"İstanbul Masal Yaşatır" - Son Dakika
Magazin

"İstanbul Masal Yaşatır"

Yalan Dünya dizisindeki rolüyle çok konuşulan Gonca Vuslateri, samimi açıklamalarda bulundu.

18.10.2012 06:04  Güncelleme: 09:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul'a 90'ların sonunda gelen oyuncu Gonca Vuslateri'yi; 'Küçük Sırlar' dizisi ile tanıdık. Ancak asıl patlamasını 'İbret-i Ailem' dizisindeki 'Yıldız' tiplemesiyle yaptı. Şimdi 'Yalan Dünya' dizisinde 'Eylem' karakteri ile ekrana geliyor. Vuslateri; Touch İstanbul dergisinden Tolga Akyıldız'a kendi İstanbul'unu anlattı .

HER YERDE HUZUR ARARIM

İstanbul'la ilişkiniz nasıl?

1998 yılında taşındım İstanbul'a. Gittiğim her yerde huzur arıyorum ve oranın müdavimi olmak istiyorum. Hatta kepenkleri indiren ben olayım. İstanbul'da mutlu bir hayat sürmek; oturduğun sokağın nereye, ne kadar yakın olduğuyla ilgili aslında.

Müdavim misiniz, yoksa kaşif mi?

Keşifleri severim. Özellikle kitapta okumayı ve bir yerlere gitmeye karar vermeyi. İstanbul'un eski yapıları ile ilgili bir kitap okudum. Cihangir'de defalarca önünden geçtiğim bir merdivenin bile hikayesi vardı. Yalnızca o merdivenin önünde durup hikayesini düşünerek oraya dakikalarca baktığım bir gün var.

Nasıl bir gün yaşadınız o sokakla ilgili olarak?

Vapurla Beşiktaş'a geçtim. Dolmabahçe Sarayı'nın oradan Atatürk resimleri ve Cumhuriyet kültürüyle bezenmiş kaldırımdan geçerek Fındıklı'ya ulaştım. Oradan Cihangir'e giden Kazancı Yokuşu'ndan yukarı çıktım... Ara sokaklarında gezinerek antikacılara uğradım, eski plak sesleri ile dolu tezgahlarıyla yanımdan geçen plakçıları selamladım. O merdiveni sonunda buldum! İstanbul, bir merdiven basamağını görmek isteyene binbir masal yaşatacak bir kent!

ÖZELEŞTİRİYİ BANA SOKAK ÖĞRETTİ

Size göre İstanbul'un hangi sokaklarında oyun oynanır?

Ne oynadığına bağlı... Bir çocuk için her yer oyun alanına dönüşebilir. Büyüdükçe çocuk kalmayı başarabilenler, sokakları kıymetlendirebilir ve anlamlı kılabilirler.

İstanbul'da hangi semtlerde oturdunuz? Kıyaslar mısınız?

Kıyaslamam; bu mümkün değil. Oturduğum semtler; Fikirtepe, Göztepe, Harbiye, Caddebostan, Ataşehir, Moda, Teşvikiye'ydi. Hepsinde de çok eğlenceli zaman geçirdim. Fikirtepe'de; konservatuvar zamanı dört arkadaş bir evde kalırdık. Bir gün dört kişi okula gidiyoruz, esnaf arkamızdan şöyle demişti: "Yazık, bunlar da sanatçı olmaya çalışıyor!" İnsan özeleştirinin ne demek olduğunu o sokaklarda öğreniyor.

Fikirtepe'nin yeri başkadır mı diyorsunuz?

Çünkü, "Neden?" sorusunun sorulduğu kıymetli bir semttir Fikirtepe. Sonraki semtler de beni asla şaşırtmadı.

AİLEMLE BEYKOZ'DA YEMEK YERİM

İstanbul'da size iyi gelen mekanlar nereleridir?

Parklar ve ıssız yerlerde, kalabalık halde çimenlere yayılmak! Mekanı kurduğumuz diyalekt üzerinden yaratma fikri bana hem anarşist, hem de çok özgün gelir. Büyüdükçe işler biraz değişiyor elbet. Konu komşudan daha çok bana iyi gelecek mekanlar; atölyeler, sahaflar, antikacılar, plakçılar ve sokaklara yakın olacağım yerlerdir. Bu saydıklarım; hissedeceğim yalnızlık duygusuna çok daha iyi gelir.

MODA SAHİLİNİ SEVERİM

Gündüz saatlerinde nerelerde görebiliriz sizi?

Kadıköy benim için en özel mekandı. Moda sahilini hala çok severim. Moda'nın sokak aralarında bir taşın üzerine oturup sohbet etmek ya da müzik dinlemek çok hoşuma giderdi. Şimdi ise daha çok Taksim-Beyoğlu'nu tercih ediyorum. Arkadaşlarımla Cihangir'de yemek yerim ama ailemle yahut eski arkadaşlarımla mutlaka Beykoz taraflarında yemek yeriz. Popup ve Varua da sık sık uğradığım mekanlar arasında.

Gece mekanları açısından terciniz nereleri?

Ben Kemancı dönemine yetişememiş bir jenerasyonun parçası olduğumdan canlı müzik dinlemek için Mojo ve Hayal Kahvesi'nden başka yeri tercih etmem. Cihangir Aliye Meyhane ve Asmalımescit Narpera'da zaman geçirmeyi de severim.

SÜREYYA OPERASI'NIN AMBİYANSI BİR BAŞKA

İstanbul bir şarkı olsa adı ne olurdu?

Yesari Asım Ersoy bestesi ve Denizkızı Eftelya'ya söylerken eşlik de ettiği: 'İstanbul Yosması' adlı eser. Üstüne düşünmem.

Hangi tiyatro salonunda oynamak isterdiniz? İstanbul'da nereye bir tiyatro salonu inşa etmek isterdiniz?

İstanbul'da bir tiyatro meydanı olsun isterdim. Söz konusu ambiyans olunca Süreyya Operası'nı hiçbir şeye değişmem.

Bir televizyon dizisi çekseniz, hangi semte set kurardınız?

Hiç istemem aslında. Muhtemelen platoda çalışırdım. İstanbul'a bu anlamda kıyamıyorum söz konusu dizi olunca. Film olsa her yerini kullanmak isterim.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

"İstanbul Masal Yaşatır"
Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin 'İstanbul Masal Yaşatır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement