsamlı sorumluluk alanı, ACI EUROPE öncülüğünde oluşturulan ve farklı endüstrileri kapsayan '2050 Net Sıfır Karbon Emisyonu' hedefine ulaşmak adına önemli bir adımdır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul Havalimanı 'karbon salımı sertifikası'nda yeni başarı yakaladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye, Trade Winds Europe/Eurasia'ya ev sahipliği yapacak
    09:51 Türkiye, Trade Winds Europe/Eurasia'ya ev sahipliği yapacak

    Türkiye, ABD liderliğindeki ticaret misyonu ve iş geliştirme forumu olan Trade Winds Europe/Eurasia'ya 16 yıl sonra yeniden ev sahipliği yapacak. İstanbul'da düzenlenecek etkinlikte 300'den fazla yerli ve yabancı katılımcı bir araya gelecek ve uluslararası ticaretin rüzgarı esecek. Etkinlik, şirketlere büyüme ve görünürlük elde etme fırsatı sunarken, ABD'li firmalar da Türkiye pazarına girmek için yeni bağlantılar kurabilecek.

  • Ergene'de Basketbol Minik Kız ve Erkek Müsabakaları Tamamlandı
    09:51 Ergene'de Basketbol Minik Kız ve Erkek Müsabakaları Tamamlandı

    Ergene Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından düzenlenen basketbol minik kız ve erkek müsabakaları, Ergene Belediyesi Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. 8 okuldan takımların katıldığı müsabakalarda, minik sporcular kıyasıya mücadele etti. Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Şenol Doğramacı, müsabakaları yakından takip ettiğini ve dereceye giren öğrenci sporculara hediyelerini takdim ettiklerini belirtti.

  • Otobüste infial yaratan görüntü! Kadına bakarak ulu orta kendini tatmin etti
    09:49 Otobüste infial yaratan görüntü! Kadına bakarak ulu orta kendini tatmin etti

    Seyir halindeki otobüste kapı önünde duran bir adamın ulu orta kendisini tatmin ettiği görüntü sosyal medyada infial yarattı. Karşısında oturan kadın tarafından cep telefonuyla kaydedilip tepki gösterilen şahıs, "Ben durağı arıyordum, sen beni yanlış anladın. Ben sana bir şey yaptım mı?" sözleriyle kendini savundu.

  • Kırklareli Valisi Birol Ekici, huzurevi sakinleri ile iftar yaptı
    09:47 Kırklareli Valisi Birol Ekici, huzurevi sakinleri ile iftar yaptı

    Kırklareli Valisi Birol Ekici, Lüleburgaz Ramazan Yaman Huzurevi'ni ziyaret ederek yaşlılarla iftar yaptı. Ekici, yaşlıların bilgi ve tecrübelerinden yararlanılması gerektiğini vurgulayarak gereken saygı ve sevginin gösterilmesi gerektiğini belirtti.

  • Beyoğlu'ndaki 'kin' cinayetinde şüphelinin ifadesi: 'Oğlu 'Sefil Bilo', 'Küçük Emrah' diyerek beni aşağıladı'
    09:46 Beyoğlu'ndaki 'kin' cinayetinde şüphelinin ifadesi: 'Oğlu 'Sefil Bilo', 'Küçük Emrah' diyerek beni aşağıladı'

    Beyoğlu'nda yaşanan cinayetin şüphelisi, olayın ardından verdiği ifadede, oğlunun kendisini aşağıladığını ve amacının oğlunu öldürmek olduğunu ancak bulamayınca babasını öldürdüğünü söyledi. Şüphelinin geçmişte soyadını da değiştirdiği ortaya çıktı.

  • Erzincan'da Kuzular Anneleriyle Buluştu
    09:46 Erzincan'da Kuzular Anneleriyle Buluştu

    Erzincan'da baharın habercisi kuzuların anneleri ile buluşması renkli görüntüler ortaya çıkardı. Koyun ve kuzuların buluşma anları drone ile kaydedildi. Koyun besleyen üreticiler, kuzulama döneminde koyunları sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez anneleriyle buluşturuyor. Kuzulayan koyunlar bir süre yavrularıyla aynı mekanda bırakılıyor ve daha sonra ayrı yere konulan kuzular, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez anneleriyle bir araya geliyor. Bu duygusal ve renkli anlar drone ile saniye saniye kaydedildi.

  • ASO Teknopark A.Ş. Genel Kurulunda Seyit Ardıç Yeniden Başkan Seçildi
    09:44 ASO Teknopark A.Ş. Genel Kurulunda Seyit Ardıç Yeniden Başkan Seçildi

    Ankara Sanayi Odası (ASO) Teknopark A.Ş. olağan genel kurul toplantısında, ASO Başkanı Seyit Ardıç yeniden yönetim kurulu başkanı olarak seçildi. Toplantıda, şirketin yeni yönetim kurulu üyeleri de belirlendi. ASO Teknopark'ın, üretime yönelik bir tasarımla sanayi ile bütünleşen, yüzü sanayiye dönük bir teknopark olacağı vurgulandı.

  • Beyoğlu'nda Bir Adamı Öldüren Saldırganın İfadesi Ortaya Çıktı
    09:44 Beyoğlu'nda Bir Adamı Öldüren Saldırganın İfadesi Ortaya Çıktı

    Beyoğlu'nda kurulan bir semt pazarında tezgahta duran 66 yaşındaki adamı silahla ateş açarak öldüren saldırganın ifadesi ortaya çıktı. Saldırgan, oğlunu öldürmek amacıyla tezgah açtıkları yere geldiğini ancak oğlunu bulamayınca babasını öldürdüğünü söyledi. Ayrıca saldırganın geçmişte soyadını da değiştirdiği belirlendi.

  • Mersin'de İki Özel Bireyin 'Temsili Askerlik' Mutluluğu
    09:44 Mersin'de İki Özel Bireyin 'Temsili Askerlik' Mutluluğu

    Mersin'in Erdemli ilçesinde yaşayan 50 yaşındaki konuşma engelli İbrahim Atalay ile 21 yaşındaki işitme engelli Ali Develi, askerlik yapma hayallerini gerçekleştirmek için bir günlük temsili askerlik yaptı. İlçe jandarma komutanlığı tarafından eğitim verilen ve nöbet tutan özel bireylere terhis belgesi verildi. Aileler, bu mutlu anları fotoğraflayarak ölümsüzleştirdi.


Advertisement